Äkta smaker och mycket känsla
Klockan fem på morgonen när de flesta ännu ligger i sina sängar och sover, börjar den första bagaren dagens jobb på Johannas hembakta. Degen som satts att jäsa i svalt föregående dag måste bakas ut, jäsa, gräddas och packas så att morgonens första kunder får sina nygräddade läckerheter genast när dörrarna öppnas. I det bestående sortimentet finns ungefär tio olika produkter, men det bakas också särskilt mycket säsongsprodukter. Allt görs från början till slut för hand och av lokala råvaror i så hög grad som möjligt. Mjölet kommer från Överängs, kvarn som finns i närheten och grädden och smöret, som kärnats på traditionellt sätt, kommer från Ålandsmejeriet. Dessutom används det bär som har vuxit i närbelägna skogar och trädgårdar, hemmagjord vaniljkräm och surbrödsdeg som är bakad på egen rot.
– Vi bakar både matbröd och söta kaffebröd från tisdag till lördag. Det viktigaste för oss är att värna om traditioner och använda högklassiga råvaror och baka utan brådska. Gott bröd och goda bakverk behöver tid och det lönar sig inte att skynda på för mycket, säger Fanny som jobbar i bageriet.
I bageriet jobbar det tre personer, och under den bråda sommartiden har de som hjälp en sommarjobbare. Under arbetets gång ser man bra hur sammanhängande jobbet förlöper när den enorma degklumpen hälls på det stora bakbordet och där alla tre bagarna, Fanny, Fredrik och Ulla står redo att börja. Alla börjar genast rutinerat baka Hemvete, som är ett traditionellt åländskt matbröd som bakas på vete-, grahams- och rågmjöl. Den ena bakar ut brödet så det får sin form, den andra sätter brödet på plåtar och den naggar brödet. Att jobbet flyter och samarbetet förlöper bra förmedlas också bra till intervjuaren som står i bakgrunden. Det här brödet bakas verkligen med känsla.
En doft av nybakat
För många påminner doften av nybakat om mormor eller farmor. Just den här känslan har man velat få fram i bageriet, att vara ett hembageri, där bakverken är som hembakade. Med gamla recept och några nya bekantskaper har man fått många stamkunder som besöker bageriet dagligen. Produkterna säljs direkt från bageriet och också i några dagligvaruaffärer på Åland. I vårt handelslag finns deras produkter till salu från måndag till fredag i Varuboden City i centrum av Mariehamn. Artesanbröd och bullar förpackas i papperspåsar som pryds av företagets logo och en varudeklaration. Brödet och bullarna körs på leveransdagarna ut till butikerna, där kunderna kan köpa dem när de gör sina andra inköp.
– Vår mest populära produkt är helt klart Hemvete. Vi säljer årligen stora mängder av det. Varje dag gör vi en Hemvete-deg som det behövs 25 kilo mjöl till. För att brödet ska få den rätta smaken och ett frasigt skal behövs rätt sorts mjölblandning och gräddning i stegugn. Kunderna har också hittat rågbitar, levain-bröd och focaccia till sina kundkorgar. Av de söta bakverken är vanilj-, kanel-, och kardemummabullar populärast, räknar Fredrik upp de produkter som säljs mest av.
Traditioner och nya produktnyheter – en stämningsfull fikastund i caféet blir pricken över i
Det är en hjärtesak för bageriet att baka gott bröd med respekt för Johannas recept. Den traditionsrika baktraditionen upprätthålls och allt bakas för hand. Bageriet har en stor mängd stamkunder och det stämningsfulla caféet i anslutning till bageriet är för många ett samlingsställe på lördagar. Också i caféets inredning kombineras gammalt och nytt, som skapar en hemtrevlig atmosfär. Här kan man njuta av en vaniljbulle och en rykande varm kopp kaffe och samtidigt titta på hur bagarna bakar ut en stor deg i bageriet som finns bakom cafélokalen. I ett smidigt team föds det också många nya idéer, som man kan pröva och som i något skede också når försäljningsdisken.
Johannas hembakta
Läge: Godby, Åland
Ägare: Tony Asumaa
Grundat: 2011
Verksamhetsform: bageriverksamhet
Produkter: matbröd och söta kaffebröd