Ny automatstation och flera bränslesorter

Den nya ABC-automatstationen började byggas i början av september och nu är också de sista arbetena slutförda. Förutom bensin kan du även tanka Smart Diesel och brännolja på stationen.

– Vi är verkligen glada att vi äntligen kan öppna vår nya automatstation och förbättra Hangös serviceutbud. Efter två års uppehåll kan vi återigen erbjuda bränsleförsäljning till hangöborna. I framtiden kommer det också laddtjänster för elbilar på samma tomt i samband med bygget av den nya S-market, säger handelslaget Varuboden-Osla branschdirektör Laura Koistinen.

Behändigt med ABC-mobil

På automatstationen kan du betala ditt bränsle med kort och den mycket smidiga ABC-mobilen. Mobiltankning är ett enkelt och snabbt sätt att tanka din bil, och du behöver inte ens visa ditt betal- eller Bonuskort vid automaten, utan allt sköts via applikationen. Betalningen kan du enkelt sköta om inne i bilen. Kvittot på ditt köp sparas också automatiskt i applikationen.

Också andra planer för att utöka Hangös tjänster

Utöver den nya, nyöppnade ABC-stationen har Varuboden-Osla planer på att börja bygga en ny S-market nästa sommar. I planerna för nybyggnaden ingår förutom själva butikslokaliteterna för dagligvaruhandeln också andra affärslokaler. En modern laddstation för elbilar enligt ABC-konceptet planeras för parkeringsområdet.

– Vi vill erbjuda våra kunder bredare tjänster och underlätta deras bråda vardag. Vi hoppas kunna få igång byggarbetet på den nya S-marketen rätt så snabbt. Det är naturligt att bygga en laddstation för elbilar i anslutning till den nya butiken och på så sätt kan bilen laddas enkelt på samma gång kunderna är och handlar, säger Laura Koistinen.

Nytt fräscht utseende med respekt för traditioner

Under renoveringen, som har pågått i två veckor, har butiksmiljön uppdaterats genom att måla väggar och förnya hyllor. Butiksmiljön följer nu det nya konceptet och med renoveringen har man velat göra butikens lokaliteter rymligare och på det sättet göra det smidigare för kunderna att handla. Ingången har fått ett nytt lager färg och de gamla kassaborden har bytts ut till nya. Butiken har långa anor i Tenala, och före Sale-enheten fanns där en butik som hörde till Penni-kedjan. Vid renoveringen har man också försökt värna om traditioner.

– Inga förändringar har gjorts på den traditionella fasaden eftersom den är skyddad och den är ju också en viktig del av Tenalas historia. Men inomhus har det däremot gjorts förnyelser, men även här med respekt för det traditionella, säger enhetschef Olof Pihlström nöjt.

Det lokala högt i kurs och nya tjänster

Det lokala återspeglas starkt i Sale Tenalas produktsortiment. Speciellt under sommarsäsongen finns det på hyllorna produkter från många lokala producenter, med fokus på färska grönsaker och bageriprodukter. Tanken är att man hittar allt man behöver i vardagen i sin egen lokala Sale. Efter renoveringen fick butiken också en kaffeautomat och nu kan man köpa med sig en kopp varmt att dricka. Utbudet av salta och söta bakverk som säljs i lösvikt har också blivit bredare. Självbetjäningskassor finns också vid sidan om den bekanta kassapersonalen.

– Med självbetjäningskassorna har vi velat göra besöken mer smidiga för de kunder som sticker in sig hos oss och gör snabba inköp. Traditionell kundservice har alltid varit vår butiks trumfkort och vår välbekanta personal betjänar fortfarande lika glatt alla dem som handlar i butiken, säger Olof Pihlström.

Bybutiksstämning

Sale Tenala utstrålar en äkta bybutiksstämning och för invånarna i området är det den egna närbutiken med en bekant personal och ett bekant produkturval. Den nya butiksmiljön gör också vardagshandlandet smidigare. Butikens fräscha utseende och de nya hyll- och disklösningarna gör att vi kan bättre beakta kundernas önskemål och säsongstänkandet.

 

Vi firar invigningen av den förnyade butiken 1.12 med olika produkterbjudanden

 

Här är Sale Tenalas tidningsannons:

Ett av Esbos äldsta företag

Halmes bageri har bakat välsmakande matbröd och kaffebröd till både vardag och fest till närområdets invånare redan i över 120 års tid. Bageriet grundades 1899 av Emil Halme, som hade lärt sig bagaryrket i Åbo och senare i Holmbergs bageri i Kyrkslätt. Den unge Emil drömde ändå om något helt annat än att starta ett eget bageri. Han hade planer på att emigrera till Amerika för att få ett bättre liv. Men han missade båten som avgick från Hangö. Det var startskottet till att grunda ett eget bageri och enligt uppgifter som finns att tillgå startade Emil sitt bageri den 1 november 1899.

Vid den här tiden bakade man nästan allt bröd och kaffebröd i varje hus själv. Därför var kundkretsen då en helt annan än nu. Arbetare från de närliggande tegelfabrikerna och de arbetare som byggde på kustbanan köpte sitt bröd från Halmes bageri och höll företaget flytande. Under årens lopp förändrades kundkretsen, bageriets produkter dök upp på allt fler kunders matbord och bjöds på fester och succén var garanterad. Bageriföretaget växte och produkter fanns inte bara i bagericaféet, utan också i nästan alla matbutiker i närområdet.

– Idag har vi fem bilar som levererar våra produkter från måndag till fredag till försäljning till butikshyllorna. För oss är också interaktionen med våra kunder viktig och här har vi sju helt briljanta konsulenter som hjälp. Konsulenterna besöker butikerna, håller provsmakningar och säljer av våra produkter. Det här är speciellt värdefullt för vårt företag eftersom det ger vår verksamhet ett ansikte och vi får också värdefull respons av våra kunder, och på basis av det kan vi utveckla vår verksamhet, säger Stefan Åsten, vd för bageriet.

Halme har samarbetat med vårt handelslag redan en längre tid och deras bageriprodukter finns till salu på alla våra enheter från Grankulla till Ingå.

Närmare 1 000 kilo mjöl om dagen

I bageriet bakas det från måndag till fredag och företaget har ungefär 50 anställda. Halme är ett bageri som fortfarande litar på det traditionella sättet att baka och är stolt över det. I bageriet görs allt för hand och det färdiga brödet får sin prägel av bagaren. När vi bekantade oss med bageriets verksamhet under vårt inspelnings- och intervjubesök fick vi uppleva personalens enastående sammanhållning. Här bakar man tillsammans utmärkta produkter, och de anställda är inte heller rädda att gå utanför sitt bekvämlighetsområde.  När det gäller hantverk kan det vara lite utmanande att hoppa in om en kollega är borta och man inte är bekant med arbetsuppgifterna. På den här arbetsplatsen uppmuntrar man till att alla övar på att jobba på olika arbetsstationer. Och här är man också medvetna om att det tar tid att lära sig det traditionella hantverksyrket. Å andra sidan har Halme aldrig konkurrerat med stora, högautomatiserade bagerier med mängder. Här görs det i mindre skala genom att värna om traditioner.

I sina produkter förlitar sig Halme på högklassiga råvaror och hantverk. Lokala råvaror gynnas i så stor mån det är möjligt. På en dag går det åt ungefär 1000 kilogram mjöl och till exempel av det populära Ciabatta-brödet görs det alltid på en gång en ungefär 70 kilograms deg.  Bredvid mjöllagret puttrar också den gamla surdegsgrunden, som man ska noggrant sköta om så att man kan baka smakliga råglimpor och hålkakor.

– I bageriyrket kan man inte titta på klockan när degen eller produkten är klar. Produkterna behöver tid, och det lönar sig inte att skynda på degen eller produkter som håller på att jäsa. Speciellt degen måste få tid, och här hos oss får mången deg jäsa i svalt i minst ett dygn, berättar Stefan.

I bageriet finns tre ugnar, varav två är stenugnar och den äldsta av dem har varit i bruk ända sedan 1952. I alla tre ugnarna bakas det mängder av salta och söta bröd och ugnarna är varma året runt.

 

Köttpiroger, råglimpor, munkgrisar…

I Halmes bageri bakas det cirka 200 olika produkter, och många av dem bakas med ursprungliga recept. De traditionella produkterna har blivit så populära bland kunderna att de förmodligen aldrig kommer att utgå ur sortimentet, säger Stefan. Nya produkter introduceras nu och då på marknaden, men produktutveckling är en lång process före den slutliga produkten finns på butikshyllan och kunder kan plocka den i sin kundkorg. Ett team hjälper till med produktutveckling och de planerar nya produkter. På basis av respons och försäljningssiffror har de bröd som funnits med sen början intagit sin trogna plats hos kunderna och de här bröden bakar man ännu idag i stora mängder. Den traditionella köttpirogen är bageriets trumfkort och kunderna köper också mycket råglimpor, rågbitar, munkgrisar och gräddmunkar, wienerbröd med vanilj och berlinermunkar.

Hantverk, högklassiga råvaror och kundbetjäning av hög kvalitet samt en lysande personal har varit grunden för hela bageriverksamheten och värnas om fortfarande. Dessa har också bidragit till att hålla bageriet flytande också när det varit svårare perioder under dess över 100-åriga historia.

 

Oy Emil Halme Ab

Läge: Köklax, Esbo

Verkställande direktör: Stefan Åsten

Grundat: 1899

Verksamhetsform: bageriverksamhet

Produkter: matbröd och kaffebröd

Handla smidigt utan köer

Julen är enligt tradition en av de brådaste helgerna i våra matbutiker. Matbutikerna i vårt handelslag betjänar därför med längre öppettider under jul. Om du vill undvika köer och trängsel lönar det sig att beställa maten från webbutiken. I vårt handelslag ökar vi kapaciteten i vår matbutik på nätet inför helgerna, men det lönar sig ändå att reservera sin egen leveranstid snabbt. Beställningarna kan göras behändigt på nätet när som helst. Beställningarna görs på webbplatsen S-kaupat.fi, där det är enkelt att plocka varorna i varukorgen. De beställda produkterna får man enkelt färdigt plockade och packade från butikens utlämningsställe vid vald tidpunkt. På vårt handelslags område finns det utlämningsställen i S-market i Lovisa, Näse i Borgå, Söderkulla i Sibbo, Ekenäs och Karis, i Prisma Kyrkslätt och Sale Grani.

Gratis plockning 1-16 december

Vårt handelslag vill underlätta julförberedelserna för sina kunder genom att erbjuda gratis plockning i matbutiken på nätet 1-16 december. Webbutiken hjälper till i den bråda vardagen och är vardagslyx för många. Det blir mera tid över för att göra annat. Speciellt i julbrådskan är det ett behändigt sätt att göra sina matuppköp på. Från webbutiken i vårt handelslag kan man beställa livsmedel och begränsat med dagligvaror som till exempel tvättmedel och hygienprodukter. Från webbutiken köper man typiskt mera produkter på en gång än när man handlar i butiken. Många köper till exempel hela veckans mat på en gång. I köpkorgen plockar man både färsk- och torrvaror och frysprodukter. På webbplatsen S-kaupat.fi finns ett brett urval produkter att välja bland och för inköpen samlas det också Bonus.

Vårt handelslag önskar er alla smidiga julförberedelser!

 

Bonus är pengar tillbaka på dina inköp – i början av december dubbelt upp

Bonus, det vill säga en återbäring, är en förmån som du som ägarkund får på alla S-gruppens och dess samarbetspartners bonusenheter. Bonusprocentens storlek bestäms på basis av summan av ägarkundshushållets samtliga bonusköp under månaden på S-gruppens eller dess samarbetspartners verksamhetsställen.  Bonus dubbelt upp är en tidsbegränsad kampanjförmån där våra verksamhetsställen som deltar i kampanjen betalar Bonus dubbelt. Kampanjinköpen bokförs som sådana i bonusköpen, men Bonus betalas alltså ut som dubbel. Förmånen gäller endast för inköp som görs i våra kampanjenheter under kampanjen. Under kampanjperioden fördubblas Bonus på alla inköp i vårt handelslag, men Bonus dubbelt upp beviljas inte för tankning på ABC-stationer eller för laddning av elbilar.

Nu lönar det sig att koncentrera sina inköp, eftersom ju mer inköp du gör i ditt handelslag desto mer nytta får du i form av förmånliga priser, rabatter och Bonus. När du betalar med ditt S-Förmånskort får du förutom Bonus också betalningssättsförmån. Det bästa av allt är att Bonus är rena pengar som du kan använda precis som du vill. Med Bonus kan du till exempel spara till din semesterkassa, för större inköp till hemmet eller renoveringar. Bonus betalas på ägarkundernas konton senast den 10:e i månaden.

Dubbelt upp

Den globala situationen och de prisökningar som den leder till orsakar ekonomiska bekymmer för många familjer, vilket också påverkar julfirandet. Julbordets mat och julklappsinköp görs med eftertanke, och budgeten är kanske mindre än tidigare år. Som handelslag vill vi hjälpa på vårt verksamhetsområde och reagera på det som händer. I en svår tid möjliggör vårt handelslags resultat en extra belöning, som genomförs nu så här inför julen.  Bonus dubbelt upp är en betydande förmån, som det lönar sig att utnyttja när man handlar inför jul.

Bonusprocenten för de inköp du gjort under kampanjen Bonus dubbelt upp bestäms enligt dina bonusköp för hela månaden. Om bonusprocenten för månadens totala inköp är 5 procent, får du alltså 10 procent Bonus för inköp gjorda under kampanjperioden vid verksamhetsställen som beviljar Bonus dubbelt upp. 

Bonus dubbelt upp registreras automatiskt och betalas med normal Bonus. På S-mobil kan du enkelt följa upp hur du samlar Bonus.

Laganda på topp

Ishockeyföreningen Porvoo Hunters har funnits förtjänstfullt redan i 25 år och under denna tid har många barn och ungdomar i Borgå haft möjlighet att spendera tid i rinken tillsammans med andra som gillar ishockey. Idag spelar både barn, ungdomar och vuxna i Hunters. Våren 2022 ordnade klubben också en ringetteskola för flickor födda 2014–2019 och det var en riktig succé. Ringetteskolan fick fortsättning, och på hösten fortsatte många av flickorna sin ringettehobby. Gemensamt för hockey och ringette är att de är lagsporter och att de tränar på samarbetskunskaper och sociala färdigheter. Som ett lag jobbar man tillsammans och uppmuntrar varandra. När vi våren 2022 besökte Hunters U12/U13-lagets träningar lyfte alla pojkar som vi intervjuade upp lagandan och spelkompisarna som det viktigaste i ishockeyspelandet.

– Det bästa med ishockey är att få vara på isen med bra typer och vår laganda, säger Elmo Kuusela, som spelar som ytter och back.

Laget tränar 3–4 gånger i veckan och vid sidan av det har många av dem också andra hobbyer såsom innebandy och fotboll. Under seriesäsongen, från oktober till mars, är det ungefär 30 matcher, så då år det självklart att man tillbringar mycket tid med sitt lag och sammansvetsas. Före seriesäsongen spelar man också matcher i olika rinkar.

Involverar över 400 personer

Ishockey som hobby involverar inte bara barn och ungdomar, utan även ett stort antal frivilliga och föräldrar som hjälper till. Barnens hobby förenar föräldrar, och på matcherna behövs de bland annat i funktionärsuppgifter och för att sköta cafeterian. Föräldrarna följer också med på spelresor. Att arbeta tillsammans skapar inte bara laganda, utan också ömsesidig respekt och uppskattning. Barn och föräldrar spelar också ibland tillsammans, t.ex. vid jul när vi tävlar mot varandra i en gemensam match.

Man kan börja spela hockey redan i treårsåldern, då Hunters hockeyskola introducerar barnen till skridskoåkning genom lek och gemensamma aktiviteter. De flesta börjar ändå spela vid fyra eller fem års ålder. Det första laget är för barn under 8 år och från det kan man fortsätta sin hobby ända till proffsspelare.

Förutom att spela ishockey ingår det också mycket annan fysisk träning. De tränar man muskelstyrka och olika rörelser som stöder skridskoåkning. Hunters vill också uppmuntra sina spelare att prova på andra sporter och ha olika hobbyer. Andra former av motion stöder de färdigheter som behövs på isen. Ishockeyär ett snabbt och fysiskt spel, men framför allt är det ett lagspel som kräver taktik och skicklighet.

Sponsring möjliggör barns och ungas hobbyverksamhet

Inom sitt eget verksamhetsområde, dvs. i östra och västra Nyland och på Åland, vill vårt handelslag vara starkt närvarande i de lokala aktörernas och människornas vardag. Vi delar ut cirka 200 000 euro per år genom sponsring till lokala aktörer inom idrott, kultur och social verksamhet. Ishockeyklubben Hunters i Borgå är en de föreningar som vi sponsrar. Gemensamt för all den verksamhet vi sponsrar är att verksamheten riktar sig till barn och unga på vårt handelslags område.

Också Hunters är beroende av sponsring. Med hjälp av vårt handelslags sponsring täcker de en del av sina isavgifter. I ishockey slukar utrustning, spelavgifter och isavgifter en stor summa och därför är det mycket välkommet med sponsring med tanke på verksamheten.

 

 

Porvoo Hunters

Plats: Borgå

Grundat: 1997

Varuboden-Osla är med och sponsrar verksamheten

Som ett vardagsrum med plats för umgänge

Vårt handelslags kafé Coffee House, som betjänat kunder på Konstfabriken sedan 2012, stängde dörrarna i slutet av oktober för renovering. Efter drygt en månads renovering kan vårt handelslag nöjt öppna dörrarna till Borgås nyaste nykomling, Bacaro Doppio.

Kaféet erbjuder en vardagsrumsaktig plats för umgänge, och som en inspirationskälla har hela folkets bacari-barer i Venedig fungerat.  I inredningen finns mycket ljust kakel, fräscht turkos och mjukt rosa utan att glömma de vackra detaljerna. Interiören inbjuder att spendera en längre tid på kaféet. Tanken är att det ska vara trevligt att tillbringa eftermiddagens lugna stunder här, träffa vänner som avslutning på dagen eller sitta ner en stund i shoppandet. Öppettiderna har förlängts i och med renoveringen, så att kafé-vinbaren bättre också ska kunna betjäna dem som njuter av Konstfabrikens åtskilliga kulturupplevelser. På Bacaro Doppio kan man till exempel sticka in sig på ett glas mousserande vin innan en teaterföreställning eller komma med familjen och smaka på de härliga artesanglassarna innan en bioföreställning. Här finns det alldeles säkert något i allas smak.

– Coffee House har varit en del av Konstfabrikens servicehelhet ända från början. Under årens lopp har vi haft många kunder och har en solid krets av stamkunder. Nu kändes det som en bra tidpunkt att förnya vårt kafé. Renoveringen, som räckte en månad, har varit en verklig spurt och hela projektet har inneburit en hel massa saker, från att bestämma färgen på kaklen till att välja nya produkter. Vi har också fått lära oss hemligheterna med hur de nya produkterna och kaffet görs. Nu är jag verkligen glad och nöjd över att vi kan öppna vår förnyade Bacaro Doppio. Jag hoppas att vi kan behålla den här mysiga atmosfären också i framtiden och att kunderna kommer att gilla renoveringen, säger enhetschef Maria Lönnqvist.

Italienska delikatesser och viner

Nyhetsprodukt på kaféet i Konstfabriken är artesangelato som tillverkas i Lovisa och som det finns ett härligt urval smaker av. Förutom artesanglass serverar det med eftertanke inredda kaféet finsmakare också Italieninspirerade kaféprodukter, från specialkaffe till söta och salta bitar.  Råvaran till espresso och specialkaffe mals på plats och blir man sugen på något saltigt finns det läckra grillade bröd, som focaccia och panini. Som söta läckerheter serveras bakverk och artesanglass i italiensk stil.

Bacaro Doppio är en kombination av ett kafé och en vinbar och här kan man njuta av en läcker antipasto-tallrik med ett glas rött vin. Eller hur låter det med underbart söta petit fours-bakelser med ett glas mousserande vin. Vinlistan ändrar enligt årstid. Allt det här och många andra italienskinspirerade salta och söta delikatesser bjuder Borgås nyaste kafé-vinbar, Bacaro Doppio, som öppnar 2 december.

 

Tilläggsinformation: Branschdirektör Laura Koistinen, tfn 010 765 9304

 

 

Nu kan vårt handelslags ägarkunder börja vänta på julen och förbereda sig för den tillsammans med oss. VBO joulu-jul skapar mer spänning och julstämning till veckorna före jul. Tomtarna på våra verksamhetsställen erbjuder varje vecka nya erbjudanden på sina verksamhetsställen och ni har säkert nytta av dem så här inför jul. Vi har inte glömt spännande tävlingar och vi har också lagt in några överraskningar. Förutom alla de här fantastiska grejerna har vi sammanställt julförberedelsetips för er på t.ex. julbordets håvor, paketering och mycket annat.

VBO joulu-jul sätter i gång 28 november på vårt handelslags sociala medier och pågår fram till julafton. Senast nu lönar det sig att följa Varuboden-Osla på Facebook och Instagram. Vi utlovar nämligen en helt fantastisk adventstid tillsammans med vårt handelslag. Nedräkningen till julen har redan börjat!

 

Är du ännu inte Varuboden-Oslas ägarkund? Här kan du ansluta dig till ägarkund i vårt handelslag

Här kan du enkelt ladda ner S-mobil:

Ladda från App store

Ladda från Google Play

 

I år organiserar S-Garden Borgå en julblomskampanj där blommor levereras till fyra servicehem i Borgå där de delas ut till boende. Blommorna levereras till mottagarna före jul. Personalen på servicehemmen delar ut de juliga blomhälsningarna till dem som behöver, alltså boende som kanske inte längre har släktingar eller som har färre besökare. Julblommor kan till exempel levereras till servicehemmens gemensamma lokaliteter för att glädja alla invånare och personal. Om du vill glädja någon med en julblomma genom kampanjen så kan du välja en blomma när du är i S-Garden. Blomman kan köpas efter egen smak och S-Gardens sakkunniga personal hjälper också gärna till med att välja en lämplig blomma.

– De populäraste blommorna som vi har lindat in i papper för julblommekampanjen tidigare år är amaryllis och juligt dekorerad vinterglöd.  De här är bra val inte bara för att de är vackra, utan också för att de är mycket hållbara och lättskötta, och att de också är lämpliga för allergiska personer. Vi är glada att vi igen i år för vår del kan sprida glädje med blommor, säger Salla Haapatalo, butikschef på S-Garden.

Från S-Garden har det under tidigare år köpts närmare 100 blommor under julblomskampanjen. I år kan man också köpa S-Gardens julblommor när man handlar i centrum. På första våningen i köpcentret Lundi finns Borgå Sokos Julbod, som också säljer S-Gardens blommor. Här kan du också köpa en valfri blomma och delta i julblomskampanjen. S-Garden Borgå och Sokos Julbod betjänar kunder alla dagar i veckan.

Vi sprider glädje tillsammans med blommor!