Allt började med en vild idé

Påminne skidcenter fick sin början 1987 av en snabbt utslängd och kanske lite tokig idé, men redan två år senare firades invigning och de första slalomåkarna susade ner för backen i Påminne. Ända från början har det västnyländska skidcentret drivits med talkokrafter. Skidcentret hålls öppet och upprätthålls under vintersäsongen av ungefär 50 personer. Backen är öppen under helger och under vardagskvällar från onsdag till fredag. Det finns många arbetsuppgifter i skidcentret och hjälpande händer behövs bland annat i biljettförsäljningen, skiduthyrningen, hissen, caféet och första hjälpen. Under säsongen är det också ett stort jobb att snölägga och underhålla backarna. Det kräver många arbetstimmar att hålla backarna i skick när man sköter snöläggning och kör backarna jämna med en pistmaskin.  Redan på hösten sätts backarna i skick inför vintern och bland annat hög vegetation putsas bort. När termometern första gångerna visar minusgrader börjar det stora jobbet med att snölägga backarna. Resten av säsongen är det mest underhållsarbete som gäller. Allt det här är ändå värt mödan när man ser de glada slalomåkarna njuta av vinterdagar i backarna.

-De senaste vintrarna har vi haft bra med besökare, säsongen 2020–2021 rentav 13 000. Också den här vintern har vi haft många besökare och jag tror att vi igen kommer att ha över 10 000 besökare. Det är trevligt att märka att vi har mycket unga slalomåkare som besöker oss aktivt, berättar Ville Rissanen som är ordförande för Påminne Oy:s styrelse.

Street-området utvecklas med hjälp av donation

Pojo Sport rf fick våren 2021 motta en donation i vårt handelslags kampanj Det egna området till godo. Med hjälp av donationen utvecklades och förbättrades street-området i Påminne skidcenter. Bland de unga på området har Påminne alltid varit ett populärt ställe att vara på under vintern, och speciellt under coronapandemin har det varit många besökare. Särskilt street-området i fråga har varit populärt bland de unga och där finns ett gäng som trivs där mycket.

– När vi fick motta donationen var det helt självklart att vi tar med de unga i planeringen, och så att de får komma med idéer för området, säger Ville Rissanen.

Street-området har funnits redan i många år, men hinder, så kallade rails och hoppbackar, måste alltid då och då förnyas och förbättras.  I planeringsskedet fick också en liten grupp unga som aktivt använder området delta. De hade en bra vision för vad allt som borde förnyas och vilka önskemål användarna över huvud taget har. Donationsmedlen användes till nya rails och för att göra hoppbackar och vallar. Railsen beställdes från det lokala metallföretaget Svedjekulla metall.

Verksamheten, som drivs med talkokrafter, är rätt beroende av donationer och utomstående stöd. Vårt handelslag stödde år 2021 ungefär hundra samfund och föreningar med olika summor. Vi stöder i synnerhet sådana lokala föreningar som ordnar verksamhet för barn och unga och det är också särskilt viktigt för oss att verksamheten medför glädje för så många som möjligt. Påminne skidcenter har under åren erbjudit många trevliga stunder med vintersport.

 

Påminne skidcenter

Verksam i Åminnefors i Raseborg

Sedan 1989

Sammanlagt 5 backar

Fick år 2021 motta en donation via kampanjen Det egna området till godo

Med donationsmedlen utvecklades och förbättrades street-området

Drömmar går i uppfyllelse – alla barn har rätt till en hobby

För många familjer kan barnets hobby vara en jättestor ekonomisk investering och alla barn och unga har inte samma möjligheter att delta i någon hobbyverksamhet på fritiden som sina jämnåriga. Akilles bandyskola ger en möjlighet att bekanta sig med grenen, vara en del av ett lag och motionera gratis en gång i veckan. Många drar modigt på sig skridskorna när de vet att de kan komma och skrinna på isen precis just de gånger som passar dem själv.

– Vi har ingen förhandsanmälan, och man kan delta precis de gånger som passar en själv. Men vecka efter vecka återvänder små ivriga bandyspelare ut på isen. När man en gång har hittat hit, trivs man nästan utan undantag här hela säsongen, säger Kimmo Nuutti, som är ansvarig för bandyskolan.

Bandyskolan erbjuder barn en gratis utomhusaktivitet en gång i veckan. Vintertisdagar hålls det en timmes långa träningspass klockan 18–19.  Deltagarna behöver ha med sig egna skridskor och hjälmar. Närmare hundra barn tränar på isen varje tisdag. Rekordet har varit 156 deltagare som spelade på samma gång. Barnen delas in i grupper enligt ålder och flickorna har också en egen grupp. I bandyskolan övar man på olika saker, men utgångspunkten är att det sker genom lek och att ha roligt tillsammans. På planen lär man sig att jobba i grupp och att hantera en klubba och boll. Barnen tränar också mycket skridskoåkning genom lek och till exempel olika tafattlekar är populära. Tränarna är spelare från representations- och juniorlagen och det finns alltid minst sju på plats. I flicklaget har man försökt att ha ett par flicktränare eftersom flickorna vanligtvis har bildat ett rätt så stort lag. Barnen har en större iver till att träna när de får göra det med sina egna idoler.

Företagens stöd är ett livsvillkor för bandyskolans verksamhet i sin nuvarande form

Sedan början har bandyskolan fungerat med hjälp av frivilliga och sponsorer. Enligt Nuutti har Varuboden-Oslas sponsring bidragit till att man har kunnat arrangera gratis motion för barn och unga.

– Utan stöd från företag skulle det här inte vara möjligt. Vi betalar istiden med sponsring, och vi har år efter år haft denna standardtid varje tisdag klockan 18–19.  Klubbor och bollar kostar också mycket och det försvinner mycket bollar under året, så de måste alltid finnas bollar i lager. Före jul har vi också alltid ett juljippo, där varje deltagare får en överraskningspåse, och till den har vi fått produkter som donationer. Juljippot har varit populärt och besöks av julgubben, Akilles egen maskot ”Hunden” och Apsi Apa som alla har vågat sig på skridskor. De här trevliga traditionerna har vi försökt bevara i bandyskolan, säger Nuutti.

Genom sponsringen vill Varuboden-Osla vara med och stöda sådan lokal verksamhet som involverar en så stor grupp barn, unga och familjer som möjligt på sitt verksamhetsområde. Vårt handelslag stöder i synnerhet sådana lokala föreningar som ordnar verksamhet för barn och unga och det är också särskilt viktigt för oss att den verksamhet vi sponsrar medför glädje för så många som möjligt. I och med Akilles bandyskola har många Borgåbarn fått uppleva idrottsglädje och fina stunder på isen och nog finns det de som från Akilles bandyskola senare nått bandymästerskap.

 

 

 Akilles bandyskola

Fungerar i Borgå

Sedan 2003

Gratis för deltagare

Deltagarna är ca 3-10 år gamla

Varje tisdag på konstisen på Borgå bollplan