Laganda på topp

Ishockeyföreningen Porvoo Hunters har funnits förtjänstfullt redan i 25 år och under denna tid har många barn och ungdomar i Borgå haft möjlighet att spendera tid i rinken tillsammans med andra som gillar ishockey. Idag spelar både barn, ungdomar och vuxna i Hunters. Våren 2022 ordnade klubben också en ringetteskola för flickor födda 2014–2019 och det var en riktig succé. Ringetteskolan fick fortsättning, och på hösten fortsatte många av flickorna sin ringettehobby. Gemensamt för hockey och ringette är att de är lagsporter och att de tränar på samarbetskunskaper och sociala färdigheter. Som ett lag jobbar man tillsammans och uppmuntrar varandra. När vi våren 2022 besökte Hunters U12/U13-lagets träningar lyfte alla pojkar som vi intervjuade upp lagandan och spelkompisarna som det viktigaste i ishockeyspelandet.

– Det bästa med ishockey är att få vara på isen med bra typer och vår laganda, säger Elmo Kuusela, som spelar som ytter och back.

Laget tränar 3–4 gånger i veckan och vid sidan av det har många av dem också andra hobbyer såsom innebandy och fotboll. Under seriesäsongen, från oktober till mars, är det ungefär 30 matcher, så då år det självklart att man tillbringar mycket tid med sitt lag och sammansvetsas. Före seriesäsongen spelar man också matcher i olika rinkar.

Involverar över 400 personer

Ishockey som hobby involverar inte bara barn och ungdomar, utan även ett stort antal frivilliga och föräldrar som hjälper till. Barnens hobby förenar föräldrar, och på matcherna behövs de bland annat i funktionärsuppgifter och för att sköta cafeterian. Föräldrarna följer också med på spelresor. Att arbeta tillsammans skapar inte bara laganda, utan också ömsesidig respekt och uppskattning. Barn och föräldrar spelar också ibland tillsammans, t.ex. vid jul när vi tävlar mot varandra i en gemensam match.

Man kan börja spela hockey redan i treårsåldern, då Hunters hockeyskola introducerar barnen till skridskoåkning genom lek och gemensamma aktiviteter. De flesta börjar ändå spela vid fyra eller fem års ålder. Det första laget är för barn under 8 år och från det kan man fortsätta sin hobby ända till proffsspelare.

Förutom att spela ishockey ingår det också mycket annan fysisk träning. De tränar man muskelstyrka och olika rörelser som stöder skridskoåkning. Hunters vill också uppmuntra sina spelare att prova på andra sporter och ha olika hobbyer. Andra former av motion stöder de färdigheter som behövs på isen. Ishockeyär ett snabbt och fysiskt spel, men framför allt är det ett lagspel som kräver taktik och skicklighet.

Sponsring möjliggör barns och ungas hobbyverksamhet

Inom sitt eget verksamhetsområde, dvs. i östra och västra Nyland och på Åland, vill vårt handelslag vara starkt närvarande i de lokala aktörernas och människornas vardag. Vi delar ut cirka 200 000 euro per år genom sponsring till lokala aktörer inom idrott, kultur och social verksamhet. Ishockeyklubben Hunters i Borgå är en de föreningar som vi sponsrar. Gemensamt för all den verksamhet vi sponsrar är att verksamheten riktar sig till barn och unga på vårt handelslags område.

Också Hunters är beroende av sponsring. Med hjälp av vårt handelslags sponsring täcker de en del av sina isavgifter. I ishockey slukar utrustning, spelavgifter och isavgifter en stor summa och därför är det mycket välkommet med sponsring med tanke på verksamheten.

 

 

Porvoo Hunters

Plats: Borgå

Grundat: 1997

Varuboden-Osla är med och sponsrar verksamheten

För många familjer kan barnets hobby också annars vara en jättestor ekonomisk investering, och alla barn och unga har inte jämlika möjligheter att delta i någon hobbyverksamhet på fritiden som sina jämnåriga. Därför har det varit speciellt viktigt för vårt handelslag att stöda de aktörer som ordnar hobbyverksamhet som riktar sig till barn och unga. Vi strävar efter att rikta stödet till olika organisationer och aktörer på hela vårt handelslags verksamhetsområde och på så sätt öka på barns och ungas välmående på verksamhetsområdet. Vi sponsrar många idrottsföreningar, scoutorganisationer, musik- och teaterföreningar.

Vi hoppas att vi med våra sponsringar kan stöda barn och ungas jämlika möjligheter att ha hobbyer, vara del av en grupp och få uppleva trevliga stunder med idrott och kultur. Att stöda barn och ungas delaktighet och styrkor är också en del av arbetet för att förebygga problem med den mentala hälsan, och att ge barn och unga råd och verktyg inför framtiden.

Trevlig barnkonventionens dag.

Läs mer om vår sponsring här.

På gröngräset nästan året runt

Ingå fotbollsklubb IIF Fotboll rf har 10 lag som tränar på det fina konstgräset som lades 2016, och under vintermånaderna på den intilliggande Ingå Nylund Arenan. Hallen byggdes med talkokrafter för ungefär tio år sedan. I och med hallen är det möjligt att hålla träningar året runt. Utomhusträningarna kan man vanligtvis börja med redan i april, och i slutet av oktober flyttar man in i hallen för att träna. Våren 2022 fick vi följa med juniorlaget P12:ans träningar. I laget spelar flickor och pojkar som är födda 2012. Tre gånger i veckan tränar de under huvudtränaren Jonas Påtts ledning. Vårt handelslag har deltagit med att finansiera nya speljackor till laget den här säsongen.

– Samhörigheten är viktig i vårt lag. Vi vill erbjuda alla en trygg miljö där de kan spela och utvecklas. Laget har ett gemensamt mål som de siktar mot. Speljackor bidrar också till att höja lagandan. Vi tränar tre gånger i veckan och en gång i veckan har vi match, berättar lagledaren Andrea Landers.

Förutom spelarna involverar verksamheten ett stort antal frivilliga. Allt som allt hjälper ungefär 50 vuxna och unga till med att träna och med diverse uppgifter i bakgrunden. Många föräldrar är också engagerade i sina barns fotbollshobby när barnen till exempel ska köras till träningar.

Fotboll förenar

Fotboll är en mycket populär hobby bland barn och unga i Ingå. Det finns också spelare från grannkommunerna Lojo och Sjundeå, och för tränare ordnas det bland annat gemensamma träningar med Ekenäs och Karis.

Laget är tvåspråkigt och träningarna hålls alltid på svenska och finska. Spelarna kommer från många olika skolor och via fotbollen knyter man många nya vänskapsband. Längre spelresor, som fotbollsturneringen Alandia cup på Åland, svetsar samman spelarna ännu mer. Att spela i ett lag ger barn och unga många värdefulla samarbetsförmågor.

– Motiverade spelare utvecklas spelmässigt genom träning, men kanske en av de viktigaste aspekterna i en sådan här lagsport är att kunna fungera tillsammans med andra. Fotbollen ger samarbetsförmåga för framtiden och även för arbetslivet. Här kan man också se hur spelarnas samarbete finslipas genom åren, många börjar sin hobby redan i knatteligan och fortsätter ännu en lång tid framöver, fortsätter Andrea.

Sponsring möjliggör barns och ungas hobbyverksamhet

År 2022 sponsrade vårt handelslag många organisationer och föreningar. IIF Fotboll Fotboll rf. är en av de föreningar vi sponsrar. Gemensamt för all den verksamhet vi sponsrar är att verksamheten riktar sig till barn och unga på vårt handelslags område.

Också fotbollslaget P12 i fotbollsföreningen IIF Fotboll rf. är beroende av sponsring. Med vårt handelslags sponsring har de skaffat nya speljackor till hela laget. Fotbollsutrustning, spelavgifter och planavgifter slukar en stor del av finansieringen och därför är det mycket välkommet med sponsring med tanke på verksamheten.

 

IIF Fotboll Fotboll rf.

Plats: Ingå

Grundat: 2013

Varuboden-Osla är med och sponsrar verksamheten

Med sponsringen har laget fått likadana speljackor

Vi gör tillsammans det egna området till godo

Vårt handelslag vill på sitt verksamhetsområde vara med och stöda speciellt verksamhet riktad till barn och unga. Varuboden-Oslas förvaltningsråd har redan många år ordnat kampanjen Det egna området till godo och nu är det femte året i ordningen. Vi strävar efter att rikta stödet till ett brett spektrum av föreningar och aktörer på hela vårt handelslags verksamhetsområde och på så sätt öka välmående för barn och unga i området. Årets donation, 100 000 euro delas ut till verksamhet som förebygger mobbning och förhindrar utslagning bland barn och unga. Ansökningstiden pågår som bäst och ansökningar ska skickas senast den 18 september.

Genom sponsring är vi med och stöder sådan verksamhet på vårt eget område, som berör våra ägarkunder och aktiverar en stor skara barn, ungdom och familjer – både inom idrott, kultur och inom samhälleliga sektorn.

Donationer för goda ändamål

Förutom sponsring och donationer i kampanjen Det egna området till godo har vårt handelslag velat delta i välgörenhetsinsamlingar som har hjälpt dem som lever i svåra situationer. Senast donerade vi tio euro per medarbetare i vårt handelslag till Finlands Röda Kors och S-gruppens gemensamma insamling för ukrainare i nöd. De insamlade medlen gick via Finlands Röda Kors katastroffond till Ukraina. Med hjälpen tryggades mänskornas grundläggande behov. I sådana kriser hoppas biståndsorganisationer ofta på särskilt ekonomiskt stöd, eftersom det är lättare att samordna biståndet på ett enhetligt sätt än att lagra och leverera varudonationer.

Kring jul donerade vårt handelslag totalt 5 000 euro till välgörenhet istället för att dela ut julklappar till våra förtroendevalda eller skicka olika julhälsningar. Med den här summan kunde vi stödja familjer i en utmanande tid, och framför allt barn och unga som löper risk för utslagning. Genom att delta i insamlingen Jul i sinnet och Rädda barnen rf:s julinsamling möjliggjorde vi bland annat matpresentkort på 50 euro till hushåll som har det ekonomiskt svårt, och stödde barn och unga som löper risk för utslagning bland annat genom att stöda deras studier och hobbyer.

Som ett lokalt handelslag vill vi i synnerhet vara med och stöda behövande på vårt område.  Tillsammans kan vi hjälpa mer

 

Mathjälp i mer än tio år

Nästan 90 procent av vårt handelslags matbutiker skänker produkter, som ännu duger som livsmedel men inte kan säljas, till lokala välgörenhetsorganisationer. Mest mathjälp ges till församlingar och Finlands Röda Kors, som i sin tur delar ut det till behövande. Det frivilliga samarbetet med välgörenhetsorganisationerna har gått smidigt.   Vi har gett livsmedel till mathjälp redan över tio år.

– Via välgörenhetsorganisationerna riktas hjälpen jämlikt till dem som verkligen behöver den. På vårt breda verksamhetsområde finns otaliga samarbetspartners. Till mathjälp doneras sådana livsmedel som ännu är fullt konsumtionsdugliga till sitt bäst före-datum, men som av en eller annan orsak riskerar att inte bli sålda under sin hållbarhetstid, berättar Vinberg.

Vi delar ut mathjälp till lokala välgörenhetsorganisationer på hela vårt verksamhetsområde. I större enheter är mängderna givetvis lite större och i dem går det att frysa in produkter som går ut samma dag enligt hur stora fryslagren är om de inte kan hämtas direkt – då hämtas de djupfrysta. Vilka dagar produkterna hämtas och hur många gånger i veckan varierar beroende på enhet.

Mest ges det bort mejeriprodukter och färdigmat och bröd till välgörenhet. Nästan alla köttprodukter säljs redan med 60 procent rabatt, och det blir verkligen lite kvar att ge till välgörenhet. Frukt- och grönsaksavdelningens svinnprodukter säljs däremot med hjälp av svinnlådor och därför blir väldigt lite frukter och grönsaker osålda.

Barn har energi

Barns möjligheter till hobbyer har ökat mycket och det finns en massa grenar att välja mellan. Många barn och ungdomar har många olika hobbyer och de tillbringar mycket tid vid sidan av skolan med de här aktiviteterna. Hobbyerna ger nya kompisar och speciellt lagsporter ökar samarbetsförmågan och stöder delaktighet. För många familjer kan barnets hobby ändå vara en mycket stor ekonomisk investering och alla barn och unga har inte samma möjligheter att delta i någon hobbyverksamhet på fritiden som sina jämnåriga. Redan under tre läsår har Tolkis Bollklubb ordnat hobbyverksamhet för svensk- och finskspråkiga elever i årskurs 1–2 i Tolkis. En gång i veckan tränar eleverna olika bollspel före skoldagens början. Allt det här är gratis för barnen och med donationen från vårt handelslags kampanj Det egna området till godo har man till exempel köpt redskap.  Verksamhetens mål är att möjliggöra en gratis hobby åt alla och å andra sidan öka att barn och unga rör på sig.

– Vi har redan i många år ordnat träningar för barn genast efter skoldagen. Familjer lever mitt i en hektisk vardag och de har varit tacksamma för den här möjligheten, eftersom det underlättar rumban med transporter när barnen går på träningar direkt efter skolan. Jag håller en bollklubb för två grupper en gång i veckan och båda grupperna har ungefär 15 deltagare. Under året tränar vi olika typer av bollspel både inomhus och utomhus, berättar tränaren Johnny Holmström.

Enligt uppskattningar är det bara 10–20 procent av barn under skolåldern som rör sig tillräckligt med tanke på deras hälsa. Barn själva skulle nog ofta ha tillräckligt med energi att röra på sig, men till exempel enligt en studie från Jyväskylä universitet är det hur barn rör på sig ofta beroende av vuxnas val. Arbetslivets belastning och brådska i vardagen leder ofta till att det inte finns tid att gå med i barnets lek. Ofta är det enklaste sättet att få ett barn att trivas och vänta i fred att sätta hen framför en smartphone eller surfplatta. Liknande hobbyverksamhet som Tolkis Bollklubb ordnar är därför också viktiga ur denna synvinkel. I hobbyklubben har tränare tid och möjligheter att vägleda barn också personligen, även om det är en lagsport.

Basket, handboll, volleyboll…

I Eklöfska skolan, som ligger cirka tio kilometer från Borgå centrum, samlades läsåret 2021-2022 en grupp ivriga elever till bollklubbens träningar alltid på måndagsmorgnar innan den egentliga skoldagen började. Barnen går i årskurs 1–2 och det finns klubbar för både finsk- och svenskspråkiga och elever. Morgonens idrottsstund med olika bollspel får fram svetten i pannan och ger samtidigt energi så man orkar med dagens skolarbete. Gruppen består av både pojkar och flickor och upp till 15 elever kan delta i grupperna. Under skolåret är tränarens roll mer att peppa barnen att prova på nya bollsporter och att leda samarbetet i laget.

– Det har varit ett nöje att se barnens glädje när de får vara med och planera det vi spelar. Som tränare är det också viktigt att ha tid att lyssna på barnen, i det här arbetet betonas sociala färdigheter tillsammans med den pedagogiska biten. Det kan ofta vara lättare att berätta för sin tränare om saker man grubblar på än till exempel de vuxna där hemma. En känsla av samhörighet med de andra i gruppen är också av största vikt för barn i den här åldern, fortsätter Johnny Holmström.

Genom åren har man provat på diverse bollsporter, mest kanske fotboll och innebandy, men också basket, volleyboll och handboll har varit populära bland eleverna. Under coronan spelade de innebandy till och med ute i snödrivorna. År 2021 fick Tolkis Bollklubb en donation via Varuboden-Oslas kampanj Det egna området till godo. Pengar från kampanjen användes för att köpa utrustning som fotbollar, västar och käglor. Dessa har använts flitigt under det senaste läsåret.

– Med hjälp av donationen kan vi ordna aktiviteter så att skolelever har möjlighet att röra på sig och erbjuda dem en möjlighet till en hobby i anknytning till skoldagen. Jag uppmuntrar andra föreningar att söka olika bidrag och utveckla sin verksamhet med hjälp av dem. Barn och unga förtjänar meningsfulla fritidsaktiviteter och även att vara tränare ger mycket glädje när man ser hur viktigt det är att ha en hobby, säger Johnny Holmström.

Tolkis Bollklubb har redan under flera år erbjudit välmående, roliga aktiviteter, nya kunskaper och kompisar via hobbyklubben. Verksamheten fortsätter också det här läsåret. I år delar vårt handelslag igen 100 000 euro till verksamhet som förebygger mobbning och förhindrar utslagning bland barn och unga. Mer om de här donationsmottagarna nästa år.

Tolkis Bollklubb

Plats: Tolkis, Borgå

Grundat: 1956

Fick år 2021 motta en donation via kampanjen Det egna området till godo

Donationen användes för att köpa utrustning främst för utomhussporter som fotbollar och västar

Långa traditioner

Den första föreställningen på Raseborgs sommarteater gavs redan 1966. Sedan dess har sommarteatern, som är en av Finlands största friluftsteatrar, satt upp pjäser i det idylliska landskapet intill Raseborgs slott. Teatern har arrangerats av Västnyländska Ungdomsringen VNUR och det behövs ett stort antal skådespelare, funktionärer och ett produktionsteam för att genomföra föreställningen. Den första tiden spelades inte sommarteater varje sommar, men från 1971 har sommarteatern varit en årlig tradition som bara har haft ett sommaruppehåll år 2020 på grund av coronapandemin. Genom åren har det på repertoaren funnits olika föreställningar, men musik och sångnummer har haft en stor roll i alla föreställningar. Under åren har det framförts många musikaler, familjepjäser och kända pjäser. Pjäserna Emil i Lönneberga och Grease har varit publiksuccéer och The Sound of Music år 2016 nådde publikrekord. Över 20 000 åskådare såg föreställningen under sommaren. År efter år har raden av amatörskådespelare skapat minnesvärda pjäser för publiken, kryddade med sånger och koreografi.

Som en enda stor familj

Man börjar planera sommarens pjäs redan under senhösten året innan. Namnet på pjäsen publiceras vid årsskiftet och senast i början av året väljs alla skådespelare. Utöver skådespelarna sysselsätter produktionsteamet cirka 15 personer. De ”osynliga” bakgrundsfigurerna i pjäsen är till exempel en kostymör, koreograf, producent, regissör och fotograf. Allas arbetsinsats är viktig för att kunna skapa en sommarupplevelse på teatern. Under teaterföreställningarna kommer det också att finnas en stor grupp funktionärer som sköter om parkeringen, kioskförsäljningen under pausen och lotteriförsäljningen.

– De personer som syns på scenen är endast en bråkdel av det team som medverkar i att möjliggöra de årliga sommarteaterföreställningarna. Det är trevligt att se att många är med år efter år. Skådespelarna är i huvudsak amatörer, som genom sitt samarbete skapar helt otroliga föreställningar, säger Mona Salama som är producent för Raseborgs sommarteater.

När skådespelarna till sommarens föreställning är valda, kör repetitionerna sakta i gång. Tempot ökar ju närmare premiären man kommer. Ett par månader innan föreställningarna börjar, är det 3–4 repetitioner per vecka. Sånger, danser och repliker övas i mindre grupper. Under repetitionerna, som pågår i cirka ett halvår, svetsas skådespelarensemblen samman, och atmosfären på repetitionerna är avslappnad. Det känns som om det är en enda stor familj. De flesta skådespelarna är från närområdet, det vill säga Ekenäs eller Karis. Det är många nya ansikten även i år, men ungefär en tredjedel har redan stått på Raseborgs sommarteaters scen tidigare somrar.

I sommar rockar vi loss

I sommar presenterar Raseborgs sommarteater pjäsen All Shook Up, som är en musikal som baserar sig på 25 av Elvis Presleys låtar. Det utlovas mycket dans och musik. I föreställningen medverkar 23 skådespelare och en sexpersoners orkester, som tar med publiken till en liten stad på 1950-talet.  Det blir premiär veckan efter midsommar och efter det håller föreställningarna på ända fram till början av augusti.  Det är ungefär fyra föreställningar varje vecka.

Vårt handelslag har under många år varit huvudsponsor för sommarteatern och varit med om att erbjuda kulturupplevelser till invånarna på vårt verksamhetsområde. Genom sponsring kan vi vara med och stödja olika föreningars och organisationers verksamhet och därmed också stödja lokal verksamhet som berör våra kundägare och involverar så många barn, unga och familjer som möjligt. Sponsring är också en viktig inkomstkälla för sina mottagare.

– Med hjälp av sponsring är det överhuvudtaget möjligt för oss att sätta upp en pjäs och anställa ett produktionsteam redan i slutet av året. Det här säkerställer kontinuiteten i vår verksamhet, när vi redan i tid kan börja planera för nästa sommar. Biljettintäkterna är vår största inkomstkälla, men vår verksamhet är också beroende av sponsring, säger Mona.

Som huvudsponsor kan vi också bjuda våra ägarkunder på två ägarkundsföreställningar, 2 och 3 juli, och då kan biljetter till föreställningen köpas till ägarkundspris.

 

Raseborgs sommarteater

Finns i Raseborg

Sommarteaterföreställningarna började 1966

Den populäraste pjäsen: 2016 The Sound of Music, över 20 000 besökare

Varuboden-Osla har varit sponsor långt över 10 år

Allt började med en vild idé

Påminne skidcenter fick sin början 1987 av en snabbt utslängd och kanske lite tokig idé, men redan två år senare firades invigning och de första slalomåkarna susade ner för backen i Påminne. Ända från början har det västnyländska skidcentret drivits med talkokrafter. Skidcentret hålls öppet och upprätthålls under vintersäsongen av ungefär 50 personer. Backen är öppen under helger och under vardagskvällar från onsdag till fredag. Det finns många arbetsuppgifter i skidcentret och hjälpande händer behövs bland annat i biljettförsäljningen, skiduthyrningen, hissen, caféet och första hjälpen. Under säsongen är det också ett stort jobb att snölägga och underhålla backarna. Det kräver många arbetstimmar att hålla backarna i skick när man sköter snöläggning och kör backarna jämna med en pistmaskin.  Redan på hösten sätts backarna i skick inför vintern och bland annat hög vegetation putsas bort. När termometern första gångerna visar minusgrader börjar det stora jobbet med att snölägga backarna. Resten av säsongen är det mest underhållsarbete som gäller. Allt det här är ändå värt mödan när man ser de glada slalomåkarna njuta av vinterdagar i backarna.

-De senaste vintrarna har vi haft bra med besökare, säsongen 2020–2021 rentav 13 000. Också den här vintern har vi haft många besökare och jag tror att vi igen kommer att ha över 10 000 besökare. Det är trevligt att märka att vi har mycket unga slalomåkare som besöker oss aktivt, berättar Ville Rissanen som är ordförande för Påminne Oy:s styrelse.

Street-området utvecklas med hjälp av donation

Pojo Sport rf fick våren 2021 motta en donation i vårt handelslags kampanj Det egna området till godo. Med hjälp av donationen utvecklades och förbättrades street-området i Påminne skidcenter. Bland de unga på området har Påminne alltid varit ett populärt ställe att vara på under vintern, och speciellt under coronapandemin har det varit många besökare. Särskilt street-området i fråga har varit populärt bland de unga och där finns ett gäng som trivs där mycket.

– När vi fick motta donationen var det helt självklart att vi tar med de unga i planeringen, och så att de får komma med idéer för området, säger Ville Rissanen.

Street-området har funnits redan i många år, men hinder, så kallade rails och hoppbackar, måste alltid då och då förnyas och förbättras.  I planeringsskedet fick också en liten grupp unga som aktivt använder området delta. De hade en bra vision för vad allt som borde förnyas och vilka önskemål användarna över huvud taget har. Donationsmedlen användes till nya rails och för att göra hoppbackar och vallar. Railsen beställdes från det lokala metallföretaget Svedjekulla metall.

Verksamheten, som drivs med talkokrafter, är rätt beroende av donationer och utomstående stöd. Vårt handelslag stödde år 2021 ungefär hundra samfund och föreningar med olika summor. Vi stöder i synnerhet sådana lokala föreningar som ordnar verksamhet för barn och unga och det är också särskilt viktigt för oss att verksamheten medför glädje för så många som möjligt. Påminne skidcenter har under åren erbjudit många trevliga stunder med vintersport.

 

Påminne skidcenter

Verksam i Åminnefors i Raseborg

Sedan 1989

Sammanlagt 5 backar

Fick år 2021 motta en donation via kampanjen Det egna området till godo

Med donationsmedlen utvecklades och förbättrades street-området

Drömmar går i uppfyllelse – alla barn har rätt till en hobby

För många familjer kan barnets hobby vara en jättestor ekonomisk investering och alla barn och unga har inte samma möjligheter att delta i någon hobbyverksamhet på fritiden som sina jämnåriga. Akilles bandyskola ger en möjlighet att bekanta sig med grenen, vara en del av ett lag och motionera gratis en gång i veckan. Många drar modigt på sig skridskorna när de vet att de kan komma och skrinna på isen precis just de gånger som passar dem själv.

– Vi har ingen förhandsanmälan, och man kan delta precis de gånger som passar en själv. Men vecka efter vecka återvänder små ivriga bandyspelare ut på isen. När man en gång har hittat hit, trivs man nästan utan undantag här hela säsongen, säger Kimmo Nuutti, som är ansvarig för bandyskolan.

Bandyskolan erbjuder barn en gratis utomhusaktivitet en gång i veckan. Vintertisdagar hålls det en timmes långa träningspass klockan 18–19.  Deltagarna behöver ha med sig egna skridskor och hjälmar. Närmare hundra barn tränar på isen varje tisdag. Rekordet har varit 156 deltagare som spelade på samma gång. Barnen delas in i grupper enligt ålder och flickorna har också en egen grupp. I bandyskolan övar man på olika saker, men utgångspunkten är att det sker genom lek och att ha roligt tillsammans. På planen lär man sig att jobba i grupp och att hantera en klubba och boll. Barnen tränar också mycket skridskoåkning genom lek och till exempel olika tafattlekar är populära. Tränarna är spelare från representations- och juniorlagen och det finns alltid minst sju på plats. I flicklaget har man försökt att ha ett par flicktränare eftersom flickorna vanligtvis har bildat ett rätt så stort lag. Barnen har en större iver till att träna när de får göra det med sina egna idoler.

Företagens stöd är ett livsvillkor för bandyskolans verksamhet i sin nuvarande form

Sedan början har bandyskolan fungerat med hjälp av frivilliga och sponsorer. Enligt Nuutti har Varuboden-Oslas sponsring bidragit till att man har kunnat arrangera gratis motion för barn och unga.

– Utan stöd från företag skulle det här inte vara möjligt. Vi betalar istiden med sponsring, och vi har år efter år haft denna standardtid varje tisdag klockan 18–19.  Klubbor och bollar kostar också mycket och det försvinner mycket bollar under året, så de måste alltid finnas bollar i lager. Före jul har vi också alltid ett juljippo, där varje deltagare får en överraskningspåse, och till den har vi fått produkter som donationer. Juljippot har varit populärt och besöks av julgubben, Akilles egen maskot ”Hunden” och Apsi Apa som alla har vågat sig på skridskor. De här trevliga traditionerna har vi försökt bevara i bandyskolan, säger Nuutti.

Genom sponsringen vill Varuboden-Osla vara med och stöda sådan lokal verksamhet som involverar en så stor grupp barn, unga och familjer som möjligt på sitt verksamhetsområde. Vårt handelslag stöder i synnerhet sådana lokala föreningar som ordnar verksamhet för barn och unga och det är också särskilt viktigt för oss att den verksamhet vi sponsrar medför glädje för så många som möjligt. I och med Akilles bandyskola har många Borgåbarn fått uppleva idrottsglädje och fina stunder på isen och nog finns det de som från Akilles bandyskola senare nått bandymästerskap.

 

 

 Akilles bandyskola

Fungerar i Borgå

Sedan 2003

Gratis för deltagare

Deltagarna är ca 3-10 år gamla

Varje tisdag på konstisen på Borgå bollplan