Samarbete med läroanstalten Careeria

Vårt handelslag samarbetar med många läroanstalter på vårt verksamhetsområde. Vi har samarbetat med yrkesinstitutet Careeria i flera år. Syftet med samarbetet med läroanstalter är att erbjuda utvecklingsmöjligheter för nuvarande personal och att erbjuda arbete och praktikplatser åt yrkesstuderande. De studerande får i sin tur möjlighet att lära sig arbete i en verklig arbetsmiljö under sina studier. Handelslaget besöker också aktivt läroanstalter för att berätta om möjligheter till arbete, praktik och sommarjobb.

– Vi fick idén att ordna det här studentevenemanget tillsammans med Careeria när vi förra hösten besökte ett liknande evenemang som HOK-Elanto och Careeria ordnade i köpcentret Jumbo. Vi ville presentera vårt handelslag för studerandena och ge dem en omfattande introduktion till vilka möjligheter vi har angående arbete och praktik. Vi har många medarbetare i vårt handelslag som i tiderna har börjat jobba hos oss antingen genom sommarjobb eller arbetspraktik, och som fortfarande är på samma väg. De här evenemangen är utmärkta tillfällen för oss att berätta hur arbetet ser ut i praktiken och att prata om olika karriärstigar, säger personalresurschef Jenni Suokannas.

 

Glad socialisering i soligt vårväder

Evenemanget VBO Safari ägde rum i centrumområdet i Borgå onsdagen 5 maj och mer än 60 av första årets merkonomstuderande från Careerias enhet i Borgå deltog. Själva evenemanget organiserades av andra årets studerande, som planerade och genomförde det under sin kurs i evenemangsproduktion.

– Vi har planerat evenemanget ända sedan hösten tillsammans med studerandena och de har kommit med idéer och genomfört evenemanget som en del av sin kurs i evenemangsproduktion. Tolv studerande har varit med och verkställt evenemanget och under kursen har de till exempel planerat kartan, logon, alla kontroller och frågorna till dem. Det gjordes också upp en budget för evenemanget och ett meddelande skrevs om det. Under evenemanget gör studerandena också ett fristående yrkesprov över studiehelheten, berättar lärare Laura Pulkkinen.

Under dagen bildade eleverna 12 grupper på 3–5 personer och besökte kontrollstationerna på handelslagets olika enheter. På kontrollerna svarade grupperna på frågor om handelslaget och fick också bekanta sig med cheferna på enheterna och personalen på handelslagets HR-avdelning. Den fartfyllda dagen avslutades med en prisutdelningsceremoni i köpcentret Lundi.

 

Otroliga erbjudanden i varuhusen och på webbutiken sokos.fi. Bekanta dig med kampanjprodukterna (på finska) 3plus1_katalog_hösten2022

Trevligt program för barnen Läs annonsen

Under sportlovsveckan, 20-24 februari kl.13-15, kan man skrinna gratis på Varuboden Arenan i Kyrkslätt. Vårt handelslag vill vara med och bjuda på aktiviteter för barnfamiljer under sportlovet. På tisdag och onsdag är också apan Apsi Apina på isen och övar piruetter. Apsi Apina påminner att alla ska ha lämplig utrustning och inte glömma hjälmen. Under de här evenemangen får inga klubbor tas med på isen.

Inom sitt eget verksamhetsområde, dvs. i östra och västra Nyland och på Åland, vill vårt handelslag vara starkt närvarande i de lokala aktörernas och människornas vardag. Vi delar ut cirka 200 000 euro per år genom sponsring till lokala aktörer inom idrott, kultur och social verksamhet. Gemensamt för all den verksamhet vi sponsrar är att verksamheten riktar sig till barn och unga på vårt handelslags område.

 

Trevligt sportlov!

Här hittar du mer infomartion om evenemanget.

En rad finska och utländska artister

Raseborgs festival ordnas den här sommaren i mitten av augusti, 18-19.8 i Ekenäs. Stallörsparken vid stranden i Ekenäs har valts som festivalplats. Under den två dagar långa festivalen kliver en rad internationella artister på scen och dragplåstret är säkert Gyllene Tider. Bandet, som grundades på 70-talet, anländer till Finland efter en paus på 40 år. Andra artister som uppträder är Bonnie Tyler, Sanna Nielsen, KAJ och One Desire och fler artister kommer att publiceras under våren.

Den stämningsfulla Stallörsparken vid stranden i Ekenäs har den perfekta atmosfären för festivalen och det utlovas också en högklassig servering.

Vårt handelslag med i svängarna

Vårt handelslag är med som huvudsponsor nu för andra året. Genom åren har vårt handelslag själv ordnat festivaler och också sponsrat lokala konserter och evenemang, så det var naturligt att fortsätta samarbetet.

– Restaurang-, turism- och festivalbranschen hörde till de branscher som hade det tuffast under coronan. Därför var det fantastiskt att se hur man äntligen ifjol igen kunde arrangera underbara evenemang, där igen människor kunde träffas i glada tecken efter lång tid. Förra året var vi huvudsponsor för Raseborgs Festival i Karis och nu får vi fortsätta i Ekenäs i sommar. Evenemanget har redan tidigare varit mycket populärt och vi förväntar oss ett lika fint evenemang i Ekenäs med fantastiska artister och en fantastisk miljö. Det är fint att vara med, säger Laura Koistinen, branschdirektör i vårt handelslag.

Konsertens biljettförsäljning har börjat och ägarkunderna i vårt handelslag kan köpa biljetter till ägarkundspris.  Det förväntas ett stort besökarantal till festivalen men det finns ännu ett begränsat antal biljetter till salu.

I S-mobil finns det tilläggsinformation om evenemanget och biljettpriser.

Mer grönsaker på tallriken

”Ett halvt kilo grönsaker om dagen”. På Ässäkokki-kurserna pratar man om hälsosam mat och lagar också vegetariska rätter. Deltagarna är barn mellan 7 och 12år och kursen vi besökte hade sju deltagare, fyra pojkar och tre flickor. Kursen är en dag lång. Torsdagen den 16 juni fick en ny grupp Ässäkockar kliva in i köket och trolla fram en smaklig lunch.

Marthornas Ässäkokki-kurser lär barn matlagning och klimatsmarta val. Kurserna ger barnen en möjlighet att göra och lära sig själva. Kurserna stöder också matuppfostran i hem och familjer. Deltagarna på kursen bekantar sig med olika råvaror och för vissa kan det vara den första kontakten med råvaran i fråga. Huvudtemat för kurserna är säsongstänkande, och varje Ässäkock får ett recepthäfte från kursen, som Marthorna har sammanställt tillsammans med S-gruppen. Häftet har 17 olika recept och av de här kan man laga sina favoriträtter, mellanmål, salt och sött när man önskar något gott, eller om man vill baka finns det fem olika bakrecept i häftet.

– Av recepten har vi plockat ihop en måltid som barnen lagar på kursen. Idag gör vi överlätta fiskbullar med nypotatis och gräddfilssås med gruppen. Till lunch bakar vi också tunnbröd med zucchini och till dessert blir det hallonbrownie. I många av recepten används det grönsaker, till exempel i de tunnbröd som bakas idag, och på det sättet kan man öka mängden grönsaker i kosten på ett mångsidigt sätt. Många kanske är mer bekanta med att äta grönsaker som en separat sallad eller som råkost, säger kursens lärare Aino Posti från Uudenmaan Martat.

Att laga mat tillsammans är roligt

Innan Ässäkockarna går i köket samlas de för att höra dagens meny och arbetsfördelning. Tillsammans tittar de igenom recepten och funderar kring de termer som används i recepten. Hur ser tunnbröd ut när de är gyllenbruna, hur vet vi att potatisen är färdigkokt och hur ser symbolen för en varmluftsugn ut?

– Det är viktigt att gå igenom recepten med barnen innan man går till köket, eftersom de kan innehålla ord eller förkortningar på måttenheter som alla kanske inte känner till eller kommer ihåg. Vi funderar ut tillsammans hur vi ska göra att det fungerar bäst. Att jobba i ett kök innebär mycket mer än att laga mat. Arbetsfördelningen, att städa upp efter sig och att duka bordet är en väsentlig del av helheten, fortsätter Aino Posti.

Det finns också tid att prata om var och ens favoritmat. Sushi, pizza och nachoplåt, berättar barnen. Köket har också blivit allt mer internationellt. Dagens meny är tämligen inhemsk, men barnen styr med glada steg till köket. I par eller i grupper på tre börjar de titta på det egna receptet och ta fram ingredienserna.

Skapa intresse för mat och matlagning

De matlagningskunskaper som man lär sig och det intresse för att fixa i köket som man får som barn bär långt. Speciellt när man flyttar till sitt eget hem har man nytta av att vara en smart konsument och en uppfinningsrik vardagskock. Många matlagningsprogram och unga matlagningsvirtuoser på sociala medier inspirera mänskor att prova olika recept.

Ässäkockarna börjar genast jobba och köket fylls av trevlig matlagning och ett glatt sorl. Ibland frågar deltagarna av läraren om de har förstått receptet rätt, men i övrigt löper matlagningen rätt smidigt för de här Ässäkockarna. När allt är klart ställs maten fram som en buffé i köket, och alla går och tar sin egen portion. En viktig del av kursen är också den sociala aspekten, att göra saker tillsammans och äta tillsammans, och ett gott bordsskick.

Att döma av de glada Ässäkockarna har kursen varit lyckad.

Kommande Ässäkokki-kurser och recept och tips hittar du här (endast på finska).

 

 

Skördefesten fick sin början i början av årtusendet och sedan dess har evenemanget vuxit år för år och är nu det största evenemanget på Åland. I fjol samlade Skördefesten närmare 15 000 unika besökare och 44 gårdar öppnade upp sina dörrar. Evenemanget är uppbyggt kring lokal mat och besökare kan bekanta sig med gårdarna, njuta av god lokal mat och delta i olika aktiviteter. Allt sedan början har vårt handelslag varit med och sponsrat evenemanget och de senaste två åren har vi varit huvudsponsor. I år ordnas Skördefesten 16–18.9.

 

Närproducerat är populärt

Närproducerat har ökat i popularitet och på samma gång också intresset för de lokala producenterna. När en kund plockar en marmeladburk av en lokal producent i sin korg är hen också intresserad av historien bakom produkten.  Gårdarna håller sina dörrar öppna för konsumenter så att de får bekanta sig med de lokala producenternas vardag och arbete. På så sätt får uppskattningen av mat också en helt ny innebörd. Skördefesten är ett fantastiskt evenemang eftersom just dessa faktorer är i fokus och producenterna och deras varor får välförtjänt uppmärksamhet.

På själva Skördefesten finns det till salu mycket av säsongens lokala produkter. Evenemanget pågår bara ett veckoslut men kan man hitta många av de produkter man kommer i kontakt med på gårdarna i butikerna under hela säsongen.  Åland är särskilt känt för sina äpplen, men det finns också mycket av mejeri- och spannmålsprodukter och specialprodukter som choklad och limonad. Evenemanget är en av årets höjdpunkter på Åland och ett av de största årliga evenemangen. Liksom tidigare år finns det också i år gott om program att välja mellan.

Varuboden på Åland erbjuder en kockskola  

Varuboden på Åland, som är ett dotterbolag till Varuboden-Osla, är huvudsponsor för evenemanget och erbjuder också i år en kockskola för barn på lördag och söndag. I år hålls kockskolan på Mickels Gård i Gottby. Alla barn mellan 4 och 12 år kan delta i kockskolan, och vid sina egna arbetsstationer får de smaka på olika äppelsorter och även laga Skördefestens äppelmums. Matpedagogen Harriet Strandvik är ledare för kockskolan.

 

Välkommen till Skördefesten på Åland i höst!

 

Skördefest

 

 

Våren är redan långt och sommaren står inför dörren. Nu är det dags att blicka framåt och planera nytt. Under de senaste veckorna har vi lagt sista handen vid vår säsongbutik och vi har tagit in ett stort antal produkter och tillbehör till vår- och sommarträdgården, för att inte glömma alla växter. Vi har ställt fram frön, sätt- potatis, plantor och olika blommor och nytto- växter. Jord, gödsel och trädgårdsredskap väntar på sina köpare. Vi har nu framme hela sortimentet produkter för sommarträdgården. Fråga också vår skickliga personal om tips och råd till planteringar. Varmt välkomna!

Ett nytt utseende och nyheter

Sale Borgnäs har varit stängd i ungefär tre veckor när, man har knogat på och förnyat butiken. Ytorna målats och förnyats, och diskar och hyllor omorganiserats. Butiksmiljön följer nu det nya konceptet för Sale-butiker. Kyldiskarna är uppdaterade till moderna med dörrar och är nu miljövänligare. I och med renoveringen har sortimentet ökat med många produktnyheter och det har kommit till tjänster. Nu kan kunderna köpa produkter som gräddats i den nya bake off-punkten i butiken, färskpressad apelsinjuice och de kunder som har det skyndsamt kan göra sina inköp smidigare och snabbare i butikens två nya självbetjäningskassor.

– Den tre veckor långa hårda spurten är äntligen över och på torsdag får vi öppna dörrarna till vår nya fräscha närbutik för våra kunder. Inför renoveringen gjordes en kundenkät och målet med den var att få den nya butiken att motsvara kundernas önskemål allt bättre. Kundernas önskemål har besvarats och nu finns det fler alternativ att välja mellan i nästan alla produktgrupper i butiken. Tanken är att man hittar allt man behöver i vardagen i sin egen lokala Sale, säger butikschef Jenna Myllynen.

 

Energieffektivitet också en viktig del av renoveringen

Med renoveringen av Sale Borgnäs försökte vi också uppnå miljömässiga fördelar. Diskar och hyllor förnyades, kylarna och frysarna byttes till nya energisnåla koldioxidapparater med dörrar. Hela S-gruppen har som mål att vara koldioxidnegativt till år 2025. Också Varuboden-Osla har förbundit sig till att förbättra miljöverkningarna från sin affärsverksamhet och stöda ekologiskt hållbar verksamhet. Nu blev också Sale Borgnäs uppdaterad till en mer hållbar enhet.

 

Kunderna i centrum

I sina enkätsvar berättade kunderna också hur nöjda de var med personalen i butiken och hur tjänstvillig personalen är. Sale Borgnäs utstrålar en äkta bybutiksstämning och var svararnas egen närbutik. Personalens arbetssätt upplevdes som mycket positivt.

– Det känns verkligen bra att det jobb som vi gör för kunderna ses som värdefullt. Vi vill upprätthålla den hemtrevliga atmosfären också i fortsättningen och jag hoppas att kunderna upplever att det är smidigt att handla i vår förnyade butik, fortsätter Jenna Myllynen.

Vi firar invigningen av den förnyade butiken 7.4–10.4 med olika produkterbjudanden.  Sale Borgnäs invigningsannons: