Varuboden-Oslassa moniosaaminen huipussaan – ei tarvetta lomautuksille epidemian aikana


25.6.2020

Kokki kassalla, somistaja hyllyttämässä pakasteita, liikennemyymälän apulaispäällikkö tarkistamassa hevi-kuormaa. Tämä on ollut Osuuskauppa Varuboden-Oslan tapa hoitaa homma kotiin koronaepidemian aikana. Kun työt ovat omassa toimipaikassa, esimerkiksi ravintoloissa ja huoltoasemilla, vähentyneet, ovat työntekijät siirtyneet marketteihin, joissa on tarvittu apua. Tämä on vaatinut henkilökunnalta joustoa, mutta samalla se on nähty myös mahdollisuutena.

– Olen niin iloinen, olen tavannut niin paljon uusia ihmisiä ja oppinut niin paljon. Odotan innolla seuraavia firman vuosijuhlia, kun pääsee uusia tuttavuuksia taas tapaamaan, sanoo Porvoon Sokoksen somistaja Sanni Kääriäinen, joka on ollut Kirkkonummella Veikkolan ja Sipoossa Söderkullan S-Marketeissa tuuraamassa.

Osuuskauppa Varuboden-Osla on koko epidemian ajan pyrkinyt kaikin keinoin välttämään lomautuksia.

– Tässä olemme onnistuneet, mutta se on vaatinut sekä meiltä että työntekijöiltämme joustavuutta ja uudenlaista ajattelua, toimitusjohtaja Hannu Krook kertoo. Olemme itse asiassa kriisin kuluessa palkanneet lisää tilapäistä henkilökuntaa, ja esimerkiksi olemme voineet tarjota töitä henkilöille, jotka on lomautettu S-ryhmän hotelleista.

S-ryhmän valmennuksista vastaava Jollas Instituutti kysyi uusiin työtehtäviin siirtyneiden kokemuksia väliaikaisista tehtävistään, ja tulokset osoittavat, että järjestelyt ovat toimineet hyvin. Toimipaikkaa vaihtavat työntekijät ovat ottaneet uudet työtehtävät ilolla vastaan, ja heistä on myös pidetty hyvin huolta vastaanottavassa toimipaikassa.

– On ollut kiva hyödyntää osaamistaan muualla, ja samalla auttaa missä tarve, sanoo Sari Stigman, ABC Kuninkaantien apulaisliikennemyymäläpäällikkö.

Katri Mäkäräinen, joka toimii palveluvastaavana ABC Kuninkaantiellä, kertoo, että kokemus on kasvattanut yhteisöllisyyttä, ja saisi mielellään jatkua tapana.

– Meidät on vastaanotettu todella hyvin, perehdytetty uusiin asioihin ja kysymyksiin on aina saatu vastaukset. On ollut turvallinen ja hyvä fiilis tehdä töitä uusien työtehtävien ja työkavereitten kanssa, Katri Mäkäräinen kertoo.

Työskentely toisessa toimipaikassa lisää myös ymmärrystä muitten työtehtäviä kohtaan. Tiina Rosenqvist-Bärlund työskentelee kokkina ja keittiössä palveluvastaavana ABC Kuninkaantiellä, ja on nyt ollut kaksi kuukautta Loviisan S-Marketissa eri tehtävissä, esimerkiksi kassalla.

– Olen saanut oppia uusia asioita. Ensin olin, että apua, mutta nopeasti pääsin kaveriksi kassakoneen ja uusien työtapojen kanssa, Tiina Rosenqvist-Bärlund kertoo. Onhan se erilaista olla kassalla palvelemassa asiakkaita, kun olla keittiössä loihtimassa herkkuja asiakkaille. Molemmissa on ajoittaan kiire ja oma paineensa.

 

 

Poikkeustilanteessa syntynyt toimintatapa, jää pysyväksi, ja nyt, kun esimerkiksi liikennemyymälöiden ja ravintoloiden työntekijät ovat palanneet omiin tehtäviin, heitä kannustetaan tekemään lisävuoroja marketkaupan puolella.

Kriisitilanteet ovat oivia mahdollisuuksia testata uusia asioita ja kehittää toimintaamme. Tulemme varmasti hyödyntämään näitä oppeja myös tulevaisuudessa. Erityisen hieno asia on ollut nähdä moniosaajamme vaihtavan työpaikkaa sujuvasti toimialalta toiseen – ravintolasta, tavaratalosta ja liikenneasemilta marketkauppaan. Toivon, että työehtosopimukset mahdollistaisivat joustavan ristiintyöskentelyn myös tulevaisuudessa, sillä se mahdollistaisi jatkossa kokoaikaisten työsuhteiden määrän kasvattamista, toimitusjohtaja Hannu Krook toteaa.