Varuboden-Oslassa melkein puolet henkilökunnasta saa erityistä palkanlisää – kielitaidosta jopa tonni vuodessa


Tänään vietetään ruotsalaisuuden päivää, jonka tarkoituksena on kunnioittaa Suomen kaksikielisyyttä sekä tehdä näkyväksi ruotsin kieltä. Osuuskauppa Varuboden-Oslassa kaksikielisyys on muutakin kuin korulauseita, sillä kielitaidosta saa meillä puhdasta rahaa. Kokoaikainen työntekijä, joka osaa palvella asiakkaita suomeksi ja ruotsiksi, voi saada palkanlisää jopa 1 500 euroa vuodessa.

6.11.2024

Varuboden-Osla on kaksikielinen osuuskauppa, joka toimii Uudenmaan kaksikielisillä alueilla ja Ahvenanmaalla. Asiakkaiden palveleminen molemmilla kotimaisilla kielillä on osuuskaupalle kunnia-asia. Osuuskauppa maksaa työntekijöilleen molempien kotimaisen kielen osaamisesta ja käyttämisestä palkanlisää, niin kutsuttua VBO-lisää.

VBO-lisä on viisi prosenttia taulukkopalkasta. Lisää saa lähes puolet henkilöstöstä, ja maksettujen lisien yhteissumma on pitkälti yli puoli miljoonaa euroa vuodessa. Lisällä osuuskauppa haluaa kannustaa toisen kotimaisen kielen käyttämiseen asiakaspalvelutehtävissä.

– Suuri osa henkilöstöstämme puhuu ainakin jonkin verran ruotsia, ja osalla ruotsin kieli on äidinkieli, kertoo henkilöstöjohtaja Paula Pajunen.

– Kaikesta kielitaidosta on hyötyä, ja etenkin suullinen taito on tärkeää hyvässä asiakaspalvelussa. Meidän osuuskaupassamme varsinkin ruotsin kielen taidolla on merkitystä.

Edellytyksenä VBO-lisän maksamiselle on, että työntekijä kykenee normaaliin asiakaspalveluun sekä suomeksi että ruotsiksi.

– Asiakaspalvelussa tärkeintä on, että tulee ymmärretyksi. Pilkun paikka tai sanajärjestys ovat toissijaisia siinä vaiheessa, kun kerrotaan asiakkaalle mistä hän löytää jonkun tuotteen kaupasta, Pajunen painottaa.

Lisään oikeuttava kielitaito todetaan jo työhaastattelussa, jos haastattelijana on suomea ja ruotsia osaava henkilö. Vaihtoehtoisesti työntekijä voi osoittaa kielitaitonsa kielitestillä, jonka voi suorittaa kätevästi puhelimitse. Kokeen aikana todetaan sekä suomen että ruotsin kielen taito, sillä työnantajalla ei ole tietoa työntekijän äidinkielestä.

Henkilöstölle järjestetään ruotsin kielen opetusta yhteistyössä Porvoossa sijaitsevan Careeria-oppilaitoksen kanssa. Kieliopinnot hyväksytään myös osaksi liiketoiminnan perustutkintoa. Kun palkataan uusia työntekijöitä, tärkeintä ei ole kielitaito itsessään vaan asenne ja halu oppia.

Ruotsin kieltä opiskellaankin Varuboden-Oslassa aina johtoryhmää myöten.

Hyvää ruotsalaisuuden päivää!