”Terveellinenkin voi olla herkullisen maistuvaa”


Ahvenanmaalla sijaitseva Fananamma on vuonna 2014 perustettu hyvinvointialan yritys ja ryhmäliikuntasali, jonka tunnetuin tuote jäätelö syntyi ehkä hieman vahingossa. Vahva naiskolmikko pyörittää yritystä, josta vuosien saatossa on muotoutunut kokonaisvaltainen hyvinvointikeskus, joka tarjoaa treeniä, elämäntapavalmennusta, kahvila- ja lounastoimintaa, virkistystoimintaa ja itsetehtyä jäätelöä. Jäätelöitä myydään vähittäiskaupoissa Ahvenanmaalla ja osuuskauppamme ruokakaupoissa täällä mantereella.

1.9.2022

Rakkaudesta lajiin

Fananamman perusti alkujaan Fanny Lindström vuonna 2014 ja tällöin pääpaino toiminnassa oli henkilökohtaisessa valmentamisessa. Vuotta myöhemmin Susanne Sirén tuli mukaan toimintaan ja tästä yhteistyöstä alkunsa sai Fananamma. Myöhemmin remmiin liittyi myös Patricia Sirén. Treenisali sijaitsi aiemmin Godbyssä, mutta vuonna 2016 yritys muutti nykyisiin tiloihinsa Jomalaan. He vuokrasivat isot tilat Ahvenanmaan vanhasta luonnonvaraoppilaitoksesta. Keskellä maaseutua, luonnon rauhassa on keidas, jossa yhdistyvät liikunta, hyvinvointi ja maukas terveellinen ruoka.

– Tämä on elämäntapa, jonka parissa voimme puuhastella joka päivä ja jota voimme myös kutsua työksi. Onko mitään sen parempaa kuin, että saa tehdä sitä työkseen, josta inspiroituu näin paljon, Fanny sanoo.

Ruokapuoli tuli oikeastaan mukaan toimintaan siitä, että alettiin valmistaa smoothieita asiakkaille. Treenien jälkeen kaivattiin jotain palauttavaa ja Fanny alkoi valmistaa myyntiin samoja smoothieita, joita hän itse joi. Pian sana kiri ja ajatus myös ravintopuolen lisäämisestä tässä muodossa toimintaan alkoi muhia. Ja kun nämä naiset keksivät hyvän idean, ei kestää kauaakaan niin se on jo pistetty toimintaan. Perusajatuksena oli valmistaa vähähiilihydraattista ruokaa, näkkileipää ja herkkuja, joita voisi myydä salin yhteydessä olevasta kahvilasta ja myös toimittaa kauppojen hyllyille myyntiin.

Unelmasta totta

Kolmikon unelma oli voida nauttia ihanasta jäätelöstä treenin jälkeen hyvällä omallatunnolla. Vähähiilihydraattisia jäätelöitä ei ollut markkinoilla tuolloin juuri ollenkaan, ja kumppanit alkoivatkin kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä pienellä jäätelökoneella. Tärkeää oli, että jäätelössä ei olisi lisäaineita ja se olisi täynnä aitoja makuja. Käsintehty jäätelö valmistetaan tätä nykyä isommilla koneilla ja siihen käytetään suomalaista kermaa, proteiinia ja makeutusaineena erythriolia, joka on kaloriton luonnollinen makeutus. Jäätelömakuja on neljä, vanilja, suklaa, salmiakki ja pistaasi. Näitä voi ostaa vähittäiskaupoista pienessä annospikarissa ja isommassa neljän desilitran pikarissa. Vähähiilihydraattinen jäätelö eroaa koostumukseltaan hieman tavallisesta jäätelöstä ja siksi se kannattaa nostaa hetkeä ennen nauttimista huoneenlämpöön. Kaikki valmistetaan käsin laadukkaista raaka-aineista. Tuotteiden valmistamisesta aina tuote-etikettien liimaamisen tehdään itse.

– Jäätelön suosio ehkä hieman yllätti, kun alun markkinointiin riittivät tyytyväiset asiakkaat. Tuotteiden lanseeraus mantereelle oli oma projektinsa. Halusimme saada tuotteet tutuiksi ja siksi jaoimme alkuun lukuisissa kaupoissa maistiaisia jäätelöistämme. Samalla asiakkaat saivat halutessaan lisätietoa tuotteista ja valmistuksesta, Fanny kertoo.

Alussa jäätelöä valmistettiin todella pienissä erissä. Sittemmin jäätelökone on vaihdettu isompaan ja nykyisellä koneella pystyy valmistamaan keskimäärin 1500 purkkia jäätelöä tunnissa. Jäätelönvalmistus työllistää kaksi henkilöä. Tukkuliikkeen kautta tuotteet toimitetaan pari kertaa viikossa kauppoihin myytäväksi. Mantereelle toimitetaan viikoittain noin 12 000 pikaria jäätelöä. Yhteistyö Fananamman ja osuuskauppamme välillä alkoi vuonna 2019 Varuboden Citystä, joka otti ensimmäisenä jäätelöt myyntiin. Vain vuotta myöhemmin jäätelöitä oli myynnissä lähes kaikissa osuuskauppamme vähittäiskaupoissa mantereellakin.

Neljän perusmaun lisäksi tämä trio rakastaa uusien raaka-aineiden kanssa leikkimistä ja erilaisten makuyhdistelmien kokeilua. Tästä syntyy monia uusia jäätelöitä, joita kuitenkin vain tehdään pieniä eri ja myydään paikan päällä kahvilassa.

Kahvilatoimintaa ja ketovalmisruokia vähittäiskauppoihin

Kun Fanny ja Susanne kertovat innostuneesti kakista heidän tuotteistaan ja koko prosessista yhdistää terveellinen elämäntapa, treenaaminen ja maistuvat keto-tuotteet, ei jää epäselväksi mikä näitä kolmea yhdistää ja vie eteenpäin. Tämä on heille elämäntapa ja intohimo ja silloin on myös helppo saada muut innostumaan. Salin yhteydessä toimiva kahvila on Ahvenanmaan ihka ensimmäinen täysin gluteeniton, sokeriton ja laktoositon kahvila. Tiskit notkuvat herkkuja, jotka ovat herkullisen näköisiä ja myös maistuvat siltä. Tuotekehittely on kuitenkin pitkä prosessi, koska valmiita reseptejä ketotuotteisiin ei liiemmin löydy. Keittiössä työskentelee kaksi henkilöä ja heiltä vaaditaankin heittäytymiskykyä, luovuutta ja uskallusta koittaa uutta. Maistuvia valmisruokia myydään myös ruokakaupoissa, joista asiakkaiden on helppoa poimia ne ostoskoriinsa muiden ostosten lomassa.

 

Fananamma AB

Sijainti: Jomala, Ahvenanmaa

Omistaja: Fanny Lindström, Susanne Sirén ja Patricia Sirén

Perustettu: 2014

Toimintamuoto: Hyvinvointialan yritys

Tuotteet: jäätelö, ryhmäliikuntatunnit, henkilökohtainen valmentaminen, vähähiilihydraattiset tuotteet