Samassa veneessä – korona-aikana ristiintyöskentely osaksi arkea Varuboden-Oslassa


22.3.2021

Osuuskauppa Varuboden-Osla on jo vuosien ajan kannustanut työntekijöitään ottamaan vuoroja myös oman kotiyksikkönsä ulkopuolelta. Ajatuksena on ollut vahvistaa moniosaamista, tarjota lisätunteja osa-aikaisille työntekijöille ja auttaa siellä missä apukäsien tarve on ollut suurinta. Nyt korona-aikana tämä on mahdollistanut sen, että työntekijöitä ei ole tarvinnut lomauttaa vaan kaikille on löytynyt töitä toisista yksiköistä. Ravintoloiden muutaman viikon takaiset tiukentuneet rajoitukset vähensivät niin Rosso Porvoon kuin ABC-asemien ravintoloiden henkilökunnan töitä. Kaupan töihin vaihtoivat Sari Stigman ja Maria Sundstrand, kun oman yksikön työt hetkellisesti vähenivät. He eivät kuitenkaan valinneet itselleen lähintä yksikköä, vaan suuntasivat Ahvenanmaalle Jomalan S-markettiin ja Maarianhaminan keskustassa sijaitsevaan Varuboden Cityyn auttamaan.

 

Uusia kokemuksia

Maaliskuun puolivälissä loviisalainen Sari Stigman ja Tenholassa asuva Maria Sundstrand pakkasivat laukkunsa ja matkustivat töihin Ahvenanmaalle. Suunnitelmissa on auttaa Varuboden-Oslan yksiköissä siellä ainakin kolme viikkoa. Sari työskentelee normaalisti Kuninkaantien ABC-asemalla Loviisassa ja hänellä on yli kymmenen vuoden kokemus erilaisista kaupan alan töistä. Hänen oli helppo tarttua tähän työnantajan tarjoamaan mahdollisuuteen ja samalla tutustua oman osuuskaupan toimipaikkoihin Ahvenanmaalla.

– Kuulin tästä mahdollisuudesta esimieheltäni ja ajattelin heti, että miksipä ei. Oman työnkin kannalta on hyvä aina ajoittain käydä katsomassa miten asiat hoituvat muualla ja mitä toimintatapoja ja vinkkejä voi ottaa mukanaan sieltä omaan työhönsä. Minusta on myös mukava voida auttaa siellä missä tarvitaan, kun oman yksikön työt ovat hiljentyneet vallitsevan tilanteen takia. Täällä työskennellessä pääsee paremmin tutustumaan työkavereihin mantereen ulkopuolelta, Sari kertoo.

Marian kotiyksikkö on Karjaan ABC ja hänelle tarjoutui mahdollisuus matkata Ahvenanmaalle jo ennen joulua, kun siellä tarvittiin apukäsiä. Tuolloin matkustaminen ei onnistunut ja kun Marialle nyt tarjoutui toinen mahdollisuus, oli hän heti valmis lähtemään.

– Olen aina ollut mieltynyt Ahvenanmaahan ja olenkin monesti aikaisemmin käynyt täällä. Kun tähän vielä lisätään mahdollisuus työskennellä uusissa toimipaikoissa, uusien työkavereiden ympäröimänä ja oppia uutta, en epäröinyt hetkeäkään. Karjaan ABC:llä työtehtäväni ovat monipuoliset ja sen ansiosta minulla oli varmuus lähteä tänne tekemään jokseenkin tuttuja töitä, Maria sanoo.

 

Kielikylpy ja tuttuja tehtäviä kotiyksiköstä

Varuboden-Osla on kaksikielinen osuuskauppa, jossa kielitaitoa arvostetaan ja työntekijöillä on mahdollisuus saada kielilisää. Toimipaikossa käytetään enimmäkseen ruotsia suomen kielen rinnalla. Sekä Sari että Maria käyttävät myös molempia jokapäiväisessä työssään. Nyt Ahvenanmaalla työskennellessä pärjätään ruotsin kielellä. Tämä on varsinkin Sarin, jonka äidinkieli on suomi, mielestä aivan loistava asia ja odottaakin tältä matkalta, että saa enemmän varmuutta käyttää kieltä.

– ­Hieman ehkä tänne lähtiessä jännitti, että pärjäänköhän kielitaidollani täällä, mutta otin tämänkin itseni kehittämisen kannalta positiivisena asiana. Täällä saa ainakin koko ajan harjoitella ja käyttää ruotsia, mikä vuorostaan tuo varmuutta käyttää kieltä. Sanavarasto karttuu siinä samalla. Nyt viikon työnteon jälkeen voin ilokseni huomata, että pärjään aivan mainiosti täällä ruotsiksi, Sari sanoo iloisesti.

Työskentely marketkaupassa on tuttua Sarin ja Marian omista töistä ABC-asemien marketpuolelta. Ahvenanmaalla he ovat kuluneen viikon aikana purkaneet kuormia, täyttäneet ja siistineet hyllyjä, paistaneet tuotteita paistopisteeseen ja palvellet asiakkaita niin kassalla kuin muiden töiden lomassa. Uutena asiana on noussut esiin se, että tavarantoimitukset Ahvenanmaalla tulevat vasta aamukahdeksan jälkeen, kun Sarin ja Marian omiin yksiköihin ne tulevat jo yöllä. Hypätessään aivan uuteen toimipaikkaan tulokkaat on kuitenkin otettu todella lämpimästi vastaan.

 

Vapaa-aika

Normaalioloissa Ahvenanmaalla olisi myös vapaa-aikana mahdollista nähdä ja tehdä lukuisia asioita. Nyt vallitsevan koronan takia Sari ja Maria ovat enimmäkseen nauttineet ulkoilusta ja käyneet tutustumassa kauniiseen ympäristöön. Ohjelmassaan heillä on lenkkeilyä ja ikkunaostoksilla käymistä. Töiden lomassa viikot vierähtävät nopeasti. Tilanne näyttää kauan töitä tehdään Ahvenanmaalla.

Sekä Sari että Maria kannustavat muitakin tulemaan tutustumaan työskentelyyn Ahvenanmaan yksiköihin. Muutamassa viikossa saa jo hienoja kokemuksia ja tutustuu uusiin mahtaviin työkavereihin.

– Tämä on ollut aivan upea mahdollisuus. Ihmiset ovat olleet todella ystävällisiä ja meidät on otettu avosyliin vastaan. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja opettavainen matka, toteavat Sari ja Maria yhteen ääneen.

 

 Tietoa:

Varuboden-Oslalla on Ahvenanmaalla kolme marketkaupan yksikköä; S-market Jomala, S-market Godby ja Varuboden City.