Robokuljetukset nyt myös Kauniaisiin


Osuuskauppa Varuboden-Osla ottaa käyttöön ensimmäiset robottikuljetukset Kauniaisiin Sale Graniin. Robokuljetukset ovat olleet käytössä S-ryhmässä noin vuoden ajan ja ovat vakiinnuttaneet paikkansa nopeana kuljetusmuotona verkkokauppatilauksille. Robotit toimittaa S-ryhmän yhteistyökumppani Starship Technologies.

4.6.2024

Robokuljetuksilla vastataan asiakkaiden toiveeseen saada erityisesti kaupunkialueilla ostokset nopeasti kotiin kuljetettuna. 

 – Valitsimme Sale Granin ensimmäisten robottiemme kodiksi, koska tunnistimme Kauniaisten alueen S-ryhmän aiempien kokemusten perusteella sopivaksi alueeksi robokuljetuksille, toimialajohtaja Karlos Kotkas kertoo. Lisäksi Sale Granissa on jo usean vuoden ajan toiminut ruoan verkkokaupan noutopiste, ja robottikuljetukset tarjoavatkin nyt yhden toimitustavan lisää asiakkaille. Robotit helpottavat arkea, koska toimitusaika on lyhyt ja asiakas voi tilata ostokset kotiin kuljetettuna.  

 Robotit kuljettavat ostokset asiakkaalle keskimäärin tunnissa tilauksesta. Yhteen kuljetukseen mahtuu jopa kaksi täyttä kassillista tuotteita. Robokuljetukset ovat saatavilla S-kaupat-sovelluksessa, jonka voi ladata ilmaiseksi App Storesta ja Google Play Storesta.  

 S-ryhmän kumppanina robokuljetuksissa on Starship Technologies, joka on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä. Starshipin robotit suunnittelevat reittinsä tekoälyn ja GPS-paikannuksen avulla. Robotti tuntee ympäristön ja reittien kaikki yksityiskohdat, myös teiden ylitykset, ja tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstä. Robotit ovat kulkeneet yli 13 miljoonaa kilometriä ja suorittaneet yli 6 miljoonaa itsenäistä toimitusta eri puolilla maailmaa. 

 Starshipin robotti toimii itsenäisesti, mutta ihminen monitoroi sitä ja voi ottaa sen hallintaansa milloin tahansa. Robotit kulkevat itsenäisesti 99 prosenttia ajastaan. Robotissa on 12 kameraa, ultraäänisensoreita ja tutkia. Se hyödyntää tietokonenäköä ja teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet. Robotti pysähtyy nopeasti esteen havaittuaan.  

 Sale Granin robotit kuljettavat ostoksia joka päivä, myös juhannuksena. Kesäkuussa kuljetukset toimivat arkisin klo 9–22 ja viikonloppuisin klo 10–22. 

  Robotit kulkevat sekä junaradan pohjois- että eteläpuolella. Juhannuksen jälkeen, kun junaradan alikulku suljetaan liikenteeltä, robotit hoitavat kuljetuksia vain radan pohjoispuolella. Meillä on hyvä keskusteluyhteys Kauniaisten kaupungin kanssa ja seuraamme ratatöistä johtuvia muutoksia liikennejärjestelyihin. Pystymme reitittämään robottien kulkureittejä joustavasti tilanteen mukaan, Karlos Kotkas kertoo. 

  Olemme iloisia voidessamme laajentaa robottitoimituksia Kauniaisten alueella yhdessä Varuboden-Oslan kanssa. Autonomiset jakelurobottimme helpottavat ihmisten arkea, vähentävät liikenneruuhkia ja sähkökäyttöisinä myös päästöjä. Olemme juuri saavuttaneet 150 000 toimituksen rajan Suomessa, ja odotamme innolla lisää, Starship Technologiesin Euroopan liiketoiminnan kehitysjohtaja Sandra Beaumont sanoo.