Pusselfamiljen-yhdistys, yksinhuoltajien vertaistuki ja yhdessä tekemisen ilo


Ahvenanmaalla toimiva Pusselfamiljen-yhdistys on jo vuodesta 1996 toiminut yksinhuoltajien ja uusperheiden yhteen kokoajana. Pari kertaa kuukaudessa halukkaat saavat kokoontua kahvikupposen ääreen ja jutella samassa tilanteessa olevien kanssa. Muiden vanhempien ja lasten kanssa järjestetään myös erilaisia aktiviteettejä kuten uintia, pulkkailua ja muuta hauskaa yhdessä tekemistä. Jokakesäinen viikonloppumatka Käringsundiin, joka sijaitsee Eckeröllä Ahvenanmaalla, on ollut hyvin suosittu. Vuonna 2021 yhdistys sai Varuboden-Oslan Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta lahjoituksen, jonka avulla viikonloppumatka voitiin järjestää.

22.8.2022

Vertaistukea ja yhdessä tekemistä

Vuodesta 1996 Ahvenanmaalla on toiminut Pusselfamiljen-yhdisty, jonka tehtävänä on ollut koota yksinhuoltajia yhteen. Yhdistyksessä on lähes 300 jäsentä. Toiminnan tarkoituksena on tarjota vertaistukea ja yhdessä tekemistä. Yksinhuoltajan arki ei aina ole helppoa, kun vastuu taloudesta ja lapsista on yhden henkilön harteilla. Pusselfamiljen haluaa kutenkin toimia positiivisen kautta. Haasteista huolimatta halutaan tarjota elämyksiä lapsille yhdessä vanhempien kanssa. Muutaman kerran kuukaudessa halukkaat kokoontuvat Maarianhaminassa sijaitsevaan seurantaloon kahvittelun merkeissä. Aikuiset saavat rupatella keskenään ja lapset leikkiä yhdessä lastenohjaajan ohjauksessa. Toiminnan perusajatus on sama kuin 1990-luvun lopussa, ja edelleen kuukausittaiset tapaamiset ovat osa yhdistystä, vaikkakin ne ovat siirtyneet jäsenten kodeista seurantaloon.

Vuoden aikana järjestetään paljon erilaisia aktiviteetteja, muun muassa jumppia, pulkkailua, uintia ja keilailua. Lapset ovat eri-ikäisiä ja yhdessäolo pyritään suunnittelemaan niin, että kaikki voivat osallistua. Suosittuja ovat olleet piknikit lähialueen luontoon tai ongintaretket. Tekeminen halutaan myös pitää sellaisena, että kaikki voivat siihen osallistua, eikä tarvitse jäädä pois liian suurten kustannusten takia. Sponsoroinnit ja lahjoitukset ovat tärkeitä yhdistykselle, koska niiden avulla voidaan myös järjestää mukavaa tekemistä, joka on maksutonta jäsenille.

-Meille kaikki tuki on tervetullutta, koska olemme halunneet pitää jäsenmaksumme todella pienenä, jotta siitä ei muodostuisi estettä osallistua toimintaamme ja saada tukea elämäntilanteeseensa. Lahjoitusten ja sponsoroinnin avulla järjestämme esimerkiksi vuosittaisen joululounaan yhdistyksen jäsenille ja heidän perheilleen. Kesäiset viikonloppumatkat Käringsundin lomakylään ja siihen kuuluva pizzabuffetti ovat todella odotettuja jäsentemme keskuudessa, sanoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Solveig Tikander.

 

Jokakesäinen viikonloppumatka Käringsundin lomakylään

Vuonna 2021 Pusselfamiljen sai vastaanottaa lahjoituksen Varuboden-Oslan Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta. Kampanjasta saadut rahat käytettiin viikonloppumatkan järjestämiseen vanhemmille ja lapsille. Yhdistys on jo monen vuoden ajan käynyt kesäisellä viikonloppumatkalla Eckerössä sijaitsevassa Käringsundin -lomakylässä. Matkan tarkoituksena on luoda mukavia muistoja ja mahdollistaa kesälomamatka jäsenilleen. Viikonlopun varalle ei sen kummemmin järjestetä mitään ohjelmaa, vaan ajatuksena on rento yhdessäolo ja irtiotto arjesta. Viikonlopun aikana on myös oiva mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin, kuten Catarina Franzas kertoo hänen ensimmäisestä viikonloppumatkastaan Käringsundiin: ”Kun ensimmäisen kerran kahden tyttäreni kanssa matkasin Käringsundiin kesäviikonlopun viettoon, yksi heistä kysyi auton takapenkiltä, että mitä me teemme siellä, kun emme tunne ketään. Saavuttuamme paikalle asetuimme pizzabuffetin jonoon ja lapseni löysivät heti juttuseuraa samoin kuin minä. Koko viikonlopun ajan lapset leikkivät yhdessä uusien ystäviensä kanssa. Tämä matka oli ensimmäinen monista.”

Juuri tuo yhteenkuuluvuus huokuu jäsenten sanoista. Täällä ymmärretään toisiaan ja voidaan puhua arjen haasteista ja iloista samanvertaisten kanssa. Kuitenkin päällimmäisenä on iloisuus siitä, että voidaan viettää aikaa yhdessä lasten kanssa ja luoda heille mukavia muistoja. Käringsundinssa vietetty viikonloppu sisältää rantaleikkejä, uimista, polkuveneilyä ja paljon oleskelua ja hetkestä nauttimista.

Lapset ja nuoret keskiössä

Kuten Pusselfamiljen-yhdistykselle myös osuuskaupallemme on tärkeää olla mukana tukemassa lasten ja nuorten toimintaa. Varuboden-Oslan hallintoneuvosto on jo monena vuotena järjestänyt Paikallisesti hyvää -kampanjan, jonka avulla on tuettu erilaista toimintaa. Pusselfamiljen haluaa toiminnallaan tukea yksinhuoltajien perheitä ja tarjota vertaistukea ja mukavaa tekemistä. Turvallinen kasvuympäristö, sosiaalinen kanssakäyminen samanikäisten kanssa sekä yhteinen vapaa-ajan tekeminen tukee lapsia ja nuoria selviytymään paremmin maailmaa mullistavista tapahtumista. Hyvinvoivat vanhemmat turvaavat lastensa tasapainoisen kasvun.

– Toivomme, että voimme toimintamme myötä tukea yksinhuoltajia heidän arjen jaksamisessaan ja samalla tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuuksia osallistua erilaiseen toimintaa yhdessä perheensä kanssa, olla osallisia jotain ryhmää ja kokea ilon hetkiä yhdessä muiden kanssa, sanoo Solveig Tikander.

Hieman yli 20 prosenttia ahvenanmaalaisista ovat yksinhuoltajia alle 18-vuotiaille lapsille ja Pusselfamiljen on varsin aktiivinen yhdistys. Tälle toiminnalle on tarvetta ja kuten jäsenet kertovat ei se vaadi paljoa, kun pystytään luomaan arkeen helpotusta ja positiivisia muistoja.

 

Pusselfamiljen rf.

Paikka: Ahvenanmaa

Perustamisvuosi: 1996

Jäseniä noin 300

Vastaanotti vuonna 2021 Paikallisesti hyvää lahjoituksen

Lahjoituksella järjestettiin vanhemmille ja lapsille viikonloppumatka Käringsundiin