Pieni Limonaaditehdas – positiivinen pilkahdus virvoitusjuomahyllyihin kiitos koronan


Porvoolaisessa Kulloon kylässä käsityönä valmistetut limonadit olisivat tuskin nähneet päivänvalon, jos ei koronaepidemia olisi iskenyt lujalla kädellä tapahtuma- ja ravintola-alaan keväällä 2020. Mika Räisänen, Niko Autti ja Erkka Ala-Lahti evät antaneet tilanteen lannistaa vaan alkoivat miettiä uusia liiketoimintamuotoja, jossa voisivat hyödyntää jo aikaisempaa osaamistaan. Tästä syntyi oma limonaditehdas, jonka rakettimaiseen suosioon kolmikko ei ehkä ihan ollut varautunut.

1.7.2022

Pullotetaan kuplivia makuja

Kuluttajien mielenkiinto erilaisiin alkoholittomiin juomavaihtoehtoihin on kasvanut, minkä myötä myös Mikan, Nikon ja Erkan oli pienen yhteisen pohdinnan jälkeen luonnollista suuntautua limonadinvalmistuksen saloihin. Inspiraatiota käytiin hakemassa Ahvenanmaalla toimivasta Amalian Limonaditehtaasta.

Virvoitusjuomien pohjana käytetään kotimaista mehutiivistettä, jota alihankkija valmistaa limonaditehtaan oman reseptiikan mukaan. Virvoitusjuomissa tuoksuu ja maistuu raikkaat hedelmien maut. Tällä hetkellä makuina on saatavilla mangojaffa, verigreippi ja raparperi-seljankukka sekä hedelmäisten makujen lisänä myös kola. Virvoitusjuomien lisäksi tehtaassa pullotetaan Vichyä ja uutena makuna on tullut seljankukalla maustettu Vichy. Näiden lisäksi yrityksille ja tapahtumille tuotetaan pullotettuja tuotteita räätälöidyillä etiketeillä.

– Kaikkien limonadiemme valmistuksessa käytetään hieman tavallista vähemmän sokeria. Halusimme tuoda markkinoille limonadeja, jotka maistuvat myös aikuisille maltillisen sokerimääränsä ansiosta. Toisena tuotekohtaisena poikkeavuutena voidaan nostaa esiin meidän Kola-juomamme kofeiinittomuus, Niko sanoo.

Porvoon Kulloosta löytyi sopiva toimitila limonaditehtaalle. Täällä noin 300 neliömetrin tehtaassa aloitettiin pienillä laitteilla, mutta hyvin nopeasti, suosion kasvaessa, hankintalistalla oli isommat koneet. Alun 25 000 – 30 000 pullon kuukausituotanto ei enää riittänyt kysynnän kasvaessa ja tehtaaseen hankittiin isommat laitteet ja tehokkaampi pullotuslinja. Lämmin kesä on limonadimyynnin kulta-aikaa ja jo viime kesän myyntien perusteella näyttää siltä, että nämäkin laitteet täytyy vaihtaa vielä tehokkaampiin. Tällä hetkellä tehtaalla pystytään valmistamaan noin 10 000 limonadia päivässä.

Makua ja visuaalisuutta

Koko toiminnan perusajatuksena on valmistaa maistuvia artesaanijuomia. Luonnollisia makuja, joissa tuoksuu ja maistuu aidot hedelmien maut, kuvailee hyvin Pienen Limonaaditehtaan virvoitusjuomia. Limonadeissa ei myöskään ole käytetty keinotekoisia makuja eikä makeutusaineita.

– Maku ja hieman erikoisemmat makuyhdistelmät ovat se millä me näin pienenä toimijana voimme erottua joukosta, Niko kertoo heidän valttikorteistaan virvoitusjuomamarkkinoilla, jossa on monia isoja ja kansanvälisiäkin toimijoita.

Toinen seikka mihin on panostettu, on tuotteiden visuaalisuus. Tehdas pullottaa limonadinsa kierrätyslasista valmistettuihin pulloihin, jotka henkivät vanhanajan tunnelmaa. Pullokoko on 0,275 senttilitraa. Pullot toimitetaan jälleenmyyjille 20 pullon laatikkopakkauksissa. Etikettien ja logon ulkonäöstä vastaa kolmikon tuttu jo monen vuoden takaa, Kent Åkerberg yhdessä yrityksensä Target Advertisingin kanssa.

Myyntialueena koko Suomi

Limonaditehtaan tuotteita on myynnissä ravitsemusliikkeissä ja vähittäistavarakaupoissa ympäri Suomen. Myös oman verkkokaupan kautta myydään virvoitusjuomia. Uudellemaalle tuotteita toimitetaan tehtaalta omien autojen voimin. Muualle Suomeen lähetettävät virvoitusjuomatilaukset toimitetaan jakeluyhtiöiden kautta.

– Tilaukset lähtivät todella mukavasti käyntiin ihan alkumetreiltä ja onkin ollut ilo huomata, kuinka moni ruokakauppa on ottanut limonadimme valikoimiinsa. Lähimmät kauppiaat olivat ilman muuta ensimmäisiä ja läheisimpiä asiakkaitamme. He ottivat innostuneesti tuotteitamme myyntiin heti alusta, mikä mahdollisti sen, että me pystyimme laajentamaan yhä suuremmalle alueelle, Niko kertoo.

Osuuskauppamme oli alusta asti mukana yhteistyössä ja tuolloin Pienen Limonaaditehtaan tuotteita löytyi S-market Näsin valikoimasta. Sittemmin, sanan kiriessä, Pienen Limonaditehtaan raikkaita virvoitusjuomia saa lähes kaikista alueemme ruokakaupasta.

 

Pieni Limonaaditehdas

Sijainti: Kulloo, Porvoo

Omistajat: Mika Räisänen, Niko Autti ja Erkka Ala-Lahti

Perustettu: 2020

Toimintamuoto: Virvoitusjuomatehdas

Tuotteet: Virvoitusjuomat, Vichy