Leipää ja leivonnaisia paikallisista raaka-aineista ja suurella sydämellä


Johannas hembakta on pieni leipomo Godbyssä Ahvenanmaalla. Täällä paikallisista raaka-aineista leivotaan suolaista ja makeaa ja kaikki paistetaan aidossa kiviuunissa. Yksitoista vuotta sitten Johanna Strand aloitti leipomo- ja kahvilatoiminnan, jonka vuonna 2019 möi Tony Asumaalle. Alkuperäisillä resepteillä leivotaan asiakkaiden onneksi vielä maistuvia leivonnaisia, joissa on aidot maut ja joihin jokainen leipuri jättää oman kädenjälkensä.

25.2.2022

Aitoja makuja ja paljon tunnetta

Aamuisin kello viideltä, useimpien vielä nukkuessa, aloittaa ensimmäinen leipuri päivän työt Johannas hembakta -leipomossa. Edellispäivänä viileään kohoamaan laitetut taikinat pitää leipoa, kohottaa, paistaa ja pakata, jotta aamun ensimmäiset asiakkaat saavat vastaleivotun herkkunsa, kun ovet avataan. Vakiovalikoimassa on noin kymmenen eri tuotetta, mutta varsinkin sesonkituotteita leivotaan myös paljon. Kaikki tehdään alusta asti käsityönä ja paikallisista raaka-aineista niin pitkälle kun se on mahdollista. Jauhot tuodaan lähistöllä sijaitsevasta Överängs kvarn nimisestä myllystä ja perinteisellä tavalla kirnuttu voi ja kerma Ålandsmejerietistä. Lisänä käytetään aitoja lähimetsissä ja puutarhoissa kasvaneita marjoja, kotitekoista vaniljakreemiä ja omaan juureen tehtyä hapanleipätaikinaa.

– Leivomme tiistaista lauantaihin, niin ruokaleipää kuin makeaa kahvileipääkin. Tärkeintä meille on vaalia perinteitä ja käyttää laadukkaita raaka-aineita ja leipoa ilman kiirettä. Maukas leipä ja maistuvat leivonnaiset tarvitsevat aikaa, niiden kanssa ei parane hötkyillä, leipomossa työskentelevä Fanny kertoo.

Leipomo työllistää kolme vakituista työntekijää ja kiireisimpään kesäaikaan heidän apunaan on yksi kesätyöntekijä. Työn touhussa huomaa hyvin, miten saumattomasti työskentely sujuu, kun jättimäinen taikina kaadetaan isolle leivontapöydälle, jonka ympärillä kaikki kolme, Fanny, Fredrik ja Ulla seisovat ”asemissa”. Kaikki aloittavat heti tottuneesti leipomaan Hemvete-nimistä leipää, joka on perinteinen ahvenanmaalainen ruokaleipä, jossa käytetään vehnä-, graham- ja ruisjauhoja. Yksi pyörittää leivälle muodon, toinen asettaa pellille ja kolmas pistelee niihin reikiä. Tekemisen meininki ja sujuva yhteistyö välittyy myös taustalla seisovalle haastattelijalle. Nämä leivät tehdään todellakin tunteella.

Vastaleivotun tuoksu

Monelle vastaleivotun tuoksu vie monesti muistoissa mummolaan. Juuri tätä leipomossa on haettu, halutaan olla kotileipomo, jossa leipomukset ovat kuin kotona leivottuja. Vanhoilla resepteillä ja muutamilla uusilla tuttavuuksilla leipomon ovella käy päivittäin monia kanta-asiakkaita. Tuotteita myydään suoraan leipomosta ja myös muutamasta päivittäistavarakaupasta Ahvenanmaalla. Osuuskaupassamme heidän tuotteitaan on myynnissä keskiviikosta perjantaihin Maarianhaminan keskustassa sijaitsevassa Varuboden Cityssä. Artesaanileivät ja pullat pakataan rustiikkisiin paperipusseihin, joita koristaa yrityksen logo ja tuoteseloste. Leivät ja pullat ajetaan toimituspäivinä kauppoihin, joista asiakkaat voivat ostaa ne muiden ostostensa lomassa.

– Suosituin tuotteemme on selkeästi Hemvete -leipä. Sitä myydään vuosittain suuria määriä. Päivittäin teemme Hemvete-taikinan, johon tulee 25 kiloa jauhoja. Siihen tarvitaan oikeanlainen jauhoseos ja paistaminen kiviuunissa takaa oikean maun ja rapean kuoren. Ruispalat, levain-leipä ja focaccia ovat myös löytäneet tiensä asiakkaiden ostoskoreihin. Makeista suosikkeja ovat vanilja-, kaneli- ja kardemummapullat, Fredrik luettelee leipomon ostetuimpia tuotteita.

 

Perinteitä ja uusia tuotetuttavuuksia – kaiken kruuna tunnelmallinen kahvihetki leipomokahvilassa

Leipomolle on sydämenasia tehdä maukasta leipää Johannan reseptejä vaalien. Perinteikästä leivontatraditiota pidetään yllä ja leipominen tehdään käsin. Leipomolla on iso määrä kanta-asiakkaita ja leipomon yhteydessä sijaitseva tunnelmallinen kahvila on monen kokoontumispaikka lauantaisin. Kahvilan sisutuksessakin komeilee vanhaa ja uutta, luoden kotoisan tunnelman. Täällä voi höyryävän kahvikupposen äärellä nauttia vaniljapullasta ja samalla katsoa, kun leipurit ahertavat kahvilatilan takana sijaitsevassa leipomossa ison taikinan parissa. Sujuvassa työporukassa syntyy myös monia uusia ideoita, joita kokeillaan ja joista osa aikanaan päätyy myyntitiskiin asti.

 

 

Johannas hembakta

Sijainti: Godby, Ahvenanmaa

Omistaja: Tony Asumaa

Perustettu: 2011

Toimintamuoto: leipomo

Tuotteet: ruokaleipä ja makeat kahvileivät