Kuukauden lähituottajamme: Amalia limonaditehdas


Kuukauden lähituottajamme.

23.11.2020

Makuja, jotka vievät muistoissa mummolan kesiin

Ahvenanmaalla toimiva Amalian limonaditehdas luottaa lähiseudun raaka-aineisiin ja puhtaisiin makuihin. Tehtaassa valmistuu käsityönä runsaat 40 erilaista tuotetta. Tony Asumaa pisti toiminnan alulle vuonna 2013, kun hän mietti mitä tekisi Lemlandissa omistamansa tilan vanhalla navetta- ja varastorakennuksella. Vuotta myöhemmin yksi maan harvoista alkuperäisistä limonaditehtaista, Amalian limonaditehdas, aloitti toimintansa.

Vanhassa rakennuksessa Lemlandin tilallamme näin potentiaalia limonaditehtaalle, olinhan vuosisadan alussa ollut mukana perustamassa Stallhagenin panimoa vanhaan sipulivarastoon. Visiosta toteutukseen meni noin vuosi, ja vuonna 2014 tehtaalta valmistui ensimmäiset Amalian limonadipullot. Tehtaan yhteyteen avasimme myös myymälän, koska halusin että ihmiset voivat ostaa tuotteita kätevästi suoraan meiltä, toisaalta halusin rakentaa Lemlandiin vierailukohteen paikallisille ja turisteille, Tony Asumaa kertoo.

Aitoja makuja marjoista ja hedelmistä

Amalian Limonaditehdas on Ahvenanmaan ainoa ja yksi maan harvoista alkuperäisistä limonaditehtaista, joka valmistaa perinteisenä käsityönä limonadia kotimaisista ja ahvenanmaalaisista marjoista ja hedelmistä. Tuoksu ja maku tulee metsissä ja puutarhoissa kypsyneistä marjoista ja hedelmistä. Tuotteisiin ei lisätä mitään keinotekoisia lisäaineita, jotka vaikuttaisivat väriin tai makuun.

– Teemme limonadimme käsityönä alusta loppuun. Limonadien valmistus alkaa marjojen ja hedelmien puristamisella. Omenat tulevat omalta saarelta ja marjat pääasiassa mantereelta. Mehupitoisuus on 20 prosenttia ja siihen lisätään vettä ja sokeria. Tämän jälkeen limonadi pullotetaan vanhanaikaisiin lasipulloihin. Tuotannossamme on tänään noin 40 erilaista tuotetta ja limonadien lisäksi valmistamme myös glögiä, hiilihapotettua vettä, siideriä ja muita juomia. Tehtaastamme valmistuu vuodessa noin 250 000 pulloa. Tuotantomme on käynnissä vuoden ympäri mutta on kuitenkin hyvin sesonkipainotteista. Kesällä, vilkkaimpana sesonkina työllistämme 2–4 henkilöä ja lopun ajan vuodesta meillä työskentelee 1–2 henkilöä. Teemme jatkuvasti kehitystyötä ja kehitämme uusia makuja. Tärkeintä meille on kuitenkin se, että maut ovat aitoja. Asiakkaat ovatkin kiitelleet, että maut vievät mummolan kesiin. Tämä on juuri se paras palaute mitä voimme tuotteistamme saada ja silloin tiedämme, että olemme onnistuneet, Tony kiteyttää perimmäistä tuoteideaansa.

Paikallista haetaan kauempaakin

Limonaditehdas sai myös alkunsa osaksi tarpeesta löytää kaupasta limonadia, jossa maistuisi aito marja ja joka samalla olisi lähellä tuotettua. Ensimmäisiä limonadimakuja olivat mustaherukka, mansikka, mustikka ja karpalo. Tällä hetkellä tuotannossa on noin 12 makua. Limonadeista on suosikinpaikkaa pitänyt jo pidemmän aikaa raparperi-seljankukka.

– Paikallisuus on koko toimintamme peruspilari. Ajatuksenamme on jalostaa paikallisia ja kotimaisia raaka-aineita ja valmistaa niistä tuotteita paikallisesti täällä Lemlandissa. Haluamme myös olla paikallinen työllistäjä ja olemmekin pystyneet luomaan uusia työpaikkoja kuntaan. Tuotteistamme pääosa, noin 70 prosenttia, myydään täällä Ahvenanmaalla. Tuotteitamme löytyy kaikista kolmesta Varuboden-Oslan Ahvenanmaalla sijaitsevasta kaupasta. Kesäisin lukuisat turistit kyselevät mistä meidän tuotteitamme voi ostaa mantereella. Teemme koko ajan kovasti töitä sen eteen, että saisimme tuotteitamme yhä useampien kauppojen hyllyille myös mantereella. Isojen ketjujen tilausjärjestelmiin pääseminen ei aina kuitenkaan ole helppoa ja vaatii paljon työtä ja tuotteiden markkinointia. Paikallisuus ja aidot maut ovat iloksemme nostaneet suosiotaan ja yhä useampi arvostaa käsityönä tehtyjä tuotteita, Tony sanoo.

 

Makeilla ideoilla eteenpäin

Tonylla riittää ideoita ja on jo limonaditehtaan olemassaolon aikana ehtinyt ostaa pienen Mercedes-konvehtitehtaan ja siirtää sen toiminnan pihapiiriinsä. Suklaatuotteidenkin valmistuksessa suositaan kermaa ja voita paikallisilta maatiloilta.

– Pitää olla luova ja kekseliäs ja uskaltaa kokeilla uusia asioita. Limonadien myynnin rinnalle on hyvä kehittää muutakin, koska alalla kilpailu on kovaa, kun monien isojen kauppojen juomahyllyt voivat olla monien kymmenien metrien pituisia. Me olemme päätyneet tuottamaan makeita tuotteitta, jotka tekevät asiakkaiden arjesta himpun verran maukkaampaa, Tony huikkaa lopettaessaan haastattelua.

 

 

Amalian Limonaditehdas

Sijainti: Lemland, Ahvenanmaa

Omistaja: Tony Asumaa

Perustettu: 2014

Toimintamuoto: limonadin valmistus

Tuotteet: limonadi, hiilihapotettu vesi, lonkero, siideri