Kirjat avaavat ovia


Torstaina 8. syyskuuta vietetään kansainvälistä lukutaidon päivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa lukutaidon merkityksestä ja koulutuksen tärkeydestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Lukeminen on aina terveellinen harrastus kaikenikäisille, ja se kehittää niin mielikuvitusta kuin muistiakin, ja tietysti sanavarastoa ja kielellistä ilmaisua. Ruokakauppojemme valikoimissa on myös kirjoja ja Prisma Kirkkonummella on osasto täynnä erilaisia kirjoja, joista varmaan jokainen löytää itselleen mieleisensä

8.9.2022

Lukeminen kannattaa aina

Euroopassa joka viidennellä 15-vuotiaalla ja lähes 55 miljoonalla aikuisella ei edelleenkään ole riittävää lukutaitoa. Tämä vaikeuttaa työnsaantia ja lisää riskiä sosiaaliseen syrjäytymiseen. Lukemisen hyödyistä on tehty valtavasti tutkimuksia. Ääneen lukeminen jouduttaa lapsen lukutaidon kehittymistä. Se on myös tärkeä yhteinen hetki aikuisen ja lapsen välillä. Ääneen lukemista kannattaa jatkaa, vaikka lapsi osaa jo itse lukea. Paljon lukeneiden teini-ikäisten sanavarasto on huomattavasti suurempi kuin vähän lukevilla ikätovereilla. Lisäksi kaunokirjallisuuden lukemisen on todettu kehittävän henkilöiden kykyä ymmärtää muita ihmisiä. Myös iäkkäämpien kannattaa lukea, sillä se hidastaa ikääntymisen haittoja, sillä pitkää, tarinallista tekstiä luettaessa laajat aivoalueet aktivoituvat.

Osuuskauppamme kannustaa myös lukemiseen ja lukutaidon kehittämiseen ja on esimerkiksi Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta tukenut erilaisia lukutaitoa edistäviä hankkeita. Yksi näistä on Porvoon Keskuskoulun vanhempainyhdistyksen lukutaidon edistäminen erilaisine lukuhaasteineen ja teemakuukausineen. Vanhempainyhdistys sai vuonna 2021 lahjoituksen, jonka turvin koululle ostettiin muun muassa kirjapaketteja ja järjestettiin erilaisia kirjaprojekteja.  Esimerkiksi kirjasto- ja kirjailijavierailut innostavat lapsia ja nuoria lukemaan tavallista enemmän. Monipuolisten vaihtoehtojen ja erilaisten tekstien saatavuus on tärkeä tekijä lapsen ja nuoren lukuinnon herättämisessä ja lukuharrastukseen kannustamisessa.

Löydä uutta lukemista kauppareissulla

Ruokakauppojemme hyllyiltä löytyy mukavasti myös lukemista, niin lehtiä kuin kirjoja. Kauppareissulla voi kätevästi sujauttaa ostoskoriinsa uutta lukemista hämärtyviin syysiltoihin.

Prisma Kirkkonummen kirjavalikoimasta löytää kirjoja moneen makuun. Uutuuskirjoista tehdään omat esillepanot, josta ne löytyvät helposti. Lastenkirjoille on varattu kokonainen hylly, josta löytyy niin kuvakirjoja kuin perinteisiä satuja ja myös uusia suosikkeja, jotka pohjautuvat lasten suosikkiohjelmiin. Tiedonjanoiselle löytyy liuta erilaisia tietokirjoja ja askarteluun, ruoanlaittoon ja terveyteen sekä liikuntaan liittyvistä kirjoista löytyy myös valinnanvaraa. Kirkkonummen Prisman yli sadan kirjan valikoimasta löytää varmaan monta hyvää vaihtoehtoa erilaisille lukijoille.