Kierrätä kauppareissulla


Osuuskauppamme pyrkii tekemään kierrättämisen helpoksi asiakkailleen. Suurimmassa osassa marketyksiköistämme on jo pieniä kierrätyspisteitä, joihin asiakkaat voivat kauppareissunsa yhteydessä palauttaa käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet. Edelleen myös pantilliset tölkit ja muovipullot sekä paristot voi palauttaa ruokakauppaan. Monien yksiköiden pihoilta löytyy myös ekopisteitä, jonne voi tuoda esimerkiksi lasia, muovia ja metallia.

17.3.2023

Kierrättäminen helpoksi

Maaliskuun 18. päivä vietetään kansainvälistä kierrätyspäivää. Pakkausten kierrättäminen sujuu helposti, vaikka kauppareissun yhteydessä, sillä lähemmäs 20 myymälämme läheisyydestä löytyy ekopiste. Ekopisteisiin voit tuoda kartonkia, metallia, lasia ja paperia.

Osa jätteistä on erityisen haitallisia ympäristölle. Siksi on tärkeää, etteivät ne päädy sekajätteeseen. Tällaisia jätteitä ovat muun muassa akut ja paristot sekä sähkö- ja elektroniikkaromu. Asiakkaamme voivat palauttaa kauppoihin vapaasti pieniä, alle 25 senttimetriä ulkomitoiltaan olevia sähkö- ja elektroniikkalaitteita eli esimerkiksi energiansäästölamppuja, loisteputkia, hiustenkuivaajia ja kahvinkeittimiä. Poikkeuksena ovat pienet, alle 1 000 neliön ruokakaupat. Pienet kaupat eivät ota vastaan laitteita, koska esimerkiksi käytöstä poistettuja energiansäästölamppuja ei voi turvallisesti tai hygieenisesti säilyttää elintarvikehuoneistossa.

– Henkilökuntamme on valveutunutta ympäristö- ja kierrätysasioissa. Pienten myymälöidemme henkilökuntaa on koulutettu ohjaamaan asiakkaat lähimpään tuottajien tai kunnan ylläpitämään aluekeräyspisteeseen tai suurempaan kauppaan, joka ottaa laitteita vastaan, marketkaupan toimialajohtaja Bengt Vinberg kertoo.

Kierrätä pullot

Erityisen ahkerasti asiakkaat kierrättävät pantillisia pulloja ja tölkkejä. Osuuskauppamme Prismassa, kaikissa S-marketeissa, Saleissa, ja ABC-liikennemyymälöissä on pantillisten muovipullojen ja tölkkien palautuspiste. Yleensä automaatit vastaanottavat myös pantittomia pulloja ja tölkkejä.

Kirkkonummen Prismassa ja S-market Näsissä on lisäksi käytössä tehokkaat Tomran palautusautomaatit, joiden myötä palauttaminen nopeutuu merkittävästi, sillä tyhjiä muovipulloja ja tölkkejä voi kaataa laitteeseen suuren säkillisen kerrallaan. Koneeseen voi kerralla kaataa yli sata tölkkiä. Nämä pullonpalautuslaitteet ovat paljon tehokkaampia kuin perinteiset laitteet. Laitteeseen voit kaataa kaikki tölkit ja muovipullot kerralla, eikä sinun tarvitse enää palauttaa niitä yksitellen. Lasipulloja ei Tomran R1 pullonpalautuslaitteeseen pidä laittaa. Pullonpalautus nopeutuu näillä laitteilla huomattavasti, koska palautustapahtuma on viisi kertaa nopeampi verrattuna siihen, että pakkaukset syötettäisiin yksitellen. Parhaimpina päivinä koneen luvataan ahmivan 25 000 pulloa, kun perinteiset koneet pystyvät enimmillään 7 500 pullon urakkaan. Nopeuden lisäksi laite on kaikin puolin asiakasystävällinen. Laitteeseen tarvitsee vain kaataa kaikki palautettavat tölkit ja muovipullot suoraan pussista, eikä sinun enää tarvitse edes koskea tyhjiin pakkauksiin. Kun pullot on kaadettu koneeseen, odotat hetken, otat kuitin ja voit mennä ostoksille.

Pakkausuudistuksilla säästöä luonnolle

Pakkausuudistuksia tehdään jatkuvasti koko S-ryhmässä mikä edesauttaa osuuskauppamme asiakkaiden lajittelu- ja kierrätystyötä. Pakkausuudistuksilla pyritään esimerkiksi parantamaan pakkausten kierrätettävyyttä, vähentämään pakkauksissa käytettävää muovia ja lisäämään kierrätysmateriaalien käyttöä.

Olennaista pakkausuudistuksissa on myös se, että pakkauksen tulee suojata tuotetta ja edistää sen säilyvyyttä ja minimoida hävikin määrää. Uusissa pakkauksissa pyritään myös käyttämään entistä enemmän kierrätysmateriaaleja. Kaikkien uudistusten lisäksi kaikkiin S-ryhmän omien tuotemerkkien pakkauksiin lisätään aina selkokieliset lajitteluohjeet, jotka helpottavat asiakkaiden työtä, kun he lajittelevat pakkauksia kierrätykseen.

 

Kierrättää kätevästi kauppareissulla!