Kasvu jatkuu – liikevaihto ja tulos kasvoivat edelleen


Osuuskauppa Varuboden-Osla teki alkuvuonna 2021 edellistä vuotta selvästi paremman tuloksen, vaikka koronaviruspandemia aiheutti edelleen haasteita joillekin liiketoiminnoille. Kattava investointiohjelma jatkui, ja investointeja tehtiin 5,9 miljoonalla eurolla. Varuboden-Osla maksoi asiakasomistajilleen 4,7 miljoonaa euroa Bonuksia. Henkilöstömäärä oli kesäkuun lopussa 1311, mukaan lukien kesätyöntekijät.

10.8.2021

Osuuskauppa Varuboden-Oslan tulos ennen veroja ajalta 1.1.–30.6.2021 osoittaa voittoa 5,8 miljoonaa euroa (4,1 milj. euroa 2020). Marketkauppa on osuuskaupan tuloksen kannalta merkittävin liiketoiminta-alue, ja sen myynti on kasvanut koko pandemian ajan. Myös tavaratalo- sekä liikenne- ja polttonestekaupan myynti on noussut kuluvan vuoden aikana, mutta koronapandemialla on edelleen merkittävä vaikutus näiden myyntiin. Ravintoloiden ja kahviloiden toimintaa on rajoitettu alkuvuoden aikana, mikä näkyy myyntiluvuissa.

Osuuskauppa Varuboden-Oslan henkilökunta on koko ajan työskennellyt etulinjassa asiakkaita palvellen. Korona-aikana on toteutettu monenlaisia toimenpiteitä turvallisen asioinnin mahdollistamiseksi, ja toimintatapoja on muutettu, kun koronatilanne on matkan varrella muuttunut.

– Henkilökuntamme ja asiakkaidemme turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää, toimitusjohtaja Mathias Kivikoski toteaa. Seuraamme edelleen tilanteen kehittymistä tarkkaan, ja olemme valmiita reagoimaan, jos tilanne muuttuu.

Marketkaupan lisääntynyt myynti on tarkoittanut myös lisää työtä marketyksiköissä. Pandemian alusta alkaen osuuskaupan työntekijöitä on siirtynyt tarpeen mukaan omasta yksiköstä toiseen yksikköön auttamaan.

– Heti pandemian alussa VBO:lla päätettiin, että työntekijöiden työpaikat turvataan kaikin tavoin, ja että lomautuksiin ei turvauduta, Mathias Kivikoski kertoo. Tässä on myös onnistuttu, henkilökuntamme on ollut todella joustava ja yhteistyöhaluinen. Olemme myös halunneet kiittää henkilökuntaamme joustamisesta ja uuteen, poikkeukselliseen tilanteeseen sopeutumisesta, ja maksoimme henkilökunnalle jälleen tänä kesänä ylimääräisen koronarahan. Maksettu summa perustui tehtyihin työtunteihin, ja kokoaikainen työntekijä sai noin 500 euroa.

Myös kesätyöntekijöitä on palkattu edellisten vuosien tapaan. Tänä vuonna osuuskauppa Varuboden-Osla sai ennätykselliset 2400 kesätyöhakemusta. Koronapandemiasta huolimatta myös tänä vuonna kaikki hakijat pääsivät henkilökohtaiseen haastatteluun, mutta viimevuotisten tapaamisten sijaan haastattelut tehtiin nyt videoyhteyden kautta. Varuboden-Osla työllisti tänä vuonna yli 500 kesätyöntekijää ja Tutustu ja tienaa -harjoittelijaa.

– Olemme palkanneet myös paljon Tutustu ja tienaa -harjoittelijoita, joista nuorimmat ovat 14-vuotiaita. Olemme panostaneet mahdollisuuteen palkata juuri nuoria henkilöitä, joilla ei muuten välttämättä olisi vielä mahdollisuutta saada kesätöitä, Mathias Kivikoski sanoo. Meille on myös tärkeää antaa nuorille mahdollisuus kokeilla löytyisikö toiveammatti juuri kaupan alalta. Monet päälliköistämme ja vastuuhenkilöistämme ovat tulleet kaupan alalle juuri kesätöiden kautta, ja saaneet lisävastuuta osaamisen kasvaessa.

 

Investoinnit jatkuivat voimakkaana

Osuuskauppa Varuboden-Oslan investoinnit olivat 5,9 miljoonaa euroa (10,6 milj. euroa 2020) alkuvuoden aikana. Merkittävimpinä investointeina vuoden 2021 alkupuoliskolla toteutettiin Pohjois-Kauniaisissa yksikön uudistus Sale Graniksi, ja konseptiuudistukset S-market Inkoossa sekä S-market Kevätkummussa Porvoossa. S-market Söderkullaan avattiin uusi ruoan verkkokauppa huhtikuussa. Uusi ABC-kylmäasema aukesi kesäkuussa Sipoon Bastukärriin. Tammisaaren S-marketin laajennus ja mittava remontti on parhaillaan käynnissä. Uudistetun myymälän avajaiset ovat lokakuussa 2021.

Varuboden-Osla päätti lopettaa rautakauppatoimintansa Hangossa kannattomuuden takia, ja S-Rauta Hanko suljettiin huhtikuun lopulla. S-Raudan kiinteistö ja varasto myytiin hankolaiselle yritykselle. Kiinteistössä toimiva Sale Hanko jatkaa toimintaansa vuokaralaisena.

Syksyn aikana itäisellä Uudellamaalla uudistetaan Sale Huhtinen Porvoossa ja Sale Askola. Myös Ahvenanmaalla investoinnit jatkuvat, kun S-market Jomalan pysäköintialuetta ja liittymää parannetaan. Porvoossa rakennetaan ABC Deli Näsin polttonestejakelun korvaava uusi mittarikenttä S-market Näsin yhteyteen.

 

Ilmastotavoitteisiin yhteistyössä asiakkaiden kanssa

S-ryhmä asetti merkittävät ilmastotavoitteet 2019, ja tavoitteena on pienentää ilmastopäästöjä 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Samalla S-ryhmä haluaa ensimmäisenä suomalaisena yritysryhmänä olla hiilinegatiivinen jo vuonna 2025. Myös Varuboden-Osla on sitoutunut parantamaan liiketoimintansa ympäristövaikutuksia ja tukemaan ekologisesti vastuullista toimintaa. Näihin asioihin kiinnitämme erityistä huomiota kaikessa toiminnassamme.

Pääosa Varuboden-Oslan käyttämästä ostosähköstä on tuulivoimalla tuotettu. VBO ostaa sähkön S-ryhmän omalta sähköyhtiöltä S-voimalta. Lisäksi VBO käyttää aurinkoenergiaa, ja aurinkopaneeleja löytyy tällä hetkellä kuuden yksikön katoilta. ABC Kuninkaantiellä avattiin toukokuussa Varuboden-Oslan ensimmäinen maa-asenteinen aurinkovoimala. Tulevana syksynä on tarkoitus asentaa aurinkopaneelit myös S-market Tammisaareen ja Prisma Kirkkonummelle.

Lähikuukausien aikana avataan Varuboden-Oslan ensimmäiset ABC-konseptin mukaiset tehokkaat sähköautojen latausasemat.

– Myös hävikin pienentäminen on tärkeää ilmastotyötä, ja sitä olemme tehneet jo monta vuotta. Olemme tehostaneet tilausprosessejamme, ja jo monen vuoden ajan myyneet hedelmiä ja vihanneksia sekä leipää, joiden parasta ennen -leimaus lähestyy, Hävi-laatikoissa ja Leipis-pusseissa. Tuotteet kuuluvat asiakkaiden suosikkituotteisiin, ja tämä on hyvä esimerkki siitä, miten teemme yhdessä asioita ympäristömme hyväksi.

 

Vastuullinen toimija myös tulevaisuudessa

Osuuskauppa Varuboden-Oslan myymälöistä löytyy myös yhä enemmän paikallisesti tuotettuja tuotteita. Tällä hetkellä kumppanina on pitkälti yli 100 tuottajaa.

– Osuuskaupan toiminta-ajatus on tarjota palveluja ja etuja asiakasomistajilleen. Tätä pyrimme tekemään monin tavoin. Olemme tärkeä työnantaja toimialueellamme, ja haluamme myös tukea paikallisia tuottajia, ja siksi paikallisia tuotteita löytyy kaikista markettoimipaikoistamme, Mathias Kivikoski toteaa. Haluamme olla myös muilla tavoin mukana tukemassa paikallisyhteisöä, ja jaamme esimerkiksi joka vuosi stipendejä alueemme kouluihin ja tuemme paikallisia yhdistyksiä.

 

Lisätietoja: toimitusjohtaja Mathias Kivikoski, puh. 010 765 9301