”Marjoista sen maun tunnistaa”


Noin kahdenkymmenen minuutin ajomatkan päässä Porvoon keskustasta, meren äärellä sijaitsee Hommanäsin kartano, jonka pihapiirissä valmistuvat hillot ja mehut aidoista marjoista perinteisillä resepteillä. Samaisissa maalaismaisemissa Hommanäsin yritys sai alkunsa 1990-luvun alussa. Tuolloin pihapiirissä kasvavista marjoista tehtiin hyytelöitä ja hilloja pienimuotoisesti myyntiin. Vuosien kuluessa tuotteet saavuttivat vankan asiakaskuntansa ja toiminta laajeni. Yrityksen johtavina ajatuksina on edelleen laadukkaat raaka-aineet, käsityönä valmistetut herkut, jotka suurimmaksi osaksi valmistetaan ilman lisä- tai säilöntäaineita.

26.10.2021

Perinteitä vaalien

Alkuaikoina hilloja ja hyytelöitä keitettiin isoissa kattiloissa kartanon keittiön puuhellalla miedolla lämmöllä. Kattilaan päätyivät tarkoin valikoidut marjat ja oikea annos sokeria. Mitään säilöntäaineita ei käytetty tuolloin, eikä käytetä nykyäänkään Hommanäsin herkuissa. Magnus Andersson on luotsannut Hommanäs Gård Oy:n toimintaa aina vuodesta 2006. Toiminta on laajentunut vuosien varrella siinä määrin, että vuonna 2013 kartanon pihapiiriin rakennettiin hillojen ja muiden herkkujen valmistukselle ja pakkaamiselle omat erilliset tilat. Kartanon puolella toimii nykyään uusi yrittäjä, joka harjoittaa majoitus- ja juhlapalveluita sekä kesäaikaan myös kahvilatoimintaa. Kaikki myynnissä olevat herkut valmistetaan ja lahjapakkaukset pakataan Porvoossa.  Varsinkin jouluksi kysyntä lahjapakkauksista kasvaa valtavasti, kun lahjaksi niin läheisille kuin yritysmuistamisinakin halutaan antaa Hommanäsin maistuvia herkkuja.

– Tämä on perheyritys, mutta toiminta on alkuajoista kuitenkin laajentunut sen verran, että olemme avuksemme palkanneet kolme työntekijää. Kaksi työskentelee tuotannon puolella, mutta arvostamme sitä, että kaikki pystyvät tarpeen vaatiessa avustamaan lähes kaikissa yrityksen askareissa. Myös vaimoni on mukana tässä toiminnassa, joka yrittäjyyden lisäksi on myös eräänlainen elämäntyö, Magnus sanoo.

Työmme kantava idea on se, että teemme sitä mitä osaamme parhaiten eli keitämme hilloja ja hyytelöitä. Marjoissa luotamme kotimaisiin makuihin ja suosimme paikallisia toimittajia siinä määrin kuin mahdollista. Ihan alusta asti valmistettiin myös hillojen ja hyytelöiden rinnalla juomia, joista varsinkin sesonkituotteet, kuten sima ja glögi nopeasti saavuttivat vankan suosion. Kaikkien tuotteiden kohdalla luotetaan edelleen siihen mistä kaikki alkoi, nimittäin makuun. Maku tulee marjoista ja siksi marjapitoisuus on korkea kaikissa Hommanäsin artesaanituotteissa.

– Olemme kuitenkin suhteellisen pieni toimija, emmekä voi kilpailla isojen tuottajien kanssa määrissä. Mutta me voimme kilpailla maussa ja laadussa. Tähän olemme toimintamme ajan luottaneet ja iloksemme se on kantanut meidät jo näin pitkälle, Magnus toteaa.

Etiketistä sen tunnistaa

Hommanäsin tuotteet tunnistaa helposti niiden etiketeissä komeilevasta kartanon kuvasta. Hommanäsin juomat, hillot ja hyytelöt erottuvat tämän avulla helposti kaupan hyllyllä. Monessa Varuboden-Oslan kaupassa Hommanäsin tuotteilla on oma hyllytilansa, mistä asiakas helposti löytää kaikki kaupan valikoimissa olevat Hommanäsin käsintehdyt maukkaat tuotteet.

– Muistan, että jossain vaiheessa pähkäilimme juuri kyseistä etikettiä ja sen mahdollista uusimista. Lopputulemana oli kuitenkin se, että emme halunneet kajota perinteikkääseen logolla varustettuun etikettiin vain uudistamisen takia. Asiakaskuntammehan tunnisti herkkumme juuri kyseisestä varsin yksinkertaisesta etiketistä, joka samalla myös kuvasti yrityksemme historiaa. Keskiössä on itse purkin sisältö, eli hillo tai hyytelö. Miksi sitä peittämään isolla etiketillä, sanoo Magnus.

 

Lähes 20 vuoden yhteistyö

– Meidän tuotteitamme oli Varuboden-Oslassa myynnissä jo ennen fuusiota silloisessa Oslassa itäisellä Uudellamaalla. Tuolloin meillä oli tuotteillemme omia hyllyjä isoimmissa marketeissa. Varuboden-Oslan myötä myymälöiden määrä kasvoi ja nykyään osa Hommanäsin herkuista on saatavilla koko S-ryhmästä. Kilpailu on kovaa näin pienyrittäjän näkökulmasta, kun isoja toimijoita riittää markkinoilla. Tämän vuoksi olen todella iloinen, että verkkokauppamyynnin lisäksi asiakkaat voivat ostaa meidän tuotteitamme monesta lähikaupasta. Tulee myös todella hyvä olo, kun näkee omat tuotteensa kaupan hyllyllä. Se on merkki siitä, että työmme näkyy ja sitä osataan arvostaa.

– Yhteistyö isompien toimijoiden sekä asiakkaiden palaute innostaa ja osaltaan myös mahdollistaa sen, että pystymme jatkuvasti tekemään tuotekehittelyä ja tarjota uusia makuelämyksiä tuotteidemme myötä. Tämän kesän uutuutena lanseerasimme mansikkahillon ja sen rinnalla suosituimpia herkkujamme ovat vadelmahillo, herukkahyytelöt, sima ja glögi, Magnus listaa tuotevalikoimaansa.

 

 

 

Hommanäs

Sijainti: Porvoo

Omistaja: Magnus Andersson

Perustettu: 1990-luvun alussa

Toimintamuoto: hillojen, hyytelöiden ja mehujen valmistus

Tuotteet: hillot, hyytelöt, juomat, kastikkeet