Frisbeegolf jatkaa voittokulkuaan Ahvenanmaalla – maailman suurin ”frisbeegolfpuisto”


Frisbeegolfin suosio on kasvanut viime vuosien aikana paljon. Ahvenanmaalla sijaitseva Ålands Discgolf koostuu 17 eri radasta, ja jokaisesta Ahvenanmaan kunnasta löytyy oma rata. Ahvenanmaalla toimiva yhdistys, Ålands Disc Golf Förbund perustettiin vuonna 2020, tarkoituksena luoda lapsille ja nuorille mielekästä toimintaa koronapandemian keskellä. Vuonna 2021 yhdistys sai Varuboden-Oslan Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta lahjoituksen, jonka avulla uusia frisbeegolfratoja pystyttiin rakentamaan Maarianhaminan kupeeseen.

6.9.2022

Frisbeegolf – suosittua vapaa-ajan toimintaa

Frisbeegolfin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Laji saapui tänne jo 1980-luvulla, mutta vasta 2000-luvulla se nousi todelliseksi hitiksi niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin keskuudessa. Ahvenanmaalla on viime vuosien aikana todella panostettu frisbeegolfiin. Eripuolilla Ahvenanmaata on tällä hetkellä jo 17 eri rataa ja ratatiheys onkin Suomen korkein.

Frisbeegolf on mukava harrastus, jossa yhdistyvät ulkoilmassa ja luonnossa kulkeminen sekä mielenkiintoinen peli. Peliä voi pelata yksin tai ryhmässä

  • Meille on tärkeää, että voimme toiminnallamme tarjota eri-ikäisille mielekästä tekemistä luonnon helmassa. Frisbeegolfin myötä moni perhe on löytänyt yhteisen harrastuksen, joka ei ole sidoksissa aikaan. Koronapandemian aikana frisbeegolfin harrastaminen ulkoilmassa oli edelleen mahdollista ja siksi halusimme rakentaa lisää ratoja, kun huomasimme, miten valtaisasti sen suosi kasvoi, kertoo Mats Adamczak Ålands Discgolfista.

Frisbeegolf on golfin kaltainen peli, jota pelataan 9- tai 18-väyläisillä radoilla. Säännöt ovat varsin helpot ja tavoitteena on heittää frisbee avauspaikalta maalikoriin eripituisilla väylillä mahdollisimman vähin heitoin. Ihanteellinen heittomäärä voi olla kolme, neljä tai viisi. Peli aloitetaan heittämällä avausheitto. Seuraava heitto suoritetaan aina siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi. Pelin voittaa se pelaaja, joka on kiertänyt koko radan vähimmillä heitoilla.

Talkoovoimin frisbeegolfratoja ympäri Ahvenanmaata

Ålands Discgolf perustettiin koronapandemian seurauksena. Huhtikuussa 2020 kun lähes kaikki lasten ja nuorten harrastukset jäivät tauolle poikkeusolojen takia, syntyi idea laajentaa frisbeegolfratojen verkostoa ja luoda mielekästä tekemistä lapsille ja nuorille. Ennätysajassa rakennettiin yhdeksän uutta rataa Ahvenanmaalle ja vuoden 2020 aikana pelattiin yli 40 000 kierrosta kyseisillä radoilla. Radat sijaitsevat erilaisissa maastoissa ja pelata voi lähes vuoden ympäri. Frisbeegolf kerää myös yhteen eri-ikäisiä pelaajia, ja monen teini-ikäisen vanhempi onkin löytänyt perheen yhteisen harrastuksen juuri tästä lajista.

  • Talkoovoimin toteutettava toiminta on varsin riippuvaista lahjotuksista ja ulkopuolisesta tuesta. Paikallisesti hyvää -kampanjan lahjoituksen avulla pystyimme rakentamaan aivan Maarianhaminan kupeeseen uuden, Västerkalmare-radan. Radalla on 18 väylää ja pisin niistä jopa 400 metriä, tehden siitä Suomen pisimmän. Rata on varsin merkittävä myös sen takia, että se sijaitsee niin lähellä Maarianhaminan keskustaa, että monet lapset ja nuoret voivat itse tulla sinne esimerkiksi pyöräillen, Mats Adamczak jatkaa.

Osuuskauppamme tuki vuonna 2021 noin sataa yhteisöä ja järjestöä erisuuruisilla summilla. Tuemme etenkin sellaisia paikallisia seuroja, jotka järjestävät toimintaa lapsille ja nuorille ja meille on myös erityisen tärkeää, että toiminta tuottaa iloa mahdollisimman monelle. Ahvenanmaan frisbeegolfradat ovat suosittuja ja tarjoavat ilmaisen harrastuksen. Ålands Disc Golf Förening on myös lahjoittanut ilmaisia kiekkoja niitä tarvitseville.

Ylös, ulos ja luontoon

Frisbeegolfradat sijaitsevat eripuolilla Ahvenanmaan monimuotoista luontoa. Hankkeen yhtenä kantavana ajatuksena on myös ollut saada ihmiset ulos nauttimaan luonnosta ja liikkumaan. Frisbeegolfista on tullut spontaani urheilumuoto. Vuonna 2020 tehdyn tutkimuksen mukaan 28 prosenttia kaikista ahvenanmaalaisista oli ainakin muutaman kerran kyseisen vuoden aikana käynyt pelaamassa frisbeegolfia. Terveydellisestä näkökulmasta projekti on onnistunut erinomaisesti.

Frisbeegolfradat ovat tuoneet mielekästä tekemistä paikallisille ja myös mantereelta matkaaville turisteille.

 

Ålands Disc Golf Förbund

Paikka: Ahvenanmaa

Perustamisvuosi: 2020

Vastaanotti vuonna 2021 Paikallisesti hyvää lahjoituksen

Lahjoituksella rakennettiin Maarianhaminan kupeeseen Västerkalmare-niminen frisbeegolfrata