Suukkoja Porvoosta – Brunbergin makeistehtaalla takana jo ansiokkaat 151 vuotta


Brunbergin makeistehtaalla on takanaan jo yli 150 vuotta yhteistä historiaa Porvoon kanssa. Makeistehtaan tarina alkoi vuonna 1871 kun nuori porvoolainen A.W. Lindfors seurasi suurta unelmaansa ja perusti leipomon. Vuosien saatossa leipomotoiminnan rinnalle nousi myös makeisten valmistus ja tätä nykyä yritys niittää mainetta yhtenä Suomen arvostetuimmista makeistehtaista. Yhteistyö osuuskauppamme kanssa juontaa juurensa jo Oslan ajoille ja tätä nykyä Brunbergin tuotteita löytyy jokaisesta osuuskauppamme yksiköstä.

3.2.2023

Historian havinaa

Suukoistaan ehkä tunnetuin Brunbergin makeistehdas Porvoossa on aloittanut toimintansa leipomona jo vuonna 1871. Tällöin nuorella A.W. Lindforsilla oli unelma omasta leipomosta, jonka hän toteutti. Kahdessakymmenessä vuodessa leipomo työllisti jo kahdeksan henkilöä, ja leipomosta oli tullut kaupungin suurin. Leipomon toiminnassa oli mukana koko perhe. Kolme vuotta ennen siirtymistä uudelle vuosisadalle A.W. Lindfors ryhtyi valmistamaan leipomotuotteiden rinnalla myös muun muassa sokerimakeisia ja marmeladia ja A.W. Lindforsin karamelli- ja makeistehdas näki päivänvalon. Vuonna 1907 makeistehtaalle oppipojaksi asteli nuori maalaispoika Lennart Brunberg, joka 15 vuoden päästä tästä perusti oman makeistehtaan Porvoon kauppatorin kupeeseen. Tehdas nimettiin Brunbergin karamellitehtaaksi. Vain kuusi vuotta myöhemmin Lennart osti Lindforsin makeistehtaan, jossa itse oli aloittanut uransa ja nykyisen makeistehtaan perusta oli luotu.

Vuosien saatossa toiminnan kasvaessa on myös tuotantotiloja laajennettu ja uusia tehdasrakennuksia rakennettu, kun kapasiteetti ei enää ole riittänyt valmistamaan suuria makeismääriä keskustan makeistehtaissa. Vuonna 1958 yritys otti nykyisen nimensä Brunberg Oy:n ja 1960-luvun puolessa välissä toiminta siirtyi kokonaan keskustasta Tarmolan teollisuusalueelle. Noin 60 vuoden ajan Brunbergin tuotteita on myös voinut ostaa heidän omasta tehtaanmyymälästään ja 1990-luvun lopulla idylliseen vanhaan Porvooseen avattiin oma myymälä. Tehtaanmyymälä on koko olemassaolonsa ajan ollut erittäin suosittu käyntikohde niin paikallisille kuin kaupungissa matkaileville. Makeistehtaan 150-vuotisen taipaleen kunniaksi avattiin toukokuussa 2021 uusi tehtaanmyymälä vanhan myymälän kupeeseen. Uusi tehtaanmyymälä käsittää 220 neliön kokoisen makeismyymälän ja 60 neliön kokoisen osaston, jossa valmistetaan käsin suklaakonvehteja ja jossa asiakkaat ikkunan läpi voivat seurata tuotteiden valmistusta.

Mahan täydeltä makeaa

Makeistehtaalla riittää vipinää vuoden ympäri, mutta joulu on suurin suklaan ja makeisten sesonki. Brunberg työllistää noin 70 henkilöä erinäisissä tehtävissä. Makeislinjastolla, pakkaamossa ja myymälöissä tarvitaan eniten työvoimaa. Brunbergin tuotannossa on erilaisia suklaa-, lakritsi- ja marmeladimakeisia. Vuonna 1951 valikoimiin tuli Suukot, joita Suomessa nautitaan jopa 18 miljoonaa vuosittain. Nämä lienevät Brunbergin tunnetuin tuote.

Tuotekehitystä tehdään jatkuvasti ja uusia tuulahduksia makeisrintamalla kuunnellaan herkällä korvalla. Asiakkaatkin tuovat esiin toiveita esimerkiksi asiakaspalautteiden kautta. Tuotekehitystiimi työskentelee näiden asioiden parissa ja testaa erilaisia makuja. Uudesta makeisideasta valmiiseen tuotteeseen on varsin pitkä matka ja esimerkiksi uuden sesonkimaun työprosessi kestää lähemmäs vuoden. Tehtaanmyymälä toimii tässäkin asiassa hyvin, koska sinne voidaan ottaa uutuudet ensimyyntiin ja saada arvokasta tietoa asiakkailta tuotekehittelyä varten.

Monet Brunbergin tuotteista valmistetaan edelleen samalla reseptillä kuin tehtaan aloittaessa toimintansa. Vanhimmat reseptit ovat jopa yli 100 vuotta vanhoja. Tuotantotekniikka on vuosien saatossa kehittynyt, mutta kuitenkin monet makeisista tehdään edelleen käsityönä. Brunbergille on myös ollut tärkeää erikoistua ja tarjota makeisnautintoja kaikille. Valikoimissa on monia gluteenittomia, vegaanisia ja laktoosittomia makeisia.

– Olemme muun muassa Pohjoismaiden ainoa laktoosittoman maitosuklaan tekijä ja meille on erityisen tärkeää, että pystymme tarjoamaan paljon vaihtoehtoja asiakkaillemme, sanoo Brunbergin myynti- ja markkinointipäällikkö Sari Koivulahti.

Jouluksi 2020 avattu verkkokauppa toi Brunbergin makeiset yhä helpommin kaikkien saataville, kun koronan takia tehtaanmyymälän toiminta oli rajattua. Tuotteita myydään pääasiassa kotimaassa, mutta vientiä on myös Ruotsiin ja Norjaan sekä pieniä eriä myös muualle Eurooppaan.

Brunberg osana Porvoota tulevaisuudessakin

Paikallisuus on koko makeistehtaan olemassaolon ajan ollut Brunbergille avainasemassa. Makeistehdas on paikallinen työllistäjä ja myös vetonaula Porvoon matkailulle. Tehtaanmyymälä on suosittu kohde niin paikallisten kuin turistien keskuudessa. Vanhassa Porvoossa sijaitseva idyllinen myymälä palvelee kaupungissa vierailevia viikon jokaisena päivänä. Porvoo näkyy myös tuotepakkauksissa. Vuoden 2020 alusta alkaen on esimerkiksi suukkojen tuotepakkausta koristanut piirros Vanhasta Porvoosta ranta-aittoineen.

Brunberg tekee paljon yhteistyötä Porvoon kaupungin ja matkailun kanssa, koska haluaa osaltaan olla mukana oman alueensa kehittämisessä. Makeistehtaalla on juurensa vahvasti Porvoossa ja yli 150 vuoden aikana perheyritys on saanut olla osa porvoolaista elämää ja historiaa. Toimintaa luotsataan vanhaa kunnioittaen, mutta myös uusia visioita hyödyntäen ja ajassa eläen.

 

Brunberg

Sijainti: Porvoo

Toimitusjohtaja: Katarina Enholm

Perustettu: 1871

Toimintamuoto: makeistehdas

Tuotteet: suklaa, lakritsi, marmeladi