23.2.2021
Ahvenanmaalaista Mattaksen tilaa luotsaavat Jennifer Sundman ja Lars-Johan Mattsson. Tila on kulkenut Jenniferin suvussa pitkään ja on yksi Finby-kylän alkuperäisiä maatiloja. Tilalla on noin viisi lypsävää lehmää ja niiden maidosta valmistetaan omassa vuonna 2015 valmistuneessa meijerissä muun muassa jogurttia, maistuvia juustoja ja varsinkin kesäaikaan jäätelöä. Vanhan ajan tunnelma vallitsee pihapiirissä ja perinteet ovat koko toiminnan johtavana ajatuksena.
Kahdeksan sukupolvea oli ehtinyt pyörittänyt tilaa Jenniferin ja Lars-Johanin ottaessa ohjakset noin viitisen vuotta sitten. Lypsylehmiä ei tilalla ollut ollut moniin vuosiin, vaan pääpaino oli erilaisissa viljelyksissä. Jenniferille oli kuitenkin selvää alusta asti, että tilalle tulee lypsykarjaa ja että maidosta valmistetaan tilalla itse tuotteita myyntiin. Tilalla viettävät makoisia ”lehmän”päiviään viisi lypsylehmää, Annie, Dora, Disa, Dagny och Solgnista. Lehmät lypsetään kahdesti päivässä, kello 6 ja kello 18. Vuodessa ne tuottavat yhteensä noin 30 000 litraa maitoa. Toukokuusta aina lokakuuhun asti lehmät laiduntavat ulkona.
– Haluamme tarjota lehmillemme niin hyvän elämän kuin mahdollista ja siksi esimerkiksi navetasta on ovet auki laitumelle ja lehmät saavat vapaasti päättää, missä aikaansa viettävät. Minua ovat aina kiehtoneefet lypsylehmät ja se laaja tuotteiden kirjo, joita maidosta voidaan valmistaa. Olen kuitenkin halunnut omalla tilallani pysyttäytyä muutamassa lehmässä ison robottinavetan sijaan. Hoidamme tilallamme koko tuotantoketjun itse; viljelemme muiden viljelyskasvien ohella lehmillemme rehun, lypsämme, jalostamme itse maidon erilaisiksi meijerituotteiksi, jotka sitten myymme tilapuodissamme tai lähikauppojemme hyllyille. Toimitamme myös kaikki tuotteemme itse kauppoihin, Jennifer kertoo tilan töistä.
Maatila, lehmät ja maito ovat saaneet sertifikaatin ekologisuudestaan ja lehmät tekevät hyvää työtä biologisen moninaisuuden ja kauniin kulttuurimaiseman eteen. Ympäristöasiat ja eläinten hyvinvointi ovat hyvin lähellä Jenniferin ja Lars-Johanin sydäntä ja ohjaavat heidän tilansa toimintaa. Tilan sähkö tuotetaan esimerkiksi omien aurinkopaneelien ja ahvenanmaalaisen tuulivoiman avulla.
Vanha pihapiiri monine rakennuksineen, pellolla laiduntavat lehmät, kolme pientä tyttöä, jotka juoksevat kilpaa paljain jaloin lämpimänä kesäpäivänä. Kuvaelma on kuin Melukylän kirjoista, mutta myös sama tunnelma välittyy Mattaksen tilameijerillä. Maatilan työ on enemmänkin elämäntapa ja sen myötä myös perheen kolme tytärtä saavat osallistua tilan puuhiin yhdessä vanhempien kanssa. Täällä opitaan arvostamaan eläimiä ja nähdään läheltä, ruoan matka pellolta pöytään.
Mitään noviiseja eivät Jennifer ja Lars-Johan olleet ottaessaan tilan hoitaakseen. Molemmat ovat kasvaneet maatilalla ja ottaneet nuoresta iästä lähtien osaa erilaisiin maatilan töihin. Oli jokseenkin selvää, että myös tulevaisuudessa maatilan työt olisivat jossain määrin osa heidän elämäänsä, mutta itsestään selvää ei ollut, että siitä muodostuisi molemmille kokopäiväinen työ. Sekä Jennifer että Lars-Johan ovat molemmat koulutukseltaan agronomeja ja ajatus olikin, että maatilan töiden ohella ainakin toinen heistä kävisi jossain muuallakin töissä. Toisin kuitenkin kävi. Tila työllistää heidän lisäkseen yhden kokopäiväisen työntekijän ja sesonkina lisäksi kahdesta kolmeen kesätyöntekijää.
Lypsykarja ja meijeritoiminta eivät yksinään tuo elantoa pöytään, vaan sen rinnalla tilalla viljellään erilaisia viljakasveja lähes 90 hehtaarin peltoalalla. Tuotteita myydään tilalla olevasta tilapuodista. Ahvenanmaalla sijaitsevissa S-marketeissa on myös laaja valikoima Mattaksen tilameijerin tuotteita, joista suosituimpia ovat jogurtti ja grillijuusto. Kaikki tilan tuotteet tehdään alusta loppuun käsin eivätkä ne sisällä säilöntäaineita. Tuotanto on pienimuotoista suhteessa isompiin toimijoihin, mutta tämän tilan valttikortti on käsityönä valmistetut tuotteet, joissa on aito maku. Paikallisuus on hyvin tärkeää ja siksi tuotteissa, oman maidon lisäksi, suositaan ahvenanmaalaisia raaka-aineita siinä määrin, kun niitä on saatavilla.
– Kahta samanlaista erää juustoja tai jäätelöitä emme kerta kaikkiaan pysty valmistamaan. Jokainen erä on omanlaisensa. Koko toimintamme perustana ovat lypsylehmämme ja siksi olemme nimenneet kaikki tuotteemme lehmiemme mukaan, Jennifer nostaa esiin.
Kesäpäivien hiipuessa syksyyn ja lopulta talveen hiljentyvät peltotyöt, mutta meijeritoiminta jatkuu täydellä toiminnalla läpi vuoden. Tilapuodin asiakasvirtakin vähenee kesän määristä ja siksi on myös yhä tärkeämpää, että omia tuotteita saadaan lähikauppoihin myyntiin, josta ne löytävät asiakkaiden ostoskoreihin. Varuboden-Oslan kanssa Mattaksen tilameijeri on tehnyt yhteistyötä vuodesta 2016.
Mattaksen tilameijerin tienviitoittajana on jatkuva kehittäminen, mutta samalla vanhaa kunnioittaen. Tilan historiaa kunnioittaen ja samalla uusia ideoita mietintämyssyissään pyörittävät Jennifer ja Lars-Johan tyttärineen ovat luoneet itselleen tavan elää ja yrittää heille arvokkaissa maisemissa.
Sijainti: Finby, Ahvenanmaa
Omistaja: Jennifer Sundman ja Lars-Johan Mattsson
Perustettu: 2015
Toimintamuoto: meijeritoiminta, meijerituotteiden valmistus, maatalous
Tuotteet: meijerituotteet ja viljatuotteet
1.10.2024 | Paikallisesti hyvää | Uutisia | Vastuullisuus
1.10.2024 | Uutisia
30.9.2024 | Lehti-ilmoitukset