Stjärnkockar-kurserna (Ässäkokki) ger barnen både matglädje och självförtroende i köket. Vi följde med när åtta barn kavlade upp ärmarna och skapade en läcker trerätterslunch i Borgå. I år ordnas ett rekordantal Stjärnkockar-kurser över VBO:s område – det finns fortfarande platser kvar!
8.7.2025
Det är full rulle i det lilla undervisningsköket i Borgå. Det är en tisdagsförmiddag i juni och åtta barn i skolålder håller koncentrerat på med olika sysslor. Grönsaker tvättas, skalas, hackas och rivs. Kastruller skramlar, förpackningar öppnas och recept läses högt.
Systrarna Ella och Maija lärde sig att laga en mexikansk soppa på den finskspråkiga Ässäkokki-kursen. På svenska kallas kursen Stjärnkockar.
På spisplattan står en ångande gryta, som sprider underbara dofter. Systrarna Maija, 7, och Ella, 13, rör om i den puttrande mexikanska soppan. Precis som de andra deltagarna, har de kommit hit på den här Stjärnkockar-kursen för att lära sig mer om matlagning.
”Vi har tidigare ätit texmex-mat, men inte sådan här soppa”, säger Ella.
Systrarna berättar att de gillar att kocka och det var därför de ville delta i kursen. De har fått laga precis den maträtt de ville. För de andra barnen lottas uppgifterna ut – alla övriga sex barn ville nämligen baka just hallonbrownies.
Dagens meny består av tre rätter: förutom den mexikanska soppan och hallonbrownies görs även havresemlor med ärthummus.
Aatos, Kauko och Touko får plats i browniegruppen. Ahto, Eemil och Hilda-Maija får baka havresemlor med morot. Att de sistnämnda inte fick sitt förstahandsval verkar inte tynga dem.
”Jag tänker prova på hallonbrownie-receptet hemma sedan istället”, konstaterar Hilda-Maija.
Att barnen tar med sig de nya kunskaper de fått och provar på recepten själva hör till det bästa med jobbet, tycker Melina Hermas, som leder kursen. Målet med kurserna är just att inspirera barn att laga mat och ge dem lyckade upplevelser i köket.
Hermas jobbar som hushållsexpert på Uudenmaan Martat – det finskspråkiga Marthaförbundet i Nyland. Hon har lett Stjärnkockar-kurser i ungefär fem år. Arbetet verkar passa henne perfekt: hon kan vara tillräckligt bestämd och hålla ordning på barnen, men samtidigt har hon tålamod och är varm och hjärtlig.
Frågorna haglar tätt:
Hur vet man när det smälta smöret är fingervarmt?
Är den här degen gjord rätt?
Måste det här sköljas?
Hermas svarar, handleder och hjälper.
”Kom ihåg att vara försiktiga med rivjärnen”, påminner hon.
Före barnen har satt igång med matlagningen hölls en kort teorilektion. Så görs alltid på kurserna. Då får barnen bekanta sig med de vanligaste köksredskapen, säkerhet och annat nyttigt – såsom kökshygien.
För vissa är det bekanta saker, för andra är allt nytt. Undervisningen i huslig ekonomi brukar inte börja förrän på högstadiet och Stjärnkockar-kurserna riktar sig till 8–12-åringar.
”Fast vi har nog varit flexibla på den punkten ibland. Till exempel om någon snart ska fylla 8 år eller precis har fyllt 13 – eller ska delta med ett syskon”, säger Hermas.
Maija hade kommit till kursen tillsammans med sin syster. Man kan delta tillsammans med någon eller ensam – väl på plats får alla oavsett glatt sällskap.
De kurser som går under namnet Ässäkokki – som den i dag – ordnas på finska. Hermas förstår ändå svenska bra och hon säger att det överlag inte brukar vara ett problem att delta över språkgränserna. VBO ordnar också helt svenskspråkiga Stjärnkockar-kurser tillsammans med förbundet UngMartha.
Hållbarhet är ett viktigt tema på Stjärnkockar-kurserna och genomsyrar allt som görs. Kurserna är gratis, så att så många barn som möjligt ska kunna ta del av dem och lära sig viktiga matlagningskunskaper. Fokus ligger på vegetarisk, hälsosam och ekonomisk mat med ett lågt koldioxidavtryck.
”I mån av möjlighet använder vi säsongens råvaror. Till exempel får vi snart inhemsk zucchini och bär som vi kan använda i våra recept”, säger Melina Hermas.
Kurserna är populära.
”Platserna fylls snabbt, särskilt på de områden där kurser har ordnats tidigare. I år var det ändå också nya områden, såsom Lovisa”, berättar Hermas.
Tack vare en donation av Varuboden-Osla ordnas det i år rekordmånga kurser på handelslagets verksamhetsområde – hela 30 stycken. Kurserna ordnas i samarbete med Uudenmaan Martat och Ungmartha.
Utöver Borgå och Lovisa ordnas kurser i år också bland annat i Kyrkslätt och på Åland.
I köket närmar sig lunchdags. Stämningen är i topp och skratt och glad sång varvas med matlagningsstöket. Vissa har kommit hit med en kompis eller ett syskon, andra har kommit ensamma. I det här skedet av dagen är alla ändå redan bekanta med varandra.
Kompisarna Ahto och Eemil ville göra allt tillsammans på Stjärnkockar-kursen i Borgå. Här tillsätter de tillsammans olja i degen. Hushållsexpert Melina Hermas håller i degskålen.
Bordet är dukat och äntligen är det dags att smaka på de egna mästerverken.
”Alla rätter lyckades jättebra”, sammanfattar Hermas.
Särskilt efterrättsbrownien faller barnen i smaken. Bara en liten skvätt soppa blir över – resten äts upp eller tas med hem.
Följande Ässäkokki-kurser ordnas i slutet av juli (Kyrkslätt) och i augusti (Sjundeå). Undervisningsspråket på dessa kurser är finska. Se kurser »
8.7.2025 | Hållbarhet
4.7.2025 | Det egna området till godo | Hållbarhet
3.7.2025 | Förnyelsen av Prismacentret i Kyrkslätt