På handelslaget Varuboden-Oslas Sokosvaruhus i Borgå har man tillämpat gemensam skiftplanering sedan oktober. I gemensam skiftplanering deltar hela arbetsgemenskapen i planeringen av skiften genom att välja sina egna skift i en mobilapplikation, enligt överenskomna tidtabeller och spelregler.
Syftet med den nya modellen är att göra det lättare att kombinera arbete och fritid och att öka de anställdas möjligheter att påverka sitt arbete.
– Arbetslivets förändring utmanar oss på ett bra sätt som arbetsgivare att utveckla vår verksamhet i en mer medarbetarvänlig riktning och öka personalens möjligheter att påverka, säger personalresurschef Jenni Suokannas på Varuboden-Osla.
Gemenskap är a och o
På Sokos är man sedan tidigare van med att involvera personalen i beslutsfattandet.
– Vi är redan sammansvetsade och har alltid lyssnat på personalen, så vi hade goda förutsättningar att delta i det här försöket. Det här är en riktigt underbar sak och en viktig del av arbetshälsan, säger varuhuschef Satu-Marja Forssell.
Sokos personal har varit nöjda med den nya modellen och hela personalen har deltagit i att plocka skiften.
– Man måste tänka på ett helt nytt sätt. Tidigare har någon annan sagt till en att det är så här du jobbar, och sedan har man planerat livet kring det. Nu får jag tänka i förväg på när jag ska göra vad, säger en medarbetare.
– Redan i skolan har man lärt sig att schemat ges av någon annan, och att man följer det. Nuförtiden finns det mer självstyrning även i skolan, säger en annan Sokosanställd.
Den nya verksamhetsmodellen kräver mer kommunikation, interaktion och förutseende i arbetsgemenskapen. Teamet plockar skiften enligt gemensamma spelregler som de gjort upp tillsammans. Man behöver inte vara först till kvarn, utan alla kan välja skift när det passar dem inom ett överenskommet tidsfönster.
Målet är en smidigare vardag
Varuhuschef Forssell har märkt att en anställd kan ha valt en kombination av olika skift som normalt inte skulle planeras i arbetsschemat.
– En anställd kan ha valt skift på ett annat sätt än skiftplaneraren, till exempel arbete och ledighet varannan dag. Men just i hens vardag kan detta vara den mest fungerande lösningen. Anställda har också modigt valt skift utanför sina vanliga skift.
Arbetsskiften har stor betydelse för arbetsvälmåendet. När man själv får plocka sina arbetsskift, blir det lättare att kombinera arbete och annat liv, och arbetet känns mer meningsfullt.
Men överförs ansvaret för skiftplaneringen nu till anställda?
– Gemensam skiftplanering erbjuder frihet och flexibilitet, men kräver mer planering av det egna livet från medarbetarna. I slutändan ser chefen tillsammans med skiftplaneraren till att listorna upprättas rättvist och jämlikt, betonar Jenni Suokannas.
– Vi följer med intresse lanseringen av den nya verksamhetsmodellen på Sokos och möjligheten att utvidga den till andra enheter.
Sommarjobbsansökan till Sokos Borgå och Varuboden-Oslas andra enheter är öppen till söndagen den 2 februari på adressen vbo.fi/getajob.