Varuboden-Osla erbjuder ukrainska flyktingar erfarenhet av finländska arbetslivet


Handelslaget Varuboden-Osla samarbetar med svenskspråkiga skolor på olika stadier i ett projekt där ukrainare som flytt kriget har fått möjlighet att avlägga merkonomstudier och lära sig svenska. Syftet med projektet är att stödja dem som kommit till Finland i att sysselsätta sig.

26.9.2024

Under sommaren har VBO:s mataffärer sysselsatt personer från Ukraina som deltar i ett svenskspråkigt integrationsprogram. Den första gruppen arbetade på VBO i maj–juni, och följande grupp började sin praktik i slutet av augusti. De två månader långa praktikperioderna har föregåtts av 14 veckors intensiva svenskstudier. 

Integrationsprojektet är ett samarbete mellan yrkeshögskolan Arcada, folkhögskolan Borgå folkakademi, yrkesinstitutet Prakticum och handelslaget Varuboden-Osla. Arcada har gett ukrainarna karriärvägledning, språkundervisningen har arrangerats av Borgå folkakademi, och Prakticum och VBO har tagit hand om praktiken. 

Praktikanterna har jobbat i VBO:s enheter i Kyrkslätt, Grankulla, Sibbo och Borgå. Under perioden blev ukrainarna bekanta med VBO:s verksamhet och värderingar, såsom hållbarhet, kundorientering och att jobba tillsammans. De fick också erfarenhet av finländsk arbetskultur och kundservice. 

Enhetschef Daniela Weckman i S-market Näse är nöjd med samarbetet.  

– Praktiken har gått riktigt bra. Praktikanterna var motiverade och initiativrika, säger Weckman. 

I början av sommaren fanns det två praktikanter i Näse, varav en arbetade på frukt- och grönsaksavdelningen och den andra på mejeriavdelningen. 

– Vår personal välkomnade praktikanterna varmt och de blev en naturlig del av arbetsgemenskapen. På två månader hann de också få en bra helhetsbild av butikens vardag. 

Projektet var också ett sätt för VBO att lära sig nya saker och utveckla sin egen verksamhet. Ukrainarna har hämtat med sig nya idéer, synpunkter och kompetens som gynnat både personal och kunder. 

 I maj–juni kunde man i VBO:s S-market-affärer stöta på bland andra Olga (S-market Vårberga), Yuliia (Näse), Elena (Söderkulla) och Dmytrii (Näse). Kolla deras erfarenheter på VBO:s Facebook-sida eller Instagram-profil.