Omkring 5 procent av personalen i vårt handelslag är nu 60 år, och en procent av hela personalen har fyllt 65 år. På våra enheter har vi också medarbetare som redan har gått i pension och som smidigt har fortsatt att arbeta ännu efter pensioneringen. I vårt handelslags största S-market, S-market Näse i Borgå, jobbar till och med två av dem med att plocka produkter i hyllorna. Auli Backman och Paula Käyhkö har båda fortsatt att arbeta även efter pensioneringen.
29.3.2023
Allt fler personer i pensionsåldern fortsätter att arbeta ännu efter att ha uppnått pensionsåldern. Attityderna har också förändrats under årens lopp, och medan människor tidigare väntade på att få gå i pension och inte längre arbetade efter pensioneringen, vill många nu fortsätta att arbeta. Arbetet ger vardagen meningsfull sysselsättning, och arbetsgemenskapen och att vara en del av den är något som motiverar att fortsätta arbeta. Även Auli Backman och Paula Käyhkö, som arbetar på S-market Näse i Borgå, tycker att teamet och kunderna, förutom de meningsfulla arbetsuppgifterna, är saltet i jobbet och var det som inspirerade dem att fortsätta arbeta som pensionärer.
Auli har en lång karriär inom butiksbranschen. Hon började arbeta i Näse S-market år 2007, men hade redan före det här hunnit jobba i butik över 20 år när hon jobbade i Valintatalo i Vårberga i Borgå. I Näse S-market har hon haft många olika arbetsuppgifter, men främst ändå bland bruksvaror.
– Jag är en social person och har alltid gillat att arbeta med kundservice. Här i Näse S-market har jag främst jobbat på bruksvaruavdelningen och ibland också i kassan, vilket har varit trevligt. När jag jobbar på avdelningen får jag prata med kunderna, vilket definitivt är ett av det bästa i jobbet, säger Auli.
Auli gick i pension hösten 2021, men eftersom hennes arbete hade varit meningsfullt frågade hon sig själv om hon kunde fortsätta att arbeta ännu efter det. Aulis kollega på bruksvaruavdelningen var Paula, som gick i pension sex månader efter Auli. Vid det laget hade Auli redan tipsat Paula om den här fina möjligheten att fortsätta arbetandet.
– Jag började min karriär på VBO 2010. Före det arbetade jag som städerska och efter att jag slutade med städjobbet gick jag en kurs i lärcentret Edupoli och i kursen ingick det en praktikperiod på en månad. Jag gjorde min praktik i S-Garden och i och med det fick jag också möjligheten att komma hit till S-market. Mer än tio år har gått och då och då har jag också haft möjlighet att göra skift i S-Garden. Det här har varit en utmärkt möjlighet för mig, vars favorithobby är blomsterodling, säger Paula.
Man kan få omväxling till traditionella pensionärsdagar genom att jobba några dagar i veckan. Man kan jobba flexibelt och komma överens om arbetstiderna med sin chef. Både Auli och Paula gör en tvådagarsvecka, men de berättar att de rätt så flexibelt också kan ta tilläggsskift som erbjuds. För båda är tvådagarsveckan en trevlig omväxling till vardagen. Aulis fritid fylls med motion och bakning, och att sköta sina barnbarn är också mycket viktigt för henne. Paula i sin tur läser, gör korsord, sköter blommor och träffar sina barnbarn när hon inte plockar upp varor på hyllorna i Näse S-market. Av bådas prat framgår det hur viktig del jobbet också är av den egna identiteten och en hur viktig del det fortfarande är ännu som pensionärer. När man fortfarande är i gott skick och orkar är det trevligt att kunna fortsätta arbeta.
För närvarande arbetar cirka 10 personer i vårt handelslag som pensionärer. Timmarna i arbetsavtalet är smidigt skräddarsydda för var och en. Det finns många arbetsuppgifter inom handelsbranschen och betydelsen av proffs som har en lång arbetshistoria ökar i takt med utmaningar i tillgång på arbetskraft.
– Vi är glada över att vårt arbete i handelslaget är meningsfullt och att människor vill fortsätta arbeta även efter pensioneringen. Många av dem har redan en lång karriär inom butiksbranschen och de har mycket kunskap som de kan dela med sig av till nyare anställda. Det här är också en rikedom för arbetsgivaren, säger personaldirektör Paula Pajunen.
Det finns många olika slags arbetsuppgifter i vårt handelslag och vi anställer också gärna pensionärer som är intresserade av att fortsätta sin karriär och som inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet från Varuboden-Osla eller ens inom handelsbranschen. Vi har en omfattande introduktion i vårt handelslag och då blir arbetsuppgifterna och enheten bekanta.
När man går i pension kan man arbeta så mycket man vill. Förutsättningen är att den anställning man hade före pensioneringen har avslutats. Om man vill fortsätta arbeta för samma arbetsgivare under pensioneringen måste man skriva ett helt nytt arbetsavtal. För Auli och Paula gick det rätt så smidigt att övergå till det nya avtalet.
– Det kändes nog lite vemodigt när jag först måste avsluta mitt gamla arbetsavtal. Jag hade ju varit i huset redan så pass länge. Det här var ju en del av processen, men det kändes lite konstigt att säga upp sig först, säger Auli.
Paula Pajunen säger också att det kan komma som en överraskning för många att man först måste avsluta sitt gamla anställningsavtal innan man kan skriva under ett nytt avtal om att arbeta under sina pensionsdagar. Annars är själva processen att fortsätta jobba efter pensioneringen smidig och enkel och Varuboden-Oslas och S-gruppens utmärkta personalförmåner fortsätter utan avbrott.
29.10.2024 | Förmåner och tips | Våra annonser
23.10.2024 | Våra annonser