En historisk kvarn – säden från närområdet förvandlas till mycket när kvarnen Strömsbergin mylly mal på traditionellt sätt


Finlands näst äldsta kvarn som är i användning grundades redan 1545. Kvarnen i Strömsberg i Borgå mal den egna gårdens spannmål till mjöl och flingor. Det finns ungefär 55 olika produkter till försäljning och det görs produktutveckling kontinuerligt. Kvarnens nuvarande ägare, Jani Hannula, fortsätter i sina föräldrars fotspår. Gårdens produkter säljs i gårdsbutiken och i Reko-grupper, och i vårt handelslag finns Strömsbergs kvarns produkter i Sale Askola, Monby och Borgnäs, och i S-market Näse i Borgå.

1.3.2023

Respekt för traditioner

Den historiska valskvarnen mal spannmålsprodukter av säd från de egna fälten och köper en del av bönder i närområdet. Kvarnens verksamhet började redan på 1500-talet och genom åren, till exempel till följd av en brand, har delar av torken och kvarnen fått bytas ut. Kvarnens maskiner andas också historia och har funnits med länge, den äldsta maskinen alltsedan 1926.

– Arbetet i kvarnen görs fortfarande med traditionella metoder och maskiner. När maskinerna är så gamla som från början av förra århundradet kan de orsaka alltid nu och då huvudbry om de måste repareras. De här maskinerna reparerar man inte med moderna metoder, så det är svårt att hitta reparatörer. Luftfuktigheten har också stor inverkan på hur vi behöver justera våra maskiner när det mest är trä, järn eller gjutjärn. Plastdelar finns inte i den här kvarnen. Vi använder också ett riktigt ekologiskt smörjmedel, nämligen sirap, skrattar Jani Hannula.

Arbetsdagarna på kvarnen brukar bli långa när man inte har moderna maskiner som hjälp i arbetet. Janis arbete på kvarnen börjar klockan fem på morgonen och slutar ofta först kring tio på kvällen. Det här är en slags livsstil. Arbetet kräver också muskelstyrka, när tunga mjölsäckar bärs dagligen mellan kvarnens olika våningar. Man förpackar produkterna i påsar och limmar på etiketter manuellt. Den enda moderna apparaten är en digital våg som införskaffats nyligen. Före det vägdes mjölpåsarna med vikter.

Direkt från fältet

Kvarnstenarna mal också flitigt säden som mjölnaren själv har tröskat och som först har torkats i torken på gården. Spannmål köps också från närliggande gårdar, som ligger mycket nära gården eftersom allt kommer från ungefär 10 kilometers avstånd från kvarnen. Korn, råg, havre och vete mals till flingor och mjöl, men nu har man också tagit med bondbönor. Bondbönan är till exempel ett utmärkt komplement till semledegen.

Allt är inhemskt och nära odlat, och inga tillsatser eller konserveringsmedel läggs till de färdiga produkterna. Även här vill brukets nuvarande mjölnare värna om traditioner. Att produkter inte innehåller tillsattsämnen är i dag viktigt när människor vill äta så ren och tillsattsfri mat som möjligt. Produkterna packas i kvarnen och levereras direkt till butikerna. Det betyder att produkten redan följande dag finns på butikshyllan.

Verksamheten har hela tiden utgått från kunders efterfrågan, och grundtanken har varit att mala högklassigt mjöl på ett traditionellt sätt. När man mal mjöl på traditionellt hantverksmässigt sätt är jobbet långsammare och mängderna mindre än i stora kvarnjättar, men idén har aldrig varit att tävla med de stora aktörerna i pris eller mängd utan i kvalitet.

Nästan inget svinn

Den närmare 400 kilos kvarnstenen mal under dagen mjöl av sädeskornen. Först skalar stenen kornet, och för att det ska bli mjöl måste den mala i ungefär 14 timmar. Hur grovt mjölet blir beror på hur länge kornen malas. Av 600 kg korn får man ungefär 250 kg mjöl. Det blir alltid svinn när man malar, till exempel skal eller kli som man inte kan sälja. De senaste tio åren har Strömsbergs kvarn haft nästan inget svinn. Vi är väldigt stolta över det här.

– I vår verksamhet har vi kunnat minimera svinnet nästan helt. Från vår produktion transporteras det som inte kan säljas, till exempel kli, som inte är lämpligt att säljas, till närliggande djurgårdar som foder. Kli, som är olämpligt för djur och har för hög dammhalt, används i sin tur för att värma upp vårt hem, säger Jani.

I den traditionella kvarnen fortsätter verksamheten med traditionella arbetsmetoder, men ändå med fokus i nuet. Produktutvecklingsarbete bedrivs kontinuerligt och genom att lyssna på kunderna. Måhända har Janis drömjobb, att vara kock, har något med saken att göra. För en person vars passion är matlagning är det naturligt att följa de senaste mattrenderna och utveckla den egna kvarnens produkter lämpliga till det. Bland kunderna är traditionellt vetemjöl och havreflingor de mest populära.

Produkter från Strömsbergs kvarn kom 2021 till försäljning till vårt handelslag. I östra Nyland säljs kvarnens produkter i Sale i Askola, Monby och Borgnäs och i S-market i Näse i Borgå.

 

 

Strömsbergin mylly

Läge: Saxby, Borgå

Ägare: Jani Hannula

Grundat: 1545

Verksamhetsform: kvarn

Produkter: mjöl och flingor