Simo Sorvari från Kyrkslätt har varit biodlare och producerat honung redan sedan 1983 i sitt företag Hunaja–Simo Oy. Först gjorde han det vid sidan av sitt egentliga jobb och nu som pensionär fortsätter han ännu sin karriär med bina. Simo har bon på tio olika orter i Västra Nyland, främst i Kyrkslätt och Sjundeå. Utrymmet där han behandlar honungen finns på den egna gården.
1.8.2022
Simos pappa hade bin i sin ungdom och Simo fick ofta höra pappas historier om bin. Dofterna från biodlingarna satte sig i Simos minne. Det var 1983 och Simo jobbade med speldatorer, men han hade börjat fascineras av bin och honungsproduktion i den mån att han började med en småskalig biodling hemma på sin egen gård. Hunaja–Simo Oy startade 1987 när produktionen av propolis, eller bikitt, kom med i bilden. Huvudprodukten från biodling är så klart honung, men bina gör också ett viktigt jobb när de pollinerar växter som till exempel bär och fruktträd nära sina bikupor. Biodling är en naturnära verksamhet och därför mycket viktig och nyttig för miljöns mångfald.
– Jag har många bon på Anttilas bärodling i Kyrkslätt och där odlas det jordgubbar, hallon och vinbär. När blommorna pollineras bra blir bären större och jämnare och skördarna blir också större. Bina tycker om soliga sommardagar när det har fallit lätt regn under natten och då hör man massor av dem surra runt. Jordgubbsblommor har ett ultraviolett ljus, som berättar att blommorna är nyss utslagna. Det här ser bina som sedan flyger och pollinerar blomman, berättar Simo.
Det finns många bikupor och de ska tittas till med jämna mellanrum. Man ska helst inte ha fler än tio kupor bredvid varandra på samma ställe. Simo har alla uppgifter över sina bikupor i ett elektroniskt kartotek, vilket underlättar jobbet. En eller två gånger per sommar töms kuporna på honung Beroende på lådans storlek finns det vanligtvis 9–10 ramar bredvid varandra i kupan. På sommaren lägger man till lådor i boet och på hösten igen minskas antalet beroende på bi- och honungsmängden. Bikuporna kan vara torn i varierande storlekar. I ramarna producerar bina honung och från en ram får man som bäst upp till två kilo honung. Om det är en bra sommar ger en bikupa i medeltal 40 kilo honung.
Det kryllar av liv i kupan när bina jobbar. Som mest kan det finnas upp till 60 000 individer som jobbar i bikupan samtidigt, på vintern är det 10 000. Bisamhällets invånare är drottningen, som är bikupans enda fortplantningsdugliga hona och kan leva upp till sju år, drönarna, de flitiga arbetarna och nybörjarna som föds av drottningens ägg. Drottningen lägger ett ägg i en cell. Larven kläcks ur ägget efter cirka tre veckor. Larven matas över tusen gånger på ett dygn.
– Drottningen lägger ägg i celler. En del av cellerna är reserverade för honung. Honungscellens färg varierar beroende på den nyans växtens nektar har. Bina samlar nektar från blommor, förvandlar den till honung och lagrar honung till vintern. Hallon och mjölkört är de största nektarväxterna. När bina flyger från blomma till blomma, transporterar de på samma gång pollen och pollinerar blommor. I genomsnitt producerar en kupa 40 kilo honung per år, säger Simo.
I de nedersta våningarna i bikupan bor drottningen och larverna, och de nyaste arbetsbina. I de översta våningarna jobbar arbetsbina och samlar honung inför vintern.
Hunaja–Simo Oy:s honung har man kunnat köpa i Kyrkslätt Prisma alltsedan årtusendets början. Samarbetet med vårt handelslag har pågått i över 20 år och under åren har försäljningsställena blivit fler. I dag kan man köpa Hunaja Simos honung redan i tolv av våra enheter i västra Nyland. Lika intressant som biodling är också det hur honungen framställs. Det är en helt egen bransch och det är många faktorer som inverkar på produkten. Vädret och nektarväxterna i närområdet påverkar på skördens mängd och kvalitet. Varje blommas nektar ger sin egen honung. Rypshonung är ljus och mild i smaken, honung från många olika blommor är aromrik och gyllenebrun och honung av ljung har en kraftig smak. Hunaja Simos honung är en blandning av olika sorter som garanterar en honung av jämn kvalitet.
Simo har sina lokaliteter för att framställa honung hemma. Här tar han bort vaxskiktet från ramarna och ställer ramarna i honungsslungan. På så sätt får man honungen slungad från ramarna. Ramarna ska slungas ungefär 5–10 minuter, men till exempel ljunghonungen måste slungas betydligt längre. Efter det filtreras honungen så att alla eventuella vaxbitar fås bort från honungen. Sedan häller han honungen på burk och ställer den på lager. Därifrån kör Simo själv ut den till våra marketar till försäljning. Vintertid kör Simo ut honungen till våra enheter ett par gånger i veckan och plockar också upp den i hyllorna. Det här kan man kalla full service som bäst.
Simos fru, Sari hjälper också till med att slunga honung och tidvis när det är bråttom hjälper deras son till. Simos jobb kan man kalla både en hobby och en livsstil när man lyssnar på hans berättelse om biodling och honungstillverkning.
Läge: Kyrkslätt
Ägare: Simo Sorvari
Grundat: 1987
Verksamhet: biodling och honungsproduktion
Produkter: honung
29.10.2024 | Förmåner och tips | Våra annonser
23.10.2024 | Våra annonser