Syödään lautanen tyhjäksi


11.9.2020

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään jokasyksyiseen tapaan nyt kuluvalla viikolla 7. – 13.9.2020. Ravitsemisalalla noin viidesosa ruoasta päätyy muualle kuin asiakkaiden vatsoihin ja kaupoissa hävikkiä syntyy vuosittain 12–14 kiloa suomalaista kohti.

Varuboden-Oslassa pyrimme löytämään ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseen ravintoloissamme ja ruokakaupoissamme. Olemme sitoutuneet vähentämään omasta toiminnastamme johtuvaa ruokahävikkiä 15 prosenttia vuoteen 2022 mennessä. Kaikki se ruoka, joka päätyy hävikiksi ja sen myötä biojätteeksi, aiheuttaa huomattavan määrän päästöjä jo tuotantovaiheessa mutta myös kuljetuksen, varastoinnin ja valmistamisen myötä. Nämä päästöt vastaavat jopa 100 000 auton ilmastovaikutuksia.

Tilataan järkevästi tarpeeseen ja valmistetaan tuotteita pienemmissä erissä useammin esille

Ravintolamme tekevät päivittäin konkreettisia asioita vähentääkseen ruokahävikkiä. Työskentelyllämme olemme jo nyt saaneet ravintoloissamme vähennettyä ruokajätettä merkittävästi.

– Tilauksissa käytämme olemassa olevia ennusteita ja esimerkiksi isompien pyhien alla hyödynnetään edellisvuosien tilaus- ja myyntilukuja, jolloin on helpompaa tilata järkevästi tarpeeseen. Kuninkaantien ABC-liikennemyymälässä, joka sijaitsee vilkkaan valtatie 7 varressa meillä on ravintolan lisäksi myös Hesburger-pikaruokala sekä elintarvikemyymälä. Näiden kolmen tuotteita hyödynnetään ristiin hävikin vähentämiseksi. Salaatti on oiva esimerkki tuotteesta, jonka hävikkiä olemme pystyneet huomattavasti vähentämään tällä toiminnalla. Kahvilatuotteissa haluamme tarjota asiakkaillemme tuoreita ja maistuvia makeita ja suolaisia kahvin kylkeen. Olemme tässä yhteydessä tietoisesti vähentäneet kerralla valmistettavien tuotteiden määrää, jolloin voimme taata tuoreuden ja samalla minimoida hävikin. Tämä vaatii töiden suunnittelulta kuitenkin sen, että tuotteita valmistetaan useammin, kertoo ABC Kuninkaantien liikennemyymäläpäällikkö Minna Virta.

Asiakkailla on myös tärkeä osa ja vastuu ruokahävikin vähentämisessä: ruokaa tulisi ottaa lautaselle vain sen verran, kun oikeasti jaksaa syödä. Luonnonavarakeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan asiakasta kohden tarkasteltuna lautastähdettä syntyi tutkimusaikana (kolmen viikon mittausjakso) jopa 30 g/asiakas.

– Olemme myös laittaneet asiakkaille noutopöydän yhteyteen muistutuksena viestejä henkilökunnalta, esimerkiksi ”ota ruokaa niin paljon kuin jaksat syödä, voit santsata”, jolloin poisheitettävän ruoan määrään kiinnitetään enemmän huomiota. Meillä on astiapalautus, joka toimii niin sanottuna itsepalveluna, jolloin asiakas palauttaa astiansa tiskilinjastolle. Tähän malliin siirryttyämme asiakkaiden lautasille on jäänyt yhä vähemmän ja biojätemäärät ovat pienentyneet. Myös ABC-ketju kehittää koko ajan toimintaamme, ja lähiaikoina olemme ottamassa käyttöön uuden järjestelmän, jonka avulla hävikkiä saa pienenettyä, sen syitä voidaan tarkemmin seurata sekä helpommin määritellä tarvittavat toimenpiteet, Minna Virta jatkaa.

Säästetään yhdessä luontoa ja otetaan lautaselle vain sen verran millä saamme vatsamme kylläiseksi.

Hävi-laatikko, Leipis-pussi ja punalaputetut tuotteet

Me osuuskauppa Varuboden-Oslassa vähenämme hävikkiä myös muilla tavoin, ja olemme tässä edelläkävijä marketkaupan puolella. Kaikista myymälöistämme on jo useamman vuoden ajan saanut ostaa Hävi-laatikoita ja -pusseja sekä Leipis-pusseja. Hävi-laatikoissa ja Hävi-pusseissa myydään hedelmiä ja vihanneksia, joiden ulkonäkö on jo hieman nahistunut, mutta jotka edelleen ovat syötävän hyviä. Leipis-pusseissa taas myydään kyseisen päivän parasta ennen päivämäärällä varustettua leipää edulliseen hintaan. Toimme myös punalaputetut tuotteet kaikkiin myymälöihimme jo vuosia sitten. Vanhenemassa olevista, punalaputetuista elintarvikkeista saa 60 prosentin alennuksen kaupan viimeisinä aukiolotunteina.