Ahvenanmaa – omenanviljelijöiden paratiisi
Ahvenanmaalla kasvuolosuhteet omenanviljelylle ovat suotuisat, ja jopa 70 prosenttia kaikista Suomessa myytävistä kotimaisista omenoista tulee Ahvenanmaalta. Aurinkoiset kesät ja saariston viileä kevät ja pitkä, leuto syksy kypsyttävät omenat maukkaiksi ja aromikkaiksi.
– Suomessa ei myöskään saa jälkikäsitellä omenoita ja puhtaus onkin meidän kilpailuvalttimme. Täällä omenat kasvavat puhtaassa saaristoilmassa, hedelmäpuut kastellaan raikkaalla järvivedellä ja käytetään ympäristöystävällisiä ja luonnollisia torjuntametodeja, Annika kertoo.
Kaikki ahvenanmaalaiset omenatarhat noudattavat IP-periaatetta, kuten myös Karl-Ersin tila. Tämä tarkoittaa sitä, että viljely sijoittuu luomuviljelyn ja perinteisen viljelyn välimaastoon. Tässä viljelymuodossa ympäristö otetaan vahvasti huomioon. Lannoitus, kastelu ja kasvitautien torjunta perustuu todelliselle tarpeelle ja uusia lajikkeita valitessa kiinnitetään huomiota siihen, että ne ovat vastustuskykyisiä kasvitauteja ja tuholaisia vastaan.
Omenapuita silmänkantamattomiin
Karl-Ersin tilalla viljellään noin 50 hehtaarin pinta-alalla omenoita, päärynöitä ja mansikoita. Omenat ovat kuitenkin pääroolissa ja omenapuita on huikeat 120 000. Päärynäpuita tilalla on 14 000 ja mansikoita viljellään 3 hehtaarin alueella. Keväisin kukkivien omenapuiden rivistöt kaunistavat maisemaa ja ahkerien mehiläisten surina täyttää ilman.
Juhannuksen tienoilla tilalla poimitaan sadon ensimmäisiä mansikoita. Elokuussa vuorostaan kypsyvät ensimmäiset omenat ja päärynät ja sadonkorjuu tilalla alkaa toden teolla. Syksy on omenanviljelijälle kiireistä aikaa. Satoa noin sadastatuhannesta hedelmäpuusta korjataan talteen, ja hedelmät pestään ja varastoidaan. Kaikki hedelmät poimitaan käsin olkapäällä kannettavaan laukkuun. Tila työllistää kymmenen henkilöä vuoden ympäri ja hedelmäsadon poimimiseen tarvitaan myös lisää apukäsiä. Tällöin tilalla työskentelee lähemmäs 40 henkilöä sadonkorjuutöissä. Satoa saadaan aina lokakuun lopulle asti.
– Parhaimpina vuosina omenasatomme on yli miljoona kiloa omenoita. Satoon vaikuttavat monet seikat, eikä se aina ole meidän käsissämme minkälaisen sadon saamme. Olemme pitkälti sään ja kasvuolosuhteiden armoilla, Annika sanoo.
Jokaisella vuodenajalla omat askareet
Hedelmänviljely ei pelkästään keskity kesään ja syksyyn, vaan jokaisella vuodenajalla on omat askareensa. Karl Ersin tilalla on täysi tohina aina syksystä kevääseen. Talvella omenapuut leikataan, keväällä istutetaan uutta ja syksyllä omenat poimitaan ja varastoidaan. Omenat varastoidaan hapettomissa varastoissa. Varastoista riittää hedelmiä myyntiin suunnilleen maaliskuuhun asti. Tilan tuoremehupuristamolla valmistetaan tuorepuristettua omenamehua suurin laatikkopakkauksiin. Tilalla työskentely onkin eräänlainen elämäntapa kaikkine eri askareineen.
– Hedelmien viljely on kulkenut meidän molempien mukana aina lapsuudesta saakka ja opit on saatu vanhemmiltamme ja isovanhemmiltamme. Tämä on meille enemmän kuin ammatti, se on elämäntapa, joka on aina ollut osa meidän sukujamme. Tässä työssä opimme aina jotain uutta ja oman haasteensa asettaa osaltaan myös sää, kertoo Annika
Paikallista ja luonnollisesti tuotettua
Lähes 70 prosenttia kotimaisista Suomessa myytävistä omenoista on peräisin Ahvenanmaalta. Suuri osa sadosta päätyy myyntiin lähikauppoihin, mutta myös mantereelle toimitetaan paljon hedelmiä myyntiin. Karl Ersin tilalla viljellään monia eri omenalajikkeita ja niitä myydään kaikissa kolmessa Varuboden-Oslan Ahvenanmaalla sijaitsevassa kaupassa. Lähes kaikissa osuuskauppamme ruokakaupoissa on myynnissä Karl Ersin maukasta omenamehua, joka tuotetaan kaikista eri omenalajikkeista mitä tilalla kasvaa, ja maku voi siksi vähän vaihdella sesongin mukaan. Yhteistyötä osuuskaupan kanssa on tehty jo kymmenen vuoden ajan. Mehu on täysin vapaa kaikista lisäaineista ja on puhdas ja luonnollinen. Nyt markkinoille on uutuutena tuotu 2. desilitran omenamehupakkaus, joka on ainoa kotimainen tässä koossa oleva pakkaus. Tuotteesta toivotaan varsinkin lapsiperheiden suosikkia. Pilli on tässä tuotteessa korvattu kätevällä kierrekorkilla. Terveellinen janojuoma, joka helposti kulkee mukana.
Paikallisuus on Annikalle ja Kristianille koko toiminnan peruspilari. Heistä on arvokasta saada viljellä samoja maita kuin esi-isänsä aikoinaan ja nähdä oman työnsä tulokset. Heistä paikallisuus tarkoittaa myös sitä, että he ovat paikallinen työllistäjä ja pystyvät tarjoamaan työpaikkoja lähiseudun asukkaille.
Karl-Ers frukt
Sijainti: Tjudö, Ahvenanmaa
Omistajat: Annika ja Kristian Karlsson
Perustettu: 1653
Toimintamuoto: hedelmätarha
Tuotteet: omenat, päärynät ja mansikat