Ässäkokki-kurssit tarjoavat lapsille onnistumisen kokemuksia keittiössä. Seurasimme mukana, kun kahdeksan lasta kääri hihansa ja loihti herkullisen kolmen ruokalajin lounasmenun Porvoossa. Tänä vuonna järjestetään ennätysmäärä Ässäkokki-kursseja VBO:n alueella – vielä mahtuu mukaan!
8.7.2025
Pienessä porvoolaisessa opetuskeittiössä on täysi tohina päällä. On kesäkuinen tiistaiaamupäivä ja kahdeksan kouluikäistä lasta häärää eri tehtävien parissa. Vihanneksia pestään, kuoritaan, pilkotaan ja raastetaan. Kattiloita kolistellaan, pakkauksia avataan ja reseptejä luetaan ääneen.
Keittiösaarekkeen liedellä on iso kattila, josta nousee höyryä ja taivaallisia tuoksuja. Siskokset Maija, 7, ja Ella, 13, hämmentävät kattilassa porisevaa meksikolaista keittoa. Kuten myös muut täällä tänään, siskokset ovat saapuneet Ässäkokki-kurssille oppimaan lisää ruuanlaitosta.
”Ollaan aiemmin syöty tex mex -tyylistä ruokaa, mutta ei tällaista keittoa”, sanoo Ella.
Siskokset kertovat pitävänsä kokkaamisesta ja halusivat siksi osallistua kurssille. He ovat päässeet valmistamaan juuri sitä ruokaa, jota toivoivat. Muiden kurssilaisten osalta tehtävänjako suoritetaan arpomalla, sillä kaikki muut kuusi lasta haluaisivat leipoa juuri vadelmabrownieita.
Tänään menulla on yhteensä kolme ruokalajia. Meksikolaisen keiton ja vadelmabrownieiden lisäksi valmistetaan kaurasämpylöitä hernehummuksella.
Melina Hermas auttaa Hilda-Maijaa taikinan teossa. Ässäkokki-kurssilla valmistui muun muassa herkulliset kaurasämpylät.
Aatos, Kauko ja Touko pääsevät brownie-ryhmään ja Ahto, Eemil ja Hilda-Maija valmistavat puolestaan porkkanalla höystettyjä kaurasämpylöitä. Vaikka jälkimmäinen trio ei päässytkään valmistamaan juuri toivomaansa ruokaa, heitä ei tunnu harmittavan.
”Aion sitten myöhemmin kotona kokeilla vadelmabrownie-reseptiä”, tuumaa Hilda-Maija.
Se, että lapset vievät uusia taitoja kotiin ja kokeilevat siellä reseptejä itse, on kurssia vetävän Melina Hermaksen mielestä parasta työssä. Kurssien tavoitteena on juuri innostaa lapsia ruuanlaittoon ja tarjota heille onnistumisen kokemuksia keittiössä.
Hermas työskentelee kotitalouden asiantuntijana Uudenmaan Martoilla ja on vetänyt Ässäkokki-kursseja noin viisi vuotta. Työ tuntuu sopivan hänelle kuin nenä päähän. Hän osaa olla sopivan jämpti ja pitää kuria, mutta on samalla kärsivällinen ja lämminhenkinen. Kysymyksiä satelee jatkuvalla syötöllä:
Mistä tietää, milloin sulatettu voi on kädenlämpöistä?
Onko tämä taikina tehty oikein?
Pitääkö tämä huuhdella?
Hermas vastaa, opastaa ja neuvoo.
”Muistakaa olla varovaisia raastimien kanssa”, hän kehottaa.
Ennen ruuanlaittohommiin ryhtymistä, porukan kanssa on pidetty lyhyt teoriatunti. Näin tehdään aina Ässäkokki-kursseilla. Siinä tutustutaan tavallisimpiin keittiövälineisiin, opitaan turvallisuusasioita ja käydään läpi muuta hyödyllistä – kuten keittiöhygieniaa.
Osalle asiat ovat tuttuja, mutta kaikille ei. Kotitaloustunnit alkavat kouluissa tyypillisesti yläasteella, ja Ässäkokki-kurssien kohderyhmänä on 8–12-vuotiaat lapset.
Maija tuli kurssille yhdessä siskonsa kanssa. Kursseille voi tulla yhdessä jonkun kanssa tai yksin – paikan päällä saa joka tapauksessa iloista seuraa.
”Ollaan kuitenkin tilanteen mukaan välillä joustettu. Esimerkiksi jos joku on pian täyttämässä 8 tai juuri täyttänyt 13 – tai on vaikka osallistumassa kurssille sisaruksen kanssa”, sanoo Hermas.
Vastuullisuus on tärkeä teema Ässäkokki-kursseilla ja se kulkee punaisena lankana läpi kaiken tekemisen. Kurssit ovat maksuttomia, jotta mahdollisimman moni lapsi voisi oppia tärkeitä ruuanlaittotaitoja. Painopiste on kasvispohjaisessa, terveellisessä ja taloudellisessa kotikokkailussa. Hiilijalanjälki pyritään pitämään pienenä.
”Mahdollisuuksien mukaan käytetään satokauden tuotteita. Esimerkiksi kohta saadaan tuoretta kotimaista kesäkurpitsaa ja marjoja, joita voidaan käyttää meidän resepteissä”, kertoo Hermas.
Kurssit ovat suosittuja.
”Paikat täyttyvät nopeasti varsinkin niillä alueilla, joilla kursseja on järjestetty aiemmin. Tänä vuonna joukossa oli kuitenkin myös uusia paikkoja, kuten Loviisa”, kertoo Hermas.
Varuboden-Oslan tekemän lahjoituksen ansiosta kursseja on tänä vuonna ennätysmäärä osuuskaupan toimialueella – peräti 30 kurssia. Ne järjestetään yhteistyössä Uudenmaan Marttojen ja ruotsinkielisen Ungmartha-järjestön kanssa.
Porvoon ja Loviisan lisäksi kursseja on tänä vuonna muun muassa Kirkkonummella ja Ahvenanmaallakin.
Keittiössä lounasaika lähestyy. Tunnelma on katossa ja ruuanlaittohälinään sekoittuu tasaisin väliajoin naurua ja hyväntuulista lauleskelua. Osa on saapunut tänne kaverin tai sisaruksen kanssa – osa yksin. Tässä kohtaa päivää kaikki ovat kuitenkin jo tuttuja keskenään.
Kaverukset Ahto ja Eemil halusivat tehdä kaiken yhdessä Ässäkokki-kurssilla Porvoossa. Tässä he lisäävät yhdessä öljyä sämpylätaikinaan. Kotitalousasiantuntija Melina Hermas pitää taikinakulhoa.
Pöytä on katettu valmiiksi ja vihdoin päästään maistamaan omia tuotoksia.
”Kaikki ruuat onnistuivat tosi hyvin”, kiteyttää Hermas.
Varsinkin jälkiruokabrowniet maistuvat lapsille. Ainoastaan keittoa jää aavistuksen yli – loput ruuat syödään tai viedään kotiin rasioissa.
Seuraavat Ässäkokki-kurssit järjestetään heinäkuun lopussa Kirkkonummella ja elokuussa Siuntiossa. Katso tulevat kurssit »
8.7.2025 | Vastuullisuus
4.7.2025 | Paikallisesti hyvää | Vastuullisuus
3.7.2025 | Kirkkonummen Prismakeskuksen uudistus