Varuboden-Osla tarjoaa ukrainalaisille pakolaisille kokemusta suomalaisesta työelämästä


Osuuskauppa Varuboden-Osla ja eri asteiden ruotsinkieliset koulut ovat tehneet yhteistyötä projektissa, jossa sotaa paenneet ukrainalaiset ovat saaneet mahdollisuuden opiskella merkonomiksi ja oppia ruotsia. Projektin tavoitteena on tarjota Suomeen tulleille tukea työllistymiseen.

26.9.2024

VBO:n ruokakaupoissa on työskennellyt kesän aikana Ukrainasta kotoisin olevia henkilöitä, jotka ovat mukana ruotsinkielisessä kotoutumisohjelmassa. Ensimmäinen ryhmä työskenteli VBO:lla touko-kesäkuussa, ja seuraava ryhmä aloitti harjoittelunsa elokuun lopussa. Kahden kuukauden mittaisia harjoittelujaksoja on edeltänyt 14 viikon intensiiviset ruotsin kielen opinnot. 

Kotoutumisprojektin yhteistyökumppaneita ovat ammattikorkeakoulu Arcada, kansanopisto Borgå folkakademi ja ammatillisen koulutuksen järjestäjä Prakticum sekä osuuskauppa Varuboden-Osla. Arcada on tarjonnut ukrainalaisille uraohjausta, kieliopetuksen on järjestänyt Borgå folkakademi, ja harjoittelusta on vastannut Prakticum ja VBO. 

Harjoittelijat ovat työskennelleet VBO:n toimipaikoissa Kirkkonummella, Kauniaisissa, Sipoossa ja Porvoossa. Jakson aikana ukrainalaiset ovat tutustuneet VBO:n toimintaan ja arvoihin, kuten vastuullisuuteen, asiakaslähtöisyyteen ja yhdessä tekemiseen. He saivat myös kokemusta suomalaisesta työkulttuurista ja asiakaspalvelusta. 

S-market Näsin toimipaikkapäällikkö Daniela Weckman on tyytyväinen yhteistyöhön.  

– Harjoittelu on edennyt todella hyvin. Harjoittelijat olivat motivoituneita ja oma-aloitteisia, Weckman kiittelee. 

Näsissä harjoittelijoita oli alkukesästä kaksi, joista toinen työskenteli hedelmä- ja vihannesosastolla ja toinen maitotalousosastolla. 

– Henkilökuntamme otti harjoittelijat lämmöllä vastaan, ja heistä muodostui luonnollinen osa työyhteisöä. Kahdessa kuukaudessa he ehtivät myös saada hyvän kokonaiskuvan kaupan arjesta. 

Projekti oli myös VBO:lle tapa oppia uutta ja kehittää omaa toimintaansa. Ukrainalaiset toivat mukanaan uusia ideoita, näkemyksiä ja osaamista, jotka hyödyttävät niin henkilökuntaa kuin asiakkaita. 

VBO:n S-marketeissa nähtiin toukokesäkuussa muiden muassa Olga (S-market Kevätkumpu), Yuliia (Näsi), Elena (Söderkulla) ja Dmytrii (Näsi). Katso nelikon kokemukset VBO:n Facebook-sivulta tai Instagram-tililtä.