Varuboden-Oslassa yli 500 kesätyöntekijää apuna takaamassa sujuvan asiakaspalvelun vilkkaan kesäsesongin ajan

Varuboden-Oslaan haki tänä vuonna yli 2400 kesätyöntekijöitä, mikä on ennätysmäärä. Heistä 524 on tänä kesänä ahertanut monissa eri töissä osuuskauppamme eri toimipaikoissa. Apua tarvittiin enimmäkseen marketkaupassa, mutta myös osuuskaupan muut toimialat kuten ravintolat, kahvilat, liikenneasemat ja puutarhakauppa ovat työllistäneet kesätyöntekijöitä. Suurimmat kesätyöntekijöiden työllistäjät ovat toimialueellamme Porvoo ja Kirkkonummi, ja luonnollisesti isoimmat yksiköt, eli S-market Näsi ja Prisma Kirkkonummi.

12.8.2021

Vahva paikallinen työllistäjä

Varuboden-Osla on omalla toimialueellaan pystynyt tarjoamaan paikallisesti monta uutta työkokemusta niin kesätöiden kuin Tutustu ja tienaa -harjoittelun myötä. Tutustu ja tienaa on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille ja lukiolaisille, joilla ei ole aikaisempaa työkokemusta kaupan alalta. Kyseessä on kahden viikon harjoittelujakso, josta saa rahallisen palkkion ja tärkeän ensimmäisen kokemuksen alalta. Tämän avulla osuuskauppamme on pystynyt tarjoamaan työmahdollisuuksia paremmin myös alle 18-vuotiaille ja sellaisille, joille työkokemusta ei vielä aiemmin ole karttunut. Tänä vuonna Tutustu ja tienaa -harjoittelun myötä 319 nuorta, joista nuorimmat olivat 14-vuotiaita, saivat kokeilla olisiko kaupan ala heidän toiveidensa ammatti ”isona”.

– Olemme todella ilahtuneita suuresta hakijamäärästä. Se osoittaa, että kaupan ala nähdään mielenkiintoisena ja, myös poikkeusaikana, turvallisena alana olla töissä. Toki haluamme uskoa, että oman sysäyksen suurelle hakijamäärälle on antanut myös pitkäjänteinen työmme luoda Varuboden-Oslasta parasta paikkaa olla töissä.

Varuboden-Osla palkkasi kesätyöntekijöitä esimerkiksi myyjiksi, liikennemyymälätyöntekijöiksi ja kokeiksi. Kesätyöntekijät ovat äärimmäisen tärkeitä meille. Ilman heitä asiakaspalvelumme ei soljuisi vakihenkilöstön vuosilomien aikaan. Luonnollisesti yksiköissä lomat jaksotetaan niin, että paikalla on sekä vanhempia konkareita, että tehtävässään uudempia kesätyöntekijöitä. Kesätyöntekijät tuovat aina iloisen tuulahduksen kesän korvalla, kysyttävää on paljon ja sen avulla hekin haastavat aina meidät miettimään mitä voisimme tehdä paremmin asiakkaillemme, henkilöstöpäällikkö Paula Pajunen kertoo.

Kesätyö urapolun alku

Monet kesätyöntekijät jatkavat syksyllä töitä esimerkiksi osa-aikaisina opiskeluiden ohella tai palaavat joka kesä takaisin töihin koulun loman ajaksi, ja useat myös jäävät alalle.

– Osuuskaupassamme on paljon työntekijöitä, jotka aikoinaan tulivat meille kesätöihin, ja ovat sillä tiellä edelleen. Kesätyöt antavat meille loistavan mahdollisuuden näyttää, millaista työ on käytännössä ja kertoa urapoluistamme. Tarvitsemme hyviä palvelualan ammattilaisia myös tulevaisuudessa ja moni nykyinenkin myyjämme, toimipaikkapäällikkömme tai konttorin asiantuntijatehtävissä työskentelevä on aloittanut uransa meiltä kesätöissä. Ei ole siis ollenkaan tavatonta, että meillä kesätyö kestää yli 20 vuotta, Pajunen naurahtaa. Toisaalta onpa tulevaisuuden urasuunnitelmat sitten missä hyvänsä, kaikki työnantajat arvostavat ansioluettelossa asiakaspalvelukokemusta.

Reippaat nuoret mukana työn tohinassa 

Tänä kesänä on toimipaikoissamme ollut yli 500 nuorta kesätyöntekijää auttelemassa arjen askareissa. Heistä Matti Toivanen on työskennellyt Sale Gammelbackassa ja Joanna Fuhrmann Kirkkonummen Prismassa. Matille osuuskauppamme oli jo entuudestaan tuttu työpaikka hänen viimekesäisestä Tutustu ja tienaa -harjoittelusta, Joannalle vuorostaan tämä oli ensimmäinen kesätyö Varuboden-Oslassa.

– Jo ensimmäisen harjoittelun aikana minulle jäi hyvä mielikuva Varuboden-Oslasta työpaikkana ja mahtavista työkavereista, ja kun alkutalvesta huomasin kesätyöhakuilmoituksen, laitoin heti hakemuksen sisään. Tänä kesänä olen saanut tehdä monipuolisesti kaikkia myymälän päivittäisiä työtehtäviä, Matti kertoo.

Nuoret työllistyvät osuuskaupassamme asiakaspalvelualalle ja vuorovaikutus asiakkaiden kanssa koetaan työssä erittäin mielekkääksi.

– Asiakkaat ja heidän kanssaan käydyt rupatteluhetket kassatöiden lomassa oli antoisaa ja toi vaihtelua. Mielekästä oli myös se, että sain tehdä eri työvuoroja, aamusta iltaan ja viikonloppuja, summaa Joanna töidensä parhainta antia.

Vaihtelevat työtehtävät, kannustava työilmapiiri ja mukavat työkaverit nousevat molempien nuorten tämän kesän kesätyökokemuksesta päällimmäisenä esiin. Sekä Matti että Joanna kiittelevät myös rekrytointiprosessia ja varsinkin haastatteluosuutta, jossa sai osallistua ryhmähaastatteluihin ja kuunnella myös muiden hakijoiden ajatuksia ja odotuksia kesätöistä.

Kesätöistä saadaan paljon eväitä ja oppeja tulevia töitä ajatellen ja osuuskaupallemme on erityisen tärkeä tarjota työkokemuksia nuorille tulevaisuuden tekijöille.